Meer dan alleen netwerkopslag

0
189

handleiding openen. Nederlands wordt overigens als taal niet ondersteund. Engels, Frans, Duits en nog enkele andere talen zijn wel voorzien.
Voor ervaren gebruikers is het beheer grotendeels zelfverklarend. Voor beginners geldt dat de Iomega ix4 uit de doos volledig gebruiksklaar en direct benaderbaar is in het netwerk. Dat geldt overigens niet alleen voor Windows-pc’s, maar ook voor Macintoshes. Linux-gebruikers moeten in principe nog de NFS-dienst inschakelen via het Networ Services Settings-menu, want standaard is die uitgeschakeld.
Wil je echter meer doen met deze NAS dan zul je je toch moeten verdiepen in het beheer. Zo staat standaard de beveiliging niet op. Wil je dus bepaalde gebruikers in het netwerk minder rechten geven, dan zul je de beveiliging moeten inschakelen en gebruikersrollen moeten gaan definiëren.

Iomega StorCenter iX4-200d Server
De Copy Jobs functie

Extra functies
De Iomega ix4 is meer dan een gewone NAS. Iomega spreekt terecht van een NAS Server, want hij draait eigenlijk onder een versie van Linux. De gebruikte processor is een Marvel 6281 aan 1,2 GHz met 512 MB geheugen.
Wat zijn nu de extra functies van de ix4? Dat zijn er heel wat en teveel om hier allemaal in detail op in te gaan. We overlopen de interessantste en de belangrijkste.

Back-up en restore
De Iomega ix4 heeft allerlei ingebouwde back-up en restorefuncties. Zo is er ondersteuning voor EMC Retrospect back-upsoftware. Een client-versie voor Windows (Retrospect Express HD) wordt trouwens

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelMet de focus op snelheid en beveiliging
Volgend artikel2.1-kanaals muziektoren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.