Granulair herstel voor Exchange en SharePoint

0
67

Brick-level back-up
Beide Microsoft-servers ondersteunen wel degelijk een soort granulaire back-up: de zogemaamde ‘brick-level’ back-up. Die kan bij Exchange individuele mailboxen of bij SharePoint individuele documenten veiligstellen. Maar de meeste fabrikanten van back-upprogamma’s raden dit sterk af, hoewel ze brick-level back-ups meestal wel ondersteunen. Daar zijn goede redenen voor.

PowerControls Exchange Data Wizard

PowerControls Exchange Data Wizard (© ; licentie: )

Het back-uppen van individuele mailboxen bij Exchange of van losse documenten bij SharePoint is niet hetzelfde als een back-up van de volledige vergaarbak. In geval van een calamiteit kunt u met een back-up van mailboxen uw Exchange server niet herstellen. Met losse documentbestanden herstelt u ook uw SharePoint-server niet. U hebt dus altijd de volledige hoofdback-up nodig. Een brick-level back-up is een extra faciliteit. Ze is bovendien erg tijdrovend. Dat komt omdat de back-upclient zich dan moet gedragen als een Outlook client voor Exchange of als een SharePoint client. Dat werkt via de applicatie-interfacemodules die Microsoft daarvoor voorzien heeft. Die zijn bedoeld om clientapplicaties een een-op-entoegang te geven tot individuele mailboxen (Exchange) of documenten (SharePoint). Als software ze in snel tempo zou willen aanspreken om grote hoeveelheden mails of documenten aan te spreken, zou dat extreem vertragend werken. We praten over werksnelheden die vaak niet eens de 10 MiB/min halen.

Verwijzingen
Een bijkomend probleem is dat Microsoft in zowel Exchange als SharePoint een systeem van verwijzingen inbouwde. Dat is een ontwerpbeslissing van Microsoft geweest om de benodigde opslagruimte in de Exchange- en Sharepoint-vergaarbakken zoveel mogelijk te minimaliseren. Als er bijvoorbeeld eenzelfde bericht naar honderd gebruikers gestuurd wordt, zal Exchange niet honderdmaal dat bericht opslaan maar slechts eenmaal het bericht en vervolgens honderd doorverwijzingen. Iets soortgelijks gebeurt bij SharePoint, waar identieke bestanden ook slechts eenmaal opgeslagen worden en alle andere kopieën in feite een doorverwijzing zijn. Dat bespaart opslagplaats en verhoogt dus de efficiëntie.

1
2
3
4
Vorig artikelDe crisis treft ook cybercriminelen
Volgend artikelBestanden en mappen synchroon houden