Snelle Android-tablet met laptopfunctie

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2 review

0
572

Lenovo Tab P11 Pro Gen 2

From € 499,-
8.2

Diskidee Performance Rating

8.2/10

Pros

  • Good performance
  • Stylus & keyboard options
  • Also a wireless 2nd touchscreen

Cons

  • Fingerprint magnet front & back
  • Wireless screen only possible via wifi with Windows
We testen de Lenovo Tab P11 Pro van de tweede generatie. Met optionele stylus en toetsenbord tover je deze slanke entertainment-tablet om in een Google Android-laptop.

De tweede generatie van de Lenovo Tab P11 Pro is gebaseerd op een 2 GHz MediaTek Kompanio 1300T chipset met acht kernen.

De eerste generatie had een Qualcomm Snapdragon chipset. MediaTek chips vind je meestal terug in goedkopere apparaten, maar het Kompanio-platform is bedoeld voor krachtigere toestellen, zelfs Chromebooks (zoals ook Lenovo er sommige zelf maakt).

De 2nd Gen Tab P11 Pro kan trouwens dankzij optioneel verkrijgbare stylus en toetsenbord omgetoverd worden in een soort Chromebook (die dan wel Android 12 draait, maar veel van dezelfde mogelijkheden biedt).

8 GB RAM en 256 GB opslagruimte zorgen voor voldoende capaciteit. De opslagruimte kan je nog verder uitbreiden met behulp van een microsd-geheugenkaartje.

Deze tablet wordt geleverd met Android 12, maar Lenovo belooft toekomstige updates tot en met Android 14.

 
Kenmerken

De donkergrijze Tab P11 Pro 2nd Gen oogt bijzonder stijlvol en is zeer draagbaar, mede dankzij een dikte van nauwelijks 6,8 mm en een gewicht van 480 gram. Voor- en achterkant zijn wel echte vingerafdrukmagneten.

Het 11,2-inch scherm met een beeldverhouding van 15:9 bezit relatief dunne schemranden, resulterend in een scherm-behuizingverhouding van vijfentachtig procent.

De schermkwaliteit vinden we zeer goed. Het is een relatief helder Oled-aanraakscherm (600 nits piekhelderheid) met een scherpte van 266 ppi, 120 Hz verversingsfrequentie, HDR10+ en Dolby Vision ondersteuning en honderd procent weergave van de DCI-P3 kleurenruimte.

De wifi-chip in deze tablet ondersteunt de nieuwste wifi-6 (wireless-ax)-routers.

Vier JBL-speakers in de zijkanten zorgen voor een voldoende krachtig en helder geluid tijdens gaming en het bekijken van video.

Als je op het hoofdscherm naar links veegt, opent trouwens standaard de Google Entertainment Space-interface die een overzicht biedt van video’s, games, boeken en audio.

Je voegt desgewenst de eigen inlogs van diensten zoals Disney, Netflix en Youtube toe zodat je op het hoofdscherm toegang hebt tot je favoriete inhoud.

Je configureert verschillende logins met beperkte rechten, zoals een gecontroleerde omgeving voor je kinderen (met behulp van de Google Kids Space en in combinatie met Google-accounts voor je kinderen, die je dan via Google Family Link centraal beheert).

Alle informatie over de Tab P11 Pro Gen 2 vind je op de Lenovo-website.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen met Precision Pen 3

Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen met Precision Pen 3 (© Lenovo; licentie: Lenovo)

 
Productiviteitsmodus

Koppel je het optioneel verkrijgbare toetsenbord (via de vierpunts-pogoplug en de twee Pogopin-aansluitingen op de onderkant) dan schakelt de tablet automatisch de productiviteitsmodus in. Dit kan echter ook manueel, en het is ook mogelijk om dit automatisme uit te schakelen.

Op die manier bedien je gemakkelijker muis en toetsenbord en gebruik je meerdere vensters. Het verlengt ook automatisch de slaapstand van één naar tien minuten (maar dit kan je zelf wijzigen).

