Granulair herstel voor Exchange en SharePoint

0
71

Ontrack PowerControls box

Opslagsystemen die werken met grote datavergaarbakken, zoals Microsoft Exchange en SharePoint, stellen vaak een probleem als gewiste of vernielde data hersteld moet worden. PowerControls speelt dan de redder in nood: het biedt met PowerControls granulair herstel van verloren gegevens.

Ontrack is een erg bekende naam als we praten over ‘data recovery’ (dataherstel). De firma is dan ook beroemd geworden met zijn herstelsoftware en hersteldienst om data van gecrashte harde schijven te halen. Sinds een paar jaar heeft Kroll Ontrack (zoals de firma tegenwoordig heet) echter ook herstel- en reddingssoftware die op een iets hoger niveau werkt. PowerControls 5.1 bestaat in een versie voor Microsoft Exchange 2007 en voor Microsoft Office SharePoint Server 2007.

Beide Microsoft dienstenservers gebruiken grote datavergaarbakken, waarbinnen de eigenlijke gedetailleerde informatie opgeslagen worden. In het geval van Exchange bevat de vergaarbak de e-mails. Bij SharePoint bevat de database documenten en andere bestanden.

Traditionele back-up
Traditionele back-upsoftware kan vaak niet binnen deze vergaarbakken kijken en beschouwt ze als zeer grote bestanden. Die schrijft de back-upsoftware dan in hun geheel weg. Ook voor herstel moet zo’n groot bestand in zijn geheel hersteld worden. Sommige back-upsoftware kan met zogenaamde deltablokken werken, waarbij een groot bestand in blokken ingedeeld wordt. Alleen de gewijzigde blokken komen in de back-up terecht. Dat lost het probleem met een restore echter niet op. Bij gegevensherstel moet nog altijd het volledige bestand teruggezet worden. Dat is weinig interessant als u maar een of twee mails uit de Exchange postvergaarbak wou terugzetten, of slechts een of twee documenten uit de SharePoint vergaarbak. Wat u nodig hebt is granulaire toegang tot de vergaarbakken, zeker voor de restorefase. Voor de back-up hoeft dat niet zo, daar kunnen deltablokken perfect werken qua efficiëntie.

1
2
3
4
Vorig artikelDe crisis treft ook cybercriminelen
Volgend artikelBestanden en mappen synchroon houden