Gratis antivirussoftware van Microsoft

17
80
Nog een antivirusprogramma van Microsoft? Jawel, maar dan eentje waarvoor je niet online hoeft te gaan. Een kleine test van Microsoft Windows Defender Offline.

Waarschijnlijk ken je Microsoft Internet Security wel. Het beschermt je computer tegen virussen, malware, spyware en andere ondeugden die jammer genoeg het Internet teisteren. Deze gratis en overigens zeer voortreffelijke anti-virussoftware kan je hier downloaden, op de site van Microsoft. Van dit programma bestaat nu ook een offline versie, Windows Defender Offline (voorlopig nog gevolgd door het predicaat “Beta”). Het bestaat in een 32-bit en een 64-bit versie.

Windows Defender Offline Bèta

Windows Defender Offline Bèta (© ; licentie: )

De bedoeling is dat bestand of, beter gezegd, deze bestanden te downloaden van de betrokken Microsoft site en op een USB-staafje of op een cd of dvd te zetten. “Bestanden”, want niet alleen de anti-virussoftware wordt op dit medium gekopieerd, maar ook alle bestanden nodig om deze USB-staaf, dc of dvd zelfstartend (bootable) te maken. Op deze manier kan je de besmette computer opstarten zonder dat de Windows-bestanden op de harde schijf gebruikt worden.
Sommige ongewenste software, zoals rootkits, installeert zich immers zodanig in het besturingssysteem van je computer, dat ze onmiddellijk mee opstart wanneer je die opzet. Normale antivirussoftware kan deze bestanden soms wel detecteren, maar kan ze niet verwijderen omdat die bestanden dan “in gebruik” zijn.

1
2
3
4
Vorig artikelSynology DS212j budget-NAS presteert goed
Volgend artikelRobot herkent zichzelf in spiegel
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

17 REACTIES

  1. TAV Jozef & René, zie mail naar info@datatestlab.com, er is mail verzonden met bijlagen, foto’s niet via web! kan niet ook.

    En nee er is niets weg gedaan van reactie heb ik al laten weten, er moet iets zijn misgelopen op de site zelf.

    Ik heb bewezen dat de opmerking ivm het updaten niet waar is, snap niet waarom al dat commentaar, schrijf een cd, test en zie het zelf, doe uw werk als er een steek gevallen is, iedereen is wel eens fout, ik ook, maar als er bewijzen verzonden worden, BEKIJK ze dan ook!

    Voor meelezers, ik ken de meeste van deze mensen hier van vroeger maar heb er in wezen niets mee te zien, mijn commentaar is voor mijn rekening.

    Mvg,
    Johan

    • Hier de schermafdruk die Johan ons doorstuurde, waaruit blijkt dat hij wel degelijk de virusdefinities kan updaten. We zullen dit nog verder uitzoeken (het is perfect mogelijk dat de software niet alle netwerkkaarten of wifi-dongles herkent en dat het updaten dus niet op alle computers zal werken).

      – verwijderd op vraag van zender –

      • Daarin hebt U gelijk Jozef, als externe steun heb ik de test op een Medion laptop met een wifi-dongle (met “eigen drivers” dus) gedaan en daar werkt het “niet”, sluit ik een netwerkkabel aan “wel” je mag besluiten indien W7 (in mijn geval) internet zonder externe drivers kan gebruiken, dan kan je ook updaten. Een te verwachten resultaat dus. Zoals altijd is wifi niet zaligmakend.
        Mvg,
        Johan

  2. Quote :

    De zwakke schakel is en blijft de mens, aangezien U de neerhalende opmerking maakt van “Mickeysoft” stel ik U voor van Linux te gebruiken of beter BSD.
    Maar ik denk niet dat U daar veel mee bent dus neem maar Norton, tenander met enkel een anti-virus staat U nergens, de tijd van DOS is al lang gedaan. Nu heb je software nodig om mensen tegen zichzelf te beschermen.

    End Quote

    De “neerhalende opmerking” over Microsoft heeft een reden : regelmatig problemen gehad met XP (en het was met XP, niet met software) op de PC en de laptops van de dochters.Het is soms sterker dan mezelf….Windows 7 lijkt (is) m.i. veel stabieler en tot hiertoe nog geen problemen, dus waarom overschakelen naar een ander OS ?

    Uiteraard heb ik niet énkel anti-virus maar ook de bekende (gratis) progs om de mal-, spy- en andere warezzz van m’n systeem te weren. Ook regelmatig de boel opkuisen lijkt me essentieel.

    Ik denk dat ik in staat ben om mezelf tegen mezelf te beschermen…

    Dit was de eerste keer dat ik hier iets postte en ben verbaasd dat het woord Mickeysoft (tenslotte een (misschien slecht) grapje, zulk een neerhalend antwoord veroorzaakt over m’n post en kennis van bepaalde dingen in ’t algemeen. Niet écht bevorderend om mogelijk een volgende keer nog eens iets te posten….

    Wat mijn oorspronkelijke vraag betreft : Uiteraard laat ik het Norton abonnement uitlopen, ik was enkel benieuwd of jullie (die ik als specialisten beschouw)mij konden aan- of afraden om 50 euro uit te sparen, ik zal nog wel zien.

    Toch prettige feestdagen gewenst !