Het Lenovo P11 Pro Keyboard met trackpad en twaalf speciale functietoetsen kost 99 euro. Apart verkrijgbaar is verder de Lenovo Precision Pen 3 (59 euro), waarmee je op het scherm tekent en schrijft. Daarbij wordt handschriftherkenning via MyScript Nebo & Calculator ondersteund (ook in het Nederlands). De pen bevestig je magnetisch op de achterkant, waarbij ze automatisch wordt opgeladen.

De Folio Case is de derde verkrijgbare optie (20 euro). Die beschermt de tablet, zorgt voor ondersteuning dankzij een draaiklep of “kickstand” en heeft een “garage” voor de digitale pen.

Alle opties samen verhogen het gewicht van de resulterende 11-inch “laptop” tot iets meer dan 900 gram.

Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen hoes met opbergplek voor de actieve stylus

Lenovo Tab P11 Pro 2nd Gen hoes met opbergplek voor de actieve stylus (© Lenovo; licentie: Lenovo)

 
Draadloos scherm

De enige USB-C poort van de P11 Pro 2nd Gen heeft geen video-uitgang (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eerder geteste Lenovo Yoga Tab 13), maar je kan de tablet wel draadloos als tweede scherm gebruiken.

Helaas werkt zulks alleen in combinatie met Windows 10 of 11 én heb je een speciale app nodig. Op de tablet is die al aanwezig en bij recente Lenovo-laptops is die vaak ook al geïnstalleerd. Op andere laptops kan je deze Lenovo Freestyle-app gratis installeren via de Windows Store.

De Freestyle-app en -service heeft administrator-toegang nodig, werkt de firewall-instellingen bij, vergt twee herstarts én een verplichte registratie vóór je ze kan gebruiken. Waarom dit allemaal nodig is en wat voor streken deze app uithaalt (en informatie doorspeelt naar Lenovo?), daar hebben we het raden naar.

We vinden het in elk geval zeer (té) ingrijpend voor een simpele handeling zoals het aansluiten van een tweede scherm, iets waar trouwens standaardtechnieken zoals Miracast voor bestaan, die dan ook zou functioneren met andere besturingssystemen dan alleen Windows.

Sowieso lukte het op onze Windows 11-laptop niet om in te loggen: de Freestyle-app geeft een foutmelding wanneer we de inlog via Google proberen en als we het via Lenovo zelf proberen krijgen we de activeringslink niet, maar kunnen we ook niet om een nieuwe vragen! Zelfs als we de app uit het geheugen gooien, lukt het nog niet om de activering af te ronden.

Mogelijk gaat het gewoon om een bug of onzorgvuldige installatiesoftware. Maar Lenovo is in het verleden herhaaldelijk betrapt op het installeren van verborgen spionagesoftware. We vertrouwen deze Lenovo Freestyle app daarom niet en hebben alles verwijderd. Over het gebruik van de Tab Pro als tweede draadloos laptopscherm kunnen we je dus verder niets vertellen.

 
Prestaties

De prestaties zijn vergelijkbaar met de eerder geteste Lenovo Yoga Tab 13, een van de snellere Android-tablets die we kennen. De MediaTek Kompanio SoC is inzake prestaties dus vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 870. Wel gaat de Tab P11 Pro 2nd Gen nog iets langer mee in de accutesten (ruim veertien uur). Lenovo zelf zegt dat de 8000 mAh-accu in deze tablet het tussen de negen en veertien uithoudt, afhankelijk van wat je ermee doet. Gebruik je hem alleen voor het afspelen van audio dan leeft de accu volgens Lenovo zelfs meerdere dagen (tot wel 67 uur).

Conclusie
De tweedegeneratie Lenovo Tab P11 Pro presteert uitstekend, heeft een lange batterijduur en tover je mits een meeprijs om tot een soortement laptop. De prijs is aan de stevige kant wanneer je alle opties uitkiest (ca. € 777,-). Ook is het lastig om deze tablet als tweede scherm te gebruiken. Dat kan alleen draadloos en alleen met een speciale Windows-app die ons niet al te betrouwbaar lijkt.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelZeer betaalbare smartphone met lange batterijduur
Volgend artikelStijlvolle betaalbare Android-tablet
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.