Toch maar even opletten voor je foto’s op internet zet

0
33
The Stolen Scream

The Stolen Scream (© ; licentie: )

Copyright en internet hebben een moeilijke verhouding. Dat toont het verhaal van een Israëliër die in 2006 enkele foto’s op Flickr postte. Inmiddels is het beeld wereldwijd een hit en wordt het gebruikt voor commerciële doeleinden. Maar de man verdient er geen cent aan.

Noam Galai nam in 2006 enkele foto’s van zichzelf en zette die op zijn Flickr account. Enkele mensen vonden de schreeuwende zelfportretten mooi, maar dat was het dan. Tot Noam enige tijd later zijn foto’s niet alleen steeds vaker op het internet zag opduiken, maar ook op covers van tijdschriften en als straatkunst.
Toen hij op onderzoek uitging, stelde hij vast dat de foto’s ook gebruikt worden op koopwaar, zoals kleren en boeken. Het bizarre was dat niemand zich ook maar de moeite getroostte om zijn toestemming te vragen voor het gebruik van de beelden. Iemand ging zelfs zover om het beeld onder zijn naam te verkopen.
In een documentaire van Fstoppers, een internetmagazine over fotografie, vertelt Noam Galai zijn toch wel bizarre verhaal, dat de titel The Stolen Scream meekreeg. Het laat zien hoe internetgebruikers zich niet bekommeren om het copyright van een beeld. De foto’s werden al gebuikt in meer dan dertig landen. Zo is het bijvoorbeeld in Iran uitgegroeid tot een beeld van verzet tegen de overheid. De enige organisatie die de fotograaf contacteerde en betaalde voor het beeld was National Geographic.

The Stolen Scream: A Story About Noam Galai from FStoppers on Vimeo.

Vorig artikelHuwelijk van e-reader en Android-tablet
Volgend artikelStoere externe harde schijven
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.