Synology DS212j budget-NAS presteert goed

0
132
 
Ingebruikname NAS

Met de (Nederlandstalige) software Synology Assistant die je op de cd vindt, kun je een nieuwe DS212j vanaf je Windows-pc in gebruik nemen. Je sluit de NAS aan op je netwerk, schakelt hem in en laat Synology Assistant dan ernaar zoeken. De software meldt (in het Duits, vraag ons niet waarom) “System is noch nicht installiert”. Klik rechts en kies uit het menu “Installeren” (dat staat wél in het Nederlands). Nu moet je de firmware inladen. Die staat op de cd, maar je moet zelf de juiste versie kiezen (die voor de DS212j).
Kijk voor alle zekerheid ook even op de website van Synology, bij het Download center. Kies DS212j uit het afrolmenu en download de allernieuwste firmware. Dat bespaart tijd, want negen kansen op de tien staat er op de cd een oudere versie aangezien Synology zijn firmware regelmatig vernieuwt. Zorg dat je zeker versie 1955 van DSM 3.2 op deze NAS installeert, want die zorgt voor een forse verbetering van de prestaties.
De procedure is sowieso dezelfde: kies het juiste “.pat” bestand in de Setup-Wizard die Synology Assistant je toont wanneer je rechtsklikt. Klik vervolgens op “Volgende” om de “One-Click Setup” uit te voeren die voor beginners het meest aangewezen is.

Synology DS212j setup wizard

Synology DS212j setup wizard (© ; licentie: )

De NAS wordt dan standaard met de netwerknaam DiskStation en met DHCP geconfigureerd. Via DHCP zal de NAS automatisch een IP-adres toegewezen krijgen van je router. Je kunt dit overigens achteraf allemaal nog wijzigen indien je dat wenst.
De wizard partitioneert en formatteert  je schijven en zet er de firmware op. Bij Synology staat de firmware inderdaad op een verborgen stukje van de harde schijven en niet in een flash-geheugen van de NAS zelf. De ganse procedure duurt enkele tot een tiental minuten, afhankelijk van de grootte en de snelheid van de gebruikte schijven.

1
2
3
4
5
Vorig artikelLocatie cloudaanbieder bepaalt wie er aan uw gegevens kan
Volgend artikelGratis antivirussoftware van Microsoft
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.