Bereik van draadloze verbinding eenvoudig verbeteren

4
119
AVM Fritz!Wlan Repeater N/G

AVM Fritz!Wlan Repeater N/G (© ; licentie: )

Prestaties
Wij hebben de AVM Fritz!Wlan Repeater N/G getest met twee Dell-laptops in het 2,4 GHz WiFi-spectrum. De ene had een Intel WiFi Link 4965AGN aan boord, terwijl de andere was uitgerust met een Dell Wireless-N 1510 WiFi-kaartje. We maten de doorvoersnelheid via het draadloze netwerk door 100 MB informatie te schrijven en te lezen naar een Synology NAS. We deden dit op twee locaties: vlak bij de Fritz!Box Fon WLAN 7270 en vlakbij de Fritz!Wlan Repeater N/G, de ene keer verbonden met de Fritz!Box 7270 en de andere keer met de Fritz!Wlan Repeater. In ons gebouw zijn er nauwelijks dode plekken en reikt het signaal van de router bijna overal even ver als dat van de Repeater. Netwerken via de Repeater is sowieso iets trager dan via de router, van 1 tot 4 Mbit/s trager tijdens onze testen met de Intel chip. In combinatie met de Dell WiFi-chip presteerde de Repeater echter een stuk slechter. We hebben hier geen verklaring voor kunnen vinden, maar de prestaties hangen dus ook af van de WiFi-chip in je laptop!
We hebben de Repeater ook getest in een bijgebouw en zijn dan met onze laptop de tuin ingetrokken tot het signaal van de router wegviel en dat van de Repeater nog wel bereikbaar was. We konden dan nog altijd internetten, maar wel met eenvierde van onze normale snelheid. Dat is natuurlijk beter dan helemaal geen verbinding te kunnen maken. Op de laatste pagina van deze review vind je de gedetailleerde testcijfers.

Conclusie
De AVM Fritz!Wlan Repeater N/G heeft alleen nut in heel specifieke situaties, waar er dode plekken zitten in het draadloze netwerksignaal, of waar je het bereik van dat signaal sterk wil uitbreiden. Internetten via de Repeater is sowieso altijd trager dan via je gewone router, maar het is natuurlijk beter een traag netwerk te hebben dan helemaal geen netwerk. De installatie van de Repeater is erg eenvoudig op voorwaarde dat jouw WiFi-router WPS ondersteunt. Doet hij dat niet dan is de installatie niet moeilijker, maar ook niet gemakkelijker dan die van een gewone WiFi-bridge. Meestal is het wel goedkoper om gewoon een bridge (tweede router met bridgefunctie) te kopen, want met een adviesprijs van 90 euro is de AVM Fritz!Wlan Repeater N/G aan de dure kant. Eens geïnstalleerd heb je er wel geen omkijken meer naar.

(70/100)

Adviesprijs
€ 90
Foto van AVM
Website: AVM Duitsland Website: AVM België Website: AVM Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
1
2
3
4
5
Vorig artikelMinilaptop met dubbel scherm
Volgend artikelUltradraagbare laptop in zakelijke en consumentenversie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

4 REACTIES

  1. 1) Elke WiFi kaart of USB stick bevat een antenne en een 802.11abg/n chip. Er zijn verschillende producenten van antennes en van dat soort chips. Het verschil in ontvangst kan te maken hebben met de opstelling (die geen twee keer echt identiek is) ofwel kan het te maken hebben met de karakteristieken van de antennes of ook de prestaties van de interne versterker en filters om het signaal te filteren en de bitstream van de drager af te halen. Verschillende fabrikanten hebben verschillende prestaties, dat reflecteert ook in de prijs van dergelijke WiFi kaarten.

    2)Een nuttige test is tussen twee verdiepingen, dan zit er meestal wapening en een dikke laag beton tussen router en repeater. Zeker met de connectie snelheden van vandaag haal je tussen twee verdiepingen eigenlijk te weinig bandbreedte in vergelijking met de bandbreedte van je abonnement.

    3) Hoe gedraagt de repeater zich in een “vervuilde” omgeving? In mijn buurt zijn er redelijk wat WiFi routers en camera systemen die op dezelfde frequentie band werken. Hierdoor is
    connecteren bij mij thuis erg moeilijk.
    Ik herinner me trouwens dat als je twee routers wilde connecteren, je verplicht was op kanaal 6 (802.11g) te connecteren, als je buurman dat ook doet, heb je een probleem.

    • We hebben de test “op afstand” inderdaad op verschillende verdiepingen gedaan, maar in ons gebouw steekt weinig beton. De Fritz-apparaten hebben een overzichtje waarin ze de interferenties tonen in de omgeving. Bij ons kunnen we een volledig spectrum gebruiken waarin nauwelijks interferentie zit. De testresultaten zijn dus geldig voor een vrijwel intereferentievrij gebied. De Fritz-apparaten zoeken trouwens zelf naar een vrij kanaal (je kunt dit wel manueel overrulen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.