Huwelijk van e-reader en Android-tablet

0
162

Software

PocketBook IQ 701 glossy white

PocketBook IQ 701 glossy white (© ; licentie: )

De PocketBook IQ 701 start op met de Android-versie van de PocketBook e-readersoftware. Die verdeelt het scherm onder in een aantal vakken. Linksboven zie je de drie laatst geopende boeken. Met pijltjestoetsen kun je verder bladeren in de lijst van boeken die je reeds opende in het verleden. Rechts daarvan worden enkele statistieken getoond over je leesgewoonten en over het aantal boeken dat op het apparaat aanwezig is. In het midden van het scherm staan pictogrammen voor de belangrijkste functies: Library, Notes, Dictionary, Search, Settings, Calendar, Registration, Applications. Die spreken voor zichzelf, tenminste als je Engels spreekt. Hoewel de onderliggende Android-software wel in het Nederlands kan worden ingesteld, geldt dit namelijk niet voor de PocektBook-software: die is alleen beschikbaar in het Engels. Dat geldt trouwens ook voor de elektronische handleiding van de IQ 701 die je kunt downloaden op de website van het bedrijf.
Ten slotte is er nog de onderkant van het startscherm, die voorbehouden is voor Bookland, een website waar je (Engelstalige) e-boeken en e-tijdschriften kunt kopen.

Nederlandstalige e-boeken
Op het interne geheugen staan een duizendtal gratis e-boeken in verschillende talen, waaronder ook enkele tientallen in het Nederlands. Stel je daar niet teveel van voor, het zijn oude boeken waarop de rechten vervallen zijn. In het Nederlands betekent dit veelal dat ook nog de oude spelling van voor de Tweede Wereldoorlog wordt gebruikt. Het is handig om de functies van de PocketBook IQ 701 te testen, maar meer ook niet.
Hoe krijg je nu Nederlandse e-boeken op het apparaat? Als ze geen DRM (kopieerbescherming) gebruiken is dat niet zo moeilijk. De PocketBook ondersteunt zowat alle denkbare bestandsformaten, van epub over mobi tot pdf, doc(x) en zelfs djvu. De PocketBook wordt door de computer gewoon als extern geheugen herkend als je hem met een usb-kabel aansluit. Die kabel wordt wel niet meegeleverd, maar wellicht heb je nog wel een kabel van een mp3-speler of een smartphone liggen die kan dienen. Of anders kun je natuurlijk het geheugenkaartje in een leesapparaat steken. Je kopieert het e-boek gewoon naar het interne geheugen of naar het geheugenkaartje en dan klik je op het Library-pictogram. Nu moet je je boek nog terugvinden. Je opent het menu en klikt dan op Folders. Vervolgens zoek je de folder met je boek en open je het. Als je ervaring hebt met Android en met computers is dat allemaal geen probleem, maar voor een beginnende gebruiker is dit toch niet allemaal zo vanzelfsprekend.
Wil je een Nederlandstalig boek met kopieerbescherming lezen dan kan dat helaas niet met de PocketBook-app. Het kan alleen met de vooraf geïnstalleerde Digilezen app van de Nederlandse webwinkel Bol.com. Die vind je terug door in het hoofdscherm op Applications te klikken. Je moet je uiteraard eerst registreren en ook moet de WiFi-verbinding actief zijn. Ook de Amazon Kindle app is geïnstalleerd, dus desgewenst kun je ook beschermde Engelstalige Kindle-boeken lezen met de PocketBook IQ 701.
De PocketBook IQ 701 ondersteunt misschien heel wat formaten, maar de integratie van alle mogelijkheden laat toch te wensen over. Zeker voor beginners kan een en ander verwarrend overkomen. Het is verwarrend en onhandig dat je de eigen PocketBook-app niet kunt gebruiken om beschermde Nederlandstalige boeken te kopen en te lezen.

1
2
3
4
Vorig artikelGeheugenstaafjes met online opslag
Volgend artikelToch maar even opletten voor je foto’s op internet zet
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.