Loont upgraden naar SSD de moeite?

4
94
Intel SSD 320

Intel SSD 320 (© ; licentie: )

Een Solid State Drive (SSD) biedt veel voordelen ten opzichte van een conventionele harde schijf. Zo bevat een SSD geen bewegende onderdelen en bovendien is een SSD veel sneller. Snel upgraden dan maar? In deze test trachten we te achterhalen of upgraden echt de moeite loont.

We gaan uit van een real-life testopstelling om de Intel SSD 320 Series 300 GB te testen. De bedoeling is om één van onze testsystemen te upgraden met een SSD. Het betreft een Fujitsu Esprimo P2511 desktop met een Intel Pentium D 3 GHz processor. Deze computer heeft 2 GB ram-geheugen. Het gebruikte besturingssysteem is Windows 7 Professional 32-bit. Zoals je ziet, is dit niet meteen het meest performante systeem. Kan een SSD er nieuw leven in blazen?

SSD
Een Solid State Drive ofwel SSD is een opslagmedium dat doorgaans gebruik maakt van flashgeheugen voor het opslaan van data. (Lees ons achtergrondartikel over SSD’s.) Doordat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, is deze (bijna) ongevoelig voor mechanische fouten. Het ontbreken van bewegende onderdelen zorgt meteen ook voor een snellere toegangstijd dan bij conventionele harde schijven het geval is.

Inkijk in een ssd (links) en harde schijf (rechts)

Inkijk in een ssd (links) en harde schijf (rechts) (© ; licentie: )

Omdat een SSD veel sneller is dan een harde schijf, wordt deze vaak gebruikt als opstartschijf. Voor opslag van data kan je net zo goed een conventionele harde schijf gebruiken. Een SSD is vooralsnog duurder dan een harde schijf en dat is meteen één van de nadelen van SSD’s.

1
2
3
4
5
Vorig artikelOveral in huis toegang tot je favoriete muziek
Volgend artikelDe hele sterrenhemel gevat in één gigantische foto

4 REACTIES

  1. @beiden:
    Hebben jullie enige ervaring met een SSD? Het CPU gebeuren merkt je totaal niet en als je de SSD als opstartschijf gebruikt dan wordt iedere PC met SATA echt zoveel sneller dat je het niet kan bedenken.
    Ik ben het ermee eens dat de grote schijven gewoon te duur zijn, koop dan een 64GB voor €100,- en installeer Windows/Office en je andere meest gebruikte software daarop en gebruik een conventionele schijf voor massa opslag zoals films. Wanneer je het goed hebt geïnstalleerd (liefst met W7 vanwege TRIM) wil je NOOIT meer zonder SSD. Windows start op 20-30 seconden, met internet en al, alles wat je aanklikt start op voordat je kan knipperen met je ogen, en dit ook op langzame systemen.
    SSD is het beste wat je tegenwoordig kan veranderen. Net een netbook met Intel 320 40GB uitgevoerd, bijna net zo snel als een PC.

    • Allemaal goed en wel, zo’n kleine SDD als opstartschijf. 32 GB of 64 GB is misschien genoeg om Windows, Office en nog een paar algemene programma’s te installeren, en ik ben het er best mee eens dat 3/4 van je programma’s en bestanden op een tweede harde schijf kan staan.
      Twee bedenkingen, die uit mijn persoonlijke ervaring voortkomen – ik ben niet speciaal tégen SSDs, maar dit zijn gewoon dingen die mij tegenhouden.
      Ten eerste is mijn primaire computer een laptop – ergo, één harde schijf; tenzij ik er een USB 3.0 externe harde schijf bij aanhang, maar da’s dan nog eens extra kosten.
      Ten tweede zijn er heel wat programma’s – en ik kijk dan bijvoorbeeld naar Steam – die per sé op de opstartschijf installeren. Op mijn computer met een harde schijf van 320 GB (en ja, uiteraard is die voor zo’n 90% gevuld, zucht) is de Steam-folder nog net geen 100 GB.

      Deze ongemakken vermijd je natuurlijk door een grote SSD te kopen, maar dan komt er weer de prijs bij…

      Ik doe geen algemene uitspraken, maar in mijn persoonlijk geval (mijn laptop is een jaar of 2 oud en toen gekocht als gameplatform; ik kan nu de meeste recente spellen op medium of low settings spelen; een nieuwe computer is dus nog niet echt nodig maar wat extra zuurstof ware leuk geweest), is een SSD niet de oplossing. Ofwel wissel je een 300 GB harde schijf in voor één van pakweg 64 GB; waar gewoon niet alles opkan wat op m’n boot drive moet, ofwel ben ik een harde schijf van €400 of zo aan’t kopen – en dan kan ik beter nog een paar maand wachten en een nieuwe computer kopen voor pakweg €600.

  2. @Robin Paulus helemaal mee eens ,het loont zich echt nog niet.
    En zolang de SSD niet aan de levensduur komt wie bv een gezonde Western digitaal HDD ,vind ik persoonlijk een SSD weggegooid geld.
    Ook de hogere CPU belasting staat mij niet aan ,meer stroom verbruik op jaarbasis berekend en een iets meer warmte ontwikkeling.
    En meer warmte komt de levensduur niet ten goede.

  3. Als opstartschijf voor een modern toestel ben’k het er helemaal mee eens dat een SSD tegenwoordig een zeer goede keuze is.
    Als manier om een oud systeem terug wat zuurstof te geven, heb ik er persoonlijk toch zo m’n twijfels bij. Het geteste exemplaar is 300 GB – een vrij “normale” harde schijf voor een computer van een jaar of 2 oud – de originele schijf die vergeleken werd was waarschijnlijk 160 GB?
    Alleszins, als ik dan naar de prijs kijk, kan ik alleen maar zeggen dat bijna €500 toch wel héél veel is om die computer wat te versnellen. Als ik dan kijk naar de computer die vorige week in Nederland in de aanbieding was voor €680, lijkt ’t me voorlopig nog interessanter om je pc te vervangen dan om een HD te vervangen door een SSD….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.