Home Hardware

Externe opslag voor de creatieveling

LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 review

2
1240

LaCie 2big Dock Thunderbolt 3

€ 959,-
8.5

Diskidee Rating

8.5/10

Pros

  • Nice design
  • Compact
  • Fast

Cons

  • Expensive
  • Disc compartment not lockable
  • Windows configuration less user-friendly
De compacte, mooi vormgegeven LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 biedt externe opslag tot 32 TB. Snelle Thunderbolt 3-poorten garanderen hoge doorvoersnelheden, maar deze ‘direct attached storage’-schijf werkt ook via usb, weliswaar trager. Maar is deze das behalve snel ook veilig?

LaCie, een onderdeel van Seagate, is gespecialiseerd in direct attached storage-schijven of DAS’en voor creatieve professionals.

De producten van dit van oorsprong Franse bedrijf zijn vooral populair bij macOS-gebruikers, maar je kan ze ook gewoon met Windows gebruiken.

De Thunderbolt 3-interface, met in theorie doorvoersnelheden tot 40 Gbit/s, al hangt dit ook af van de aangesloten computer en gebruikte kabel, is trouwens een Intel-uitvinding. Deze interface werd voor het eerst toegepast bij Apple MacBooks, maar vind je ook bij high-end Windows-laptops en -pc’s.

Thunderbolt 3 gebruikt op het eerste zicht dezelfde stekker en kabel als USB 3.0 (USB 3.1 Gen1) type-c. Maar de doorvoersnelheid tot 40 Gbit/s en de mogelijkheid om tot zes verschillende apparaten door te lussen, functioneren alleen correct met een specifieke kabel, te herkennen aan het bliksemsymbool en het getal ‘3’. Een gewone Type C USB- of ouder type Thunderbolt-kabel gebruiken levert overigens geen schade op, maar de Thunderbolt 3-functies werken dan niet. Meestal waarschuwt de pc je als je de verkeerde kabel gebruikt.

 
Design

LaCie besteedt veel aandacht aan het design van zijn producten. De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 is net zoals veel schijven van het bedrijf vormgegeven door de Schotse, in Frankrijk werkende productontwerper Neil Poulton. De compacte, stevige, lichtgrijze behuizing is bijna volledig van aluminium gemaakt, met vooraan plastic kleppen waarachter de sleuven voor de twee interne harde schijven schuilgaan.

Een opvallende ronde blauwe led links vooraan oogt als een stroomknop, maar is in feite de status-led met informatie over de werking van het apparaat. Bijvoorbeeld als het RAID-volume hersteld wordt, knippert deze led afwisselend blauw en rood.

Lacie 2big Dock Thunderbolt 3 DAS

Lacie 2big Dock Thunderbolt 3 DAS (© Seagate; licentie: Seagate)

De eigenlijke stroomknop vind je op de achterzijde.

De mooie behuizing is helaas gecombineerd met een grote, lelijke, zware externe voeding, maar die kan je uiteraard wegstoppen.

 
Beschermingsniveaus

De LaCie 2Big bevat twee Seagate IronWolf Pro Enterprise-harde schijven, standaard voorgeconfigureerd in HFS+ RAID0.

Met behulp van de zeer eenvoