Gratis navigeren met Nokia-smartphones

9
154

Kosten
Het hangt van je abonnement af hoeveel het binnenhalen van gegevens via een internetverbinding op je smartphone kost. De testkit die Nokia ons bezorgde kwam met een sim-kaart van Mobile Vikings. Daar kun je voor 15 euro per maand 1 GB aan gegevens binnenhalen (plus ongeveer een uur bellen en duizend sms’jes versturen). 1 GB is erg uitgebreid en zul je in de praktijk niet opgebruiken als je alleen de interactieve diensten van Ovi Maps gebruikt. Vergeet bovendien niet dat je perfect offline kunt navigeren en dus net zoals bij een navigeeroplossing van TomTom of Mio je reis vooraf kunt plannen en kaarten van waar ook ter wereld vooraf op je smartphone kunt plaatsen met behulp van je pc.
Maar als je toch het internet op moet, wat mag je dan verwachten dat Ovi Maps aan data verbruikt? Nokia bezorgde ons volgende voorbeelden:

  • Een A-GPS fix (assisted GPS) om je locatie te bekijken in een land met preloaded kaarten: 4 KB. (Dit is niet verplicht, maar het gaat net iets sneller dan wanneer je offline je positie bepaalt; het dataverbruik hiervoor is absoluut minimaal).
  • Een 3D landmark zoals het Atomium zoeken en bekijken met preloaded kaarten op je toestel: 50 KB
  • Zoeken en browsen op een kaart in één stad in 3D kaartmodus: 2-6 MB
  • Een nieuwe route aanmaken en tonen van punt A naar B (60 km): 30 KB
  • Deze route vervolgens afleggen: 0 KB
  • Een afstand van 100km afleggen zonder preloaded kaarten: 5.1 MB

De eerste keer dat je iets binnenhaalt, worden de gegevens in het cachegeheugen van je smartphone bewaard en hoef je de volgende keer dezelfde gegevens niet meer binnen te halen via de internetverbinding.

Nokia Ovi Suite - Maps download België

Via Nokia Ovi Suite kun je kaarten downloaden op je N900 (hier Belgische kaart) (© ; licentie: )

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelBack-ups maken zonder gedoe
Volgend artikelD-Link breidt het Powerline (HomePlug) AV-portfolio uit
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

9 REACTIES

  1. gewoon ovi suite op je pc zetten en dan kan je alles van op je gsm op je pc zetten en/of omgekeerd
    heb zelf een n97 mini gehad en hopelijk vind ik vlug een terug
    ik heb nu een 6710 navigator werkt op de zelfde manier,
    maar persoonlijk werk ik liever met een n97 daarom zoek ik nog één wil ik maar zeggen dat ik weet over wat ik spreek

  2. nou wat een toestel grrr ook al een gehele tijd met sd kaart bezig krijg het ding er echt niet uit! en dat eerst drukken lijkt ook niet echt te werken? nog andere tips of tegen de muur aan gooien?

  3. Heeft iemand een antwoord op deze vage vraag; hoe verwijder je een sd kaartje uit het stoetel? Ik krijg hem er namelijk niet uit…. Ik probeer te schuiven en met een tangetje hem eruit te trekken maar lukt beide niet…

    thnks!

  4. ik wik een kaart installeren op mijn gsm, maar mijn kaart kan niet wordn geinstalleerd omdat mijn gsm geheugen niet voldoende plaats heeft. Is er een manier om deze onmiddelijk via mijn pc, op mijn micro sd te plaatsen? Cache/cities folder ask me niet vergis. Als ik mijn gsm applicaties enal wegdoe, kom ik ng steeds aan plaatstekort op mijn gsm geheugn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.