Videoprojectoren van klein naar groot

1
55

Lichtsterkte
Hoe krachtiger de lamp, hoe helderder het geprojecteerde beeld, maar ook hoe duurder de projector. Voor videoprojectie hoeft de lamp niet zo krachtig te zijn, vooral niet als de kamer waarin wordt geprojecteerd is verduisterd. Bij zakelijke projecties kan het echter nodig zijn om te projecteren in een halfverlichte of zelfs fel verlichte ruimte. Dat kan alleen met een voldoende krachtige lamp. Fabrikanten drukken de lichtsterkte of ‘luminosity’ uit in zogenaamde ANSI Lumen. ANSI of American National Standards Institute is de V.S. normenorganisatie. Een waarde van 1.000 of meer is noodzakelijk voor projectie in halfverlichte ruimtes. Tweeduizend lumen of méér maakt projectie in middelgrote verlichte ruimtes mogelijk. Voor grotere verlichte ruimtes is minimaal 3.000 lumen nodig. Alleen de Canon SX6 en Mitsubishi XD2000U (elk 3.500 lumen) en de Hitachi CP-X444 (3.200 lumen) zijn hiervoor voldoende lichtsterk. Dit zijn niet toevallig ook de grootste en zwaarste projectoren in deze test, waarbij we wel moeten opmerken dat de Hitachi CP-X444 met 3,7 kilogram en de Canon SX50 met 3,9 kilogram nog relatief draagbaar blijven.

MitsubishiXD205U.jpg
Mitsubishi XD205U

De pocket-projectoren halen nauwelijks 1.500 lumen, wat voldoende is voor kleinere, halfverlichte ruimtes. Voor de superkleine Samsung SP-P300 vulde de fabrikant in de informatietabel 25 lumen in, wat ons laag lijkt. Deze projector gebruikt echter geen traditionele lamp, maar een veel lichtefficiëntere LED. De lichtopbrengst van deze projector is relatief zwak en de helderheid laat te wensen over. Ook de maximale projectieafstand tot het scherm blijft beperkt, eveneens als de maximaal geprojecteerde beelddiagonaal.

SamsungP300ME.jpg
Samsung SP-P300

Voordeel is echter dat de LED van de SP-P300 zo goed als eeuwig meegaat (dus geen hoge lampvervangkosten), dat het apparaat zeer weinig lawaai maakt (minder dan 45 dBA), nauwelijks warm wordt, slechts 700 gram weegt én optioneel op batterijen kan werken. Voor occasioneel gebruik onderweg kan de Samsung SP-P300 daarom toch nuttige diensten bewijzen. Zijn prijs valt met 799 euro bovendien ook goed mee.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelMP3-speler met flashgeheugen
Volgend artikelDraagbaar navigatiesysteem
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. Ik ben op zoek naar een verkooppunt van de ACER PD725P. Bij ACER zelf kunnen ze me niet helpen. Iemand een suggestie?

Reacties zijn gesloten.