Creatief met tablets en Adobe Touch Apps

2
127

De touchversie van Photoshop is uiteraard beperkter dan de gewone desktopversie, maar we stonden toch te kijken van de mogelijkheden. Met eenvoudige vingerbewegingen kun je bijvoorbeeld meerdere foto’s combineren in een collage of in een gelaagde afbeelding.
Je kunt bijvoorbeeld met je vingers stukken uit foto’s bewerken of eraan toevoegen met behulp van het Scribble Selection Tool. Het deel van de foto dat je wil bewaren kleur je groen met je vingers en de stukken die je wil verwijderen kleur je rood. De app probeert de selectie dan zo goed mogelijk uit te voeren. Voor kleine details of wazige randen zoals haren kun je de Refine Edge opdracht gebruiken die we ook kennen van de gewone Photoshop. Als je klaar bent met je selectie, kies je in het Edit-menu de opdracht Extract en verwijder je de achtergrond zodat je alleen de “groene” delen overhoudt. Daar kun je dan uiteraard allerlei andere bewerkingen op uitvoeren, van het plaatsen van tekst tot het kopiëren op een andere achtergrond. Doordat je met je vingers werkt, lukken sommige bewerkingen beter dan met een gewone muis. Dat is vooral interessant voor gebruikers die geen pentablet hebben. Je kunt dan bepaalde bewerkingen op je tablet doen en de rest verfijnen op je gewone computer.

Adobe Kuler

Adobe Kuler (© ; licentie: )

 
Adobe Kuler

Photoshop Touch is een logische aanvulling op de gewone Photoshop. Kuler daarentegen is iets wat zonder tablet moeilijker realiseerbaar zou zijn. Met deze app kun je kleurschema’s aanmaken en vastleggen die je dan later kunt gebruiken in je creatieve projecten. Met Kuler kun je kleurthema’s op de klassiek manier aanmaken met behulp van een kleurenwiel en de nodige vingerbewegingen. Uniek is echter de mogelijkheid om kleurthema’s aan te maken met behulp van de camera in je tablet. Je richt de tablet op gelijk wat, bijvoorbeeld een tegelvloer of een stukje behang, bewaart de afbeelding en Kuler creëert automatisch een kleurthema die erop gebaseerd is.

1
2
3
4
5
Vorig artikelMuziekbestanden afspelen vanaf elke denkbare opslaglocatie
Volgend artikelSpielbergs TinTin app erg vernieuwend
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Bij het tekenen op pc wil ik wel eens mijn Wacom tekentablet gebruiken, omdat ik daar drukgevoeligheid kan gebruiken (hoe harder ik druk, hoe dikker en intenser de strook). Kan je met je vinger op het Galaxy of Toshiba tablet waarop deze Adobe Apps draaien een soortgelijk effect bekomen?

    • Nee, dat werkt niet, omdat de tabletschermen geen druksensor hebben. Je moet de lijndikte manueel kiezen in het menu. Maar het lijkt me logisch dat er op termijn tablets komen die wel drukgevoelig zijn en dan zou het natuurlijk wel kunnen nadat de software daarvoor is aangepast. Maar op dit ogenblik dus niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.