Krachtige en uitbreidbare NAS

1
96
Dit artikel is deel 3 van 5 in het DiskIdee dossier Enterprise storage
DossiernavigatieZes storage trends voor 2011Krachtige NAS in rekformaat voor kleinere bedrijven

Qua netwerkdiensten zit ook in de oude DSM-versie zowat alles dat denkbaar is voor Windows, Unix/Linux en Mac, ook op het gebied van volautomatische back-up. Maar DSM gaat veel verder. Naast allerlei multimediadiensten bevat het een volwaardige videobewakingstoepassing die honderden ip-camera’s ondersteunt. (DSM 3.0 ondersteunt er zelfs meer dan vijfhonderd.) Als je meer dan één camera wilt aansluiten, moet je wel extra licenties betalen. Verder is DSM een volwaardige webserver, waar je via Linux-packages allerlei diensten op kunt draaien, bijvoorbeeld een volledige LAMP-webserver (LAMP staat voor ‘Linux Apache MySQL PHP’), of de WordPress-blogdienst. Ook derden maken overigens allerlei packages voor Synology DSM. Zo is er een package waarmee je de muziekserver Squeezebox Server rechtstreeks op de NAS kunt draaien.
Synology lanceert binnenkort de nieuwe back-uptoepassing Time Backup. Daarmee kun je de gegevens van je Synology NAS back-uppen naar een tweede Synology-NAS zonder dat je er verder omkijken naar hebt, met inbegrip van automatisch versiebeheer, zodat je oudere versies van bestanden gemakkelijk kunt terugvinden. De toepassing lijkt een beetje op Apple’s Time Machine, maar dan voor NAS-gebruikers.

Prestaties
We testten de DS1010+ onder DSM 2.3 met twee Sezagate-schijven van 1TB in RAID1. We gebruikten de Intel NAS Performance Test (NASPT). Deze benchmark voert verschillende applicatiegerichte benchmarks uit. Ze meet niet zoals andere benchmarks puur de transmissiesnelheid van bytes, maar vertelt hoe snel veelgebruikte netwerkapplicaties kunnen werken met de NAS. De twaalf applicatiebenchmarks in NASPT zijn niet allemaal van even groot belang, dus hebben we op de benchmarkresultaten voor elke applicatie een weging toegepast die de DiskIdee NAS Score oplevert. De DS1010+ scoort 88/100, wat erg goed is. De gemiddelde gemeten snelheid in MB/s is overigens 31,6, met pieken tot 50,8 MB/s.

Intel NASPT (MB/s) Weging Resultaat
HD-Video afspelen 4% 47,5
2x HD afspelen 4% 47,3
4x HD afspelen 4% 44,1
HD-Video opname 4% 50,8
HD afspelen en opname 4% 39,9
Aanmaken van inhoud 15% 27,8
Kantoorproductiviteit 20% 20,7
Bestanden kopiëren naar NAS 10% 51,5
Bestanden kopiëren van NAS 10% 47,9
Mappen kopiëren naar NAS 10% 16,5
Mappen kopiëren van NAS 10% 19,7
Fotoalbum 5% 11,6
Snelheidsberekening
Gemiddelde gewogen werksnelheid MB/s 31,6
Scoreberekening
Testscore max. 100 88
Conclusie
De Synology DS1010+ is een krachtige NAS met prestaties die in de lijn liggen van veel duurdere NAS’en. Ook het besturingssysteem biedt erg veel mogelijkheden, zeker in de nieuwste DSM 3.0 versie die zelfs kan multitasken. In het licht van de prestaties en de mogelijkheden vinden we de gevraagde prijs van 799 euro voor een lege NAS zonder schijven niet overdreven.

(88/100)

Adviesprijs
€ 799 (zonder schijven).
Foto van Synology
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
Vorig artikelDunne, maar krachtige ASUS notebooks
Volgend artikelLed’s en het nieuwe tatoeëren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. DSM 3.0 is inderdaad super. Het automatisch inschakelen en uitschakelen vind ik persoonlijk erg makkelijk. Je kan per dag de boot en shutdown instellen. Synology beweert nu ook WOL (wake-on-lan) te supporteren maar heb dit zelf nog niet kunnen activeren (mijn DS zal het niet kunnen denk ik). Dan zou ik gewoon een magic packet sturen van mijn laptop of desktop en de NAS zou opstarten op het moment dat ik hem nodig heb. Qua energiebeheersing uiteraard mooi meegenomen. Er is trouwens ook een soort slaapstand waarbij de NAS minder verbruikt door de disks stil te leggen. Wel enige vertraging bij access maar dat moet je erbij nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.