Krachtige en uitbreidbare NAS

1
96
Dit artikel is deel 3 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieZes storage trends voor 2011Krachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

RAID-niveaus
Synology voorziet alle denkbare RAID-niveaus. Vanaf drie schijven is RAID 5 nodig of een van de talloze varianten, waaronder RAID 6 en ook Synology’s eigen Hybrid RAID System (SHR). Als je dit gebruikt, kun je ook harde schijven van verschillende capaciteiten in de DS1010+ steken. Zoals reeds gezegd kun je een RAID-volume manueel uitbreiden met één harde schijf per keer. Daarnaast kun je bestaande volumes ook upgraden naar een ander RAID-niveau. Je kunt van een basisschijf zonder databescherming overstappen op RAID 1 of RAID 5. RAID 1 kun je omvormen tot RAID 5. RAID 5 kan overgezet worden op RAID5+1 (dus met een ‘spare’). Ten slotte kun je van RAID 5 overstappen op RAID 6 zonder dat je je gegevens moet terugzetten. Hou er wel rekening mee dat het converteren van RAID-volumes meerdere uren tot zelfs dagen in beslag kan nemen, afhankelijk van de capaciteit van de schijven en het gekozen RAID-niveau.

Synology DSM 3.0 desktop

Synology DSM 3.0 desktop (© ; licentie: )

Besturingssysteem
Net zoals alle andere Synology-NAS’en wordt ook de DS1010+ geleverd met DiskStation Manager (DSM), een compleet, Linux-gebaseerd besturingssysteem. Standaard is DSM 2.3 geïnstalleerd, maar ondertussen kun je DSM 3.0 downloaden en installeren op de DS1010+. DSM is sowieso een van de meest uitgebreide NAS-besturingssystemen dat we al onder ogen hebben gekregen. Het is prachtig uitgevoerd met een uitklapbare functieboom uiterst links en duidelijke dialoogschermen. De nieuwe versie kan zelfs multitasken, zodat je via he webbrowser meerdere taken tegelijk kunt uitvoeren. Andere nieuwigheden in DSM 3.0 zijn verbeterde ondersteuning voor iSCSI, ondersteuning voor Windows Access Control Lists (ACL), WebDAV en IPv6, en de mogelijkheid om grotere opslagvolumes aan te maken en te gebruiken via EXT4. Dit nieuw ondersteunde bestandssysteem kan volumes aan tot 1 exabyte en heeft minder last van fragmentatie.

1
2
3
Vorig artikelDunne, maar krachtige ASUS notebooks
Volgend artikelLed’s en het nieuwe tatoeëren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. DSM 3.0 is inderdaad super. Het automatisch inschakelen en uitschakelen vind ik persoonlijk erg makkelijk. Je kan per dag de boot en shutdown instellen. Synology beweert nu ook WOL (wake-on-lan) te supporteren maar heb dit zelf nog niet kunnen activeren (mijn DS zal het niet kunnen denk ik). Dan zou ik gewoon een magic packet sturen van mijn laptop of desktop en de NAS zou opstarten op het moment dat ik hem nodig heb. Qua energiebeheersing uiteraard mooi meegenomen. Er is trouwens ook een soort slaapstand waarbij de NAS minder verbruikt door de disks stil te leggen. Wel enige vertraging bij access maar dat moet je erbij nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.