Sterk beveiligde robuuste externe SSD

Kingston IronKey Vault Privacy 80ES review

0
313

IronKey Vault Privacy 80 External SSD

Vanaf € 335,-
7.2

Diskidee Performance Rating

7.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.7/10

Pros

  • OS Independent
  • Multi password
  • Secure

Cons

  • Expensive
We testen de Kingston IronKey Vault Privacy 80ES, een sterk beveiligde externe ssd met aanraakscherm die je met alle besturingssystemen kan gebruiken.

De Kingston IronKey Vault Privacy 80ES (Externe SSD) past nog net in de palm van een flinke hand, maar is met zijn gewicht van 251 gram toch een van de zwaardere beveiligde SSD’s die we in het verleden testten.

Dat heeft te maken met de robuuste, niet te openen metaalblauwe zinklegering-behuizing, compleet met kleurenaanraakscherm waarmee je de beveiliging en werking regelt.

Software is niet nodig: deze beveiligde externe SSD functioneert met alle besturingssystemen die USB ondersteunen (Microsoft Windows, macOS, Linux, Chrome OS etc.).

Er zijn drie groottes: 480 GB (IKVP80ES/480G, ca. € 335,-), 1920 GB (IKVP80ES/1920G, ca. €573,-) en de door ons geteste variant met 960 GB (IKVP80ES/960G, ca. €415,-) bruto opslagruimte. In de praktijk blijft daar vlak na de ingebruikname nog 893 GB op vrij.

 
Kenmerken

De IronKey Vault Privacy 80 wordt geleverd met twee 5 Gbit/s USB 3.2 Gen 1 kabels: USB-C naar USB-C en USB-C naar USB-A. De gekoppelde USB-poort moet minimaal 1A stroom leveren om de schijf te kunnen gebruiken.

Een blauwzwart neopreen (kunstrubber) draagtasje met ritssluiting en zakje om de kabels in op te bergen steekt eveneens in de verpakking.

Deze externe SSD is in de fabriek geformatteerd in exFAT-formaat, zodat je ze direct kan gebruiken met zowat elk besturingssysteem. Herformatteren naar bijvoorbeeld NTFS is echter mogelijk.

In het ideale geval haalt de IronKey Vault Privacy 80 volgens Kingston sequentiële leessnelheden tot 250 MB/s en dito schrijfsnelheden tot 250 MB/s.

Kingston geeft drie jaar garantie op deze beveiligde SSD.

Kingston IronKey Vault Privacy 80ES

Kingston IronKey Vault Privacy 80ES (© Kingston; licentie: Kingston)

 
Praktijk

Zodra je de SSD inschakelt, voert ze een zelftest uit en toont ze een scherm waarmee je de taal selecteert. Nederlands is echter niet van de partij.

Creëer nu eerst een admin-pincode of wachtwoord of wachtwoordfrase van minstens zes karakters. Je schakelt tussen de ‘123’- en ‘ABC’-knoppen om getallen letters en spaties in te tikken. Bevestig het wachtwoord met het vinkje.

Kies nu ‘Connect’ of ‘Read-only Mode’. Doe je niets dan kiest ze zelf voor de connectoptie, waarbij ze volledig bruikbaar is in het standaard exFAT-formaat. Tik je op alleenlezen dan kan je er alleen informatie afhalen.

Het schijfje is vlak na de ingebruikname leeg, op de handleiding en gebruiksovereenkomst (in pdf-formaat) na.

Tik op het scherm en kies ‘lock and disconnect’ om de SSD veilig te verwijderen. Bij Windows kan je dit ook softwarematig doen met de gebruikelijkelijke optie “Hardware veilig verwijderen”. Vervolgens kies je op het aanraakscherm ‘Unlock’ (om opnieuw te activeren) of ‘Power Off’ (om de SSD uit te schakelen).

 
Extra beveiliging

De FIPS 197-gecertificeerde, XTS-AES 256-bit geëncrypteerde IronKey (met Common Criteria EAL5+ microprocessor) functioneert zeer gebruiksvriendelijk, zonder ingewikkelde handelingen. Maar achter die eenvoud gaat een sterke beveiliging schuil, die je zelf nog kan verbeteren als je wil.

Digitaal getekende firmware beschermt de SSD tegen ‘brute force’- en BadUSB-aanvallen. Vijftien keren een foutief antwoord proberen, wist alle gegevens definitief op een geëncryteerde, niet meer te herstellen manier. Dit kan je via het admin-menu zelf aanpassen met een waarde tussen tien tot dertig foutieve pogingen.

Naast de admin-gebruiker kan je ook verschillende gewone gebruikers met eigen wachtwoorden aan het menu toevoegen.

Als het echt veilig moet zijn, gebruik je een lange wachtwoordfrase voor de admin-gebruiker en pincodes voor de gewone gebruiker.

Bij verlies van het wachtwoord, zijn de gegevens op geen enkele manier nog te herstellen. Wel kan je dan de schijf terugzetten naar de fabrieksinstellingen en met een leeg blad beginnen.

De admin-gebruiker kan via het aanraakscherm opties wijzigen zoals de minimale wachtwoordlengte (tussen zes en 64 tekens). Ook kan men numerieke en alfabetische wachtwoordregels verplichten.

Een andere interessante optie, die trouwens standaard is ingeschakeld, is het randomizeren van het virtuele toetsenbord, zodat aanvallers geen wachtwoord kunnen raden op basis van de vingervegen op het aanraakscherm.

Ook kan je een time-out verplichten waarmee de schijf na een ingestelde periode automatisch gesloten wordt.

Kingston IronKey Vault Privacy Menu

Kingston IronKey Vault Privacy Menu (© Kingston; licentie: Kingston)

 
Prestaties

De gemeten doorvoersnelheden liggen dicht bij de door Kingston opgegeven snelheden, als je op dezelfde manier test.

In iets realistischer benchmarks met reële testdata en testpatronen, noteren we een sequentiële bandbreedte tussen de 59 MB/s en 74 MB/s en een random bandbreedte tussen 3.533 en 6.347 IOPS naargelang de gebruikte applicaties.

In de UL PCMark 10 Drive Performance Consistency Test, een lange duurtest, geeft de IronKey geen kik. De behuizing wordt zelfs niet merkbaar warm. De schijf bleef tijdens deze zeer intensieve, urenlang durende benchmark probleemloos functioneren.

Conclusie
De Kingston IronKey Vault Privacy 80ES is compact, robuust en gebruiksvriendelijk. Verschillende sterke beveiligingsopties zorgen voor een zeer veilig extern opslagapparaat, weliswaar met een stevig prijskaartje.
Gemiddelde prijs
415 euro voor de geteste 960 GB versie
Foto van Kingston
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSmartphone die je met één hand bedient
Volgend artikelBetaalbaar slim horloge met veel functies
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.