    • Wim, ik vond op de site van Computerbild zowel een test van Microsoft Security essentials als van Norton Internet Security 2011. Hier de links naar de overzichtstabellen: Microsoft en Norton. Als je ze naast elkaar legt zal je merken dat dan weer de ene, dan weer de andere beter scoort. O ja, het systeem van die scores is nogal vreemd: hoe lager, hoe beter!
      Wederkerige wensen voor prettige feestdagen!

  3. Vreemd, als ik bewijs dat niet goed gebeurde en dat je WEL updates kan binnenhalen met foto’s als bewijs, wordt die reactie weggehaald.
    Goed bezig en geloofwaardig, iedereen die een cd zal branden kan zien dat het niet klopt!
    Ik neem geen moeite meer te reageren dus.
    Mvg,
    Johan

    PS verwijder ook maar.

      • Johan, ik weet niet eens of je foto’s kunt uploaden bij reacties, dat hebben we nog nooit uitgeprobeerd, omdat het zelden gebeurt. Maar ik zal het eens testen. In elk geval is er hier niks weggehaald of gecensureerd (alleen spam wordt automatisch verwijderd).

        • Gewone gebruikers kunnen effectief geen foto’s uploaden in de reacties. Binnen de beheerinterface van wordpress kan een administrator het blijkbaar wel, maar dan alleen van een url (met http:// ervoor). Ik zal het eens proberen nu:

          Testfoto in reacties

  4. Een vraagje over anti-virussoftware in het algemeen. Momenteel heb ik Norton anti-virus voor 1 PC en 2 laptops (+/- 50 euro / jaar). Ben hier zéér tevreden over : heb 1 keer online help moeten krijgen en de operator heeft lange tijd naar een conflict gezocht en gevonden(chatsessie en overdracht van PC aan Norton operator). Als vergoeding voor het tijdverlies : 3 extra maanden abonnement !!

    Is de Microsoft oplossing ondertussen even betrouwbaar als de betalende ? M.a.w. mag ik volgend jaar m’n Norton buiten gooien en kan ik vertrouwen op Mickeysoft ?

    Bij Norton heb ik uiteraard ook zo’n bootable disk en ik vermoed dat ook daar de virusdefinities niet online kunnen aangepast worden bij noodgevallen.

    Alvast bedankt voor jullie reacties !

    • Wim,

      De zwakke schakel is en blijft de mens, aangezien U de neerhalende opmerking maakt van “Mickeysoft” stel ik U voor van Linux te gebruiken of beter BSD.
      Maar ik denk niet dat U daar veel mee bent dus neem maar Norton, tenander met enkel een anti-virus staat U nergens, de tijd van DOS is al lang gedaan. Nu heb je software nodig om mensen tegen zichzelf te beschermen.

      Mvg,
      Johan

    • @ Wim: In tijdschriften op websites vind je wel eens testen van verschillende anti-virusprogramma’s. Niet alleen anti-virus, ook anti-malware, spyware enz. Hoe testen ze dat? Ze laten een batterij virussen & Co. los een pc en zien dan hoeveel het geteste programma er kan vinden. De conclusie is altijd dat geen enkel programma 100% waterdicht blijkt. En dat betalende software niet noodzakelijk beter is dan de gratis. Ik werk al lang met Microsoft en ondervond tot nu toe geen problemen. Of Norton nu echt veel beter is, daar twijfel ik toch aan. Maar als jij je comfortabeler voelt met Norton, tevreden bent over hun service en eigenlijk tegen het de-installeren ervan opziet, dan moet je voor jezelf uitmaken of die gemoedsrust je 50€ per jaar waarde is.

  5. Beste René,

    Zie andere mail met bijlagen.
    Je kunt zeker updaten en heb er foto’s van genomen, test gedaan met NIET herschrijfbare CD. Kijkt U maar naar de mail naar U met de foto’s er bij als bewijs.

    MVG,
    Johan

    • René,

      Ter aanvulling, ik had die test al de eerste keer gedaan op 9 december en kwam tot de zelfde vaststelling als vandaag op 22 december.

      Ex-Hub Fidonet Breydel BBS voor sommige van Uw collega’s als ze een goed geheugen hebben 😉

      Mvg,
      Johan

  6. Beste,
    Uw opmerking “binnen enkele dagen zijn de virusdefinities hopeloos verouderd en moet je een nieuwe cd branden” is een beetje kort door de bocht, verbonden met internet kun je de laatste updates downloaden.
    Voor de rest ben ik het met U eens toen ik die soft heb getest.
    Mvg,
    Johan

    • Ik moet me ergens slecht uitgedrukt hebben, Johan. Wat ik bedoelde: ik heb hier naast mij een cd liggen met daarop de virusdefinities gebrand van vier dagen geleden (18 december), dus die zijn nooit meer te wijzigen. Wanneer ik nu volgende maand met diezelfde cd een geïnfecteerde pc opstart zijn dat dus nog altijd de definities van 18 december. Met die opstart-cd kan je niet online – dat is ook niet de bedoeling, daarom heet het programma ook “…offline”. Bijgevolg kan je die definities niet updaten, dus moet ik volgende maand terug een nieuwe cd branden. Natuurlijk kan je ook een CD-RW gebruiken, daar had ik nog niet aan gedacht…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.