Stijlvolle betaalbare Android-tablet

Xiaomi Redmi Pad review

0
267

Xiaomi Redmi Pad

Vanaf € 270,-
6.6

Diskidee Performance Rating

6.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.5/10

Pros

  • Affordable
  • Build quality
  • Long battery life

Cons

  • No GPS
  • Only 8MP camera's
  • No LED flash
We testen de Redmi Pad, een betaalbare Android 12-tablet met premium-uitstraling en dezelfde MUI 13.1-software als in de duurdere Xiaomi Pad 5.

Redmi is een apart merk van Xiaomi met meer betaalbare apparaten, zoals de nieuwe Redmi Pad, die op het eerste zicht lijkt op de duurdere Xiaomi Pad 5, maar dan met enkele compromissen voor een lagere prijs.

De Redmi Pad is trouwens de eerste tablet van dit sub-merk, dat in zijn productgamma ook oortjes, trackers, laptops, monitoren en zelfs smart tv’s heeft.

 
Kenmerken

De Redmi Pad heeft een 10,61 inch IPS LED 2K-scherm met een beeldverhouding van 5:3, een verversingsfrequentie van 90 Hz en beeldscherpte van 241 ppi.

Door het iets kleinere scherm is de scherpte vergelijkbaar met de onlangs geteste duurdere Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen). Maar die tablet heeft een Oled-scherm dat duidelijk kleurrijker en vooral helderder is, al valt de 400 nits typische helderheid van het Redmi Pad-scherm op zich nog goed mee, toch bij gebruik binnenshuis. Andere geavanceerde schermkenmerken zoals HDR10, Dolby Vision en stylus-ondersteuning ontbreken.

De Redmi Pad gebruikt een 6nm MediaTek Helio G99 chipset, naar keuze in 3GB/64GB, 4GB/128GB of 6GB/128GB configuratie.

Wij testten de middelste variant, waarvan de opslagruimte vlak na de ingebruikname nog 105GB vrije ruimte heeft. Dit breid je eventueel nog uit met een microSD UFS 2.2-geheugenkaartje tot 1TB. Deze variant kost 329 euro.

De voor- en achtercamera’s hebben 8MP resolutie met maximaal 1080p@30fps videoopname. Foto’s zijn adequaat, maar meer ook niet. Een led-flash ontbreekt.

De USB-C lader heeft een vermogen van 22,5 Watt en ondersteunt snelladen aan 18 Watt. Daarmee laad je de accu in ongeveer twee uur helemaal op. Volgens de fabrikant houdt de 8.000 mAh-batterij het tot twaalf uur uit bij gemengd gebruik en tot 21 uur bij het afspelen van video.

Xiaomi Redmi Pad

Xiaomi Redmi Pad (© Xiaomi; licentie: Xiaomi)

 
Praktijk

De tabletversie van MIUI 13 heeft geavanceerde kenmerken zoals split-screen multitasking (twee aparte apps tegelijk weergeven), een app bovenop een andere app tonen in een zwevend venster of meerdere vensters tegelijk weergeven, maar dit geldt alleen voor de twee duurste versies (dus niet de variant met 3GB RAM).

In de UL PCMark for Android Work-benchmark presteert de Redmi Pad redelijk goed en moet zelfs niet heel veel onderdoen voor de krachtigere Lenovo Tab 11 Pro.

In de grafische UL 3DMark Wild Life-benchmarks is het verschil wel groter en presteert de Redmi Pad ongeveer vier keer trager dan de Tab 11 Pro. Voor video, fotobewerking en “normale” gaming werkt alles snel genoeg, maar de nieuwste, krachtigste mobiele 3D-games kan deze tablet niet aan wegens te lagen fps-waarden.

Goed nieuws is er wel over de accu: die houdt het in de PCMark for Android batterijtesten bijna 21 uur uit, bijna anderhalf keer meer autonomie dan de Lenovo Tab 11 Pro (Gen 2).

Conclusie
De Redmi Pad heeft in tegenstelling tot sommige goedkope tablets een stijlvolle, stevig aanvoelende volledig metalen behuizing. Deze Android 12-tablet presteert behoorlijk goed, met een accu die het opvallend lang uithoudt.
Vorig artikelSnelle Android-tablet met laptopfunctie
Volgend artikelBetaalbare handzame smartphone met pc-functie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.