Zeer betaalbare smartphone met lange batterijduur

Poco M5 smartphone review

0
474

Poco M5

€ 180,-
7.2

Diskidee Performance Rating

6.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.0/10

Pros

  • Excellent battery life
  • Nice design
  • Affordable

Cons

  • Average camera quality
  • Storage could be larger
  • Bloatware
We testen de Poco M5, een zeer betaalbare Android-smartphone met een lange accuduur en respectabele prestaties.

Een Android 12-smartphone voor ca. 180 euro? Dat kan niet anders dan een trage en gebrekkige gsm zijn? De Poco M5 bewijst echter dat je voor een dergelijke lage prijs wel degelijk een behoorlijk goede smartphone kan leveren.

 
Design en scherm

Poco is een bedrijf van het Chinese Xiaomi en gespecialiseerd in betaalbare smartphones, zoals de nieuwe Poco M5, die jouwe kan zijn voor ongeveer 180 euro.

Voor dat geld koop je heel wat smartphone, met Android 12 en dezelfde MUI 13 software als in duurdere Xiaomi-gsm’s zoals de eerder geteste Xiaomi 12 5G. (De Poco M5 is overigens nog een 4G smartphone.)

De dual-sim Poco M5 heeft een 6,58 inch 90 Hz IPS LCD-scherm met een helderheid tot 500 nits, een beeldverhouding van 20:9 en een beeldscherpte van 401 ppi.

De beeldkwaliteit is goed, maar de helderheid zou wat hoger mogen zijn. (Overigens is er een duurder model met vergelijkbare kenmerken, maar met een helderder Amoled-scherm en dubbel zoveel opslagruimte, de Poco M5s, die 289 euro kost.)

De voorkant van het tot tegen de randen van de behuizing liggend scherm is verstevigd met Gorilla Glass 3, maar het frame en de achterkant bestaan uit kunststof, naar keuze in zwart, groen of geel.

Het design van de Poco M5 voelt in elk geval niet goedkoop aan, mede dankzij de zij- en achterkanten in een soort van mat pseudoleder. Die coating voelt stevig aan, zorgt voor een goede grip en verhindert de aanwezigheid van vingervlekken.

Houd er wel rekening mee dat de Poco M5 201 gram weegt, bijna evenveel als high-end smartphones zoals de eerder geteste, veel duurdere OnePlus 10T.

Poco M5

Poco M5 (© Xiaomi; licentie: Xiaomi)

 
Specificaties

Kloppend hart is een octacore MediaTek Helio G99 chipset met Mali-G57 MC2 grafiek, 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte, met in de praktijk 42 GB vrije ruimte. Dit breid je eventueel uit tot 512 GB met behulp van een microSDXC-geheugenkaartje.

Je kan overigens nogal wat opslagruimte vrijmaken door een hoop overbodige apps die standaard geïnstalleerd zijn te verwijderen. Zo zijn zowat alle mogelijk apps voor sociale netwerken standaard geïnstalleerd, samen met shopping-apps zoals Amazon, Booking, Prime etc. Die heb je vast niet allemaal nodig, maar je kan ze wel pas achteraf verwijderen, niet tijdens de installatie van Android zelf.

Ook is niet alles verwijderbaar: een aantal MUI-apps kan je wel uitschakelen, maar niet echt wissen. Welke data er op die manier allemaal ongemerkt naar de servers van de Chinese fabrikant worden gestuurd hebben we het raden naar. Maar bij de duurdere Android-smartphones is de privacybescherming vaak niet beter…

De achterkant heeft een camera-eiland met drie lenzen en een led-flits, maar in werkelijkheid is er maar één lens met een resolutie van vijftig megapixels die er echt toe doet. De twee andere zijn twee megapixel macro- en dieptelenzen waar je in de praktijk weinig aan hebt.

De selfiecamera op de voorkant heeft ene resolutie van vijf megapixels.

Het beperkt aantal camerareviews dat we terugvonden over de Poco M5 zijn het er over eens dat de fotokwaliteit voldoende is bij daglicht, maar beperkt nuttig wanneer er minder licht is, tenzij je de speciale nachtmodus gebruikt, maar dan duurt het enkele seconden om een onderwerp scherp te stellen. Video’s zijn beperkt tot full hd aan 30 frames per seconde. Als je vooral in fotografie geïnteresseerd bent, kijk je best uit naar een andere (duurdere) gsm.

De vingerafdruksensor bevindt zich aan de rechterzijkant en is in de stroomknop geïntegreerd. Die sensor reageert vlot op aanrakingen en werkt even goed als een sensor onder het scherm zoals bij duurdere smartphones.

De wifi-verbinding is beperkt tot maximaal Wireless-AC (wifi-5).

Alle details over de Poco M5 vind je op de website van de fabrikant.

 
Prestaties

De Poco M5 is snel genoeg voor normale taken, qua prestaties vergelijkbaar met midrange-smartphones zoals de eerder geteste Motorola G71 5G of de OnePlus Nord2 5G. Die zijn duurder, maar hebben wel meer geheugen en kunnen ook 5G aan.

Merk Poco (Xiaomi)
Type M5 (64 GB)
UL 3DMark Wild Life Extreme 4K UHD
Wild Life Overall score 346
  Average frame rate fps 2,1
  Stress test stability % 99,1
UL PCMark Android Work 3.0
 Work 3.0 Performance Score 8952
 Web Browsing 2.0 Score 7130
 Video Editing Score 5360
 Writing 2.0 Score 11541
 Photo Editing 2.0 Score 19473
 Data Manipulation Score 6694
UL PCMark Android  Storage
 Storage Score 25775
 Internal seq. read MB/s 481,06
 Internal random read MB/s 47,91
 Internal seq. write MB/s 720,08
 Internal random write MB/s 60,48
 External seq. read MB/s 491,79
 External random read MB/s 47,88
 External seq. write MB/s 621,51
 External random write MB/s 71,55
 SQLite read iops 10791
 SQLite update iops 2436
 SQLite insert iops 1000
 SQLite delete iops 1954
UL PCMark Android  Work 3.0 battery life
 Autonomie ‘worst case’, 50% schermhelderheid, wifi aan (minuten) 1172
Gewogen Diskidee scores (op 100)
Gewogen benchmarkscore 58
Subjectieve score 82
Functionaliteitsscore 64
DiskIdee gewogen eindscore
 Prestatiescore (op 100) 63

 

Conclusie
Voor weinig geld koop je met de Poco M5 een mooi ogende, goed in de hand liggende smartphone die snel genoeg is voor de meeste Android 12-taken en waarvan de accu lang meegaat.
Vorig artikelSlanke smartphone met pc-functie en snelle wifi
Volgend artikelSnelle Android-tablet met laptopfunctie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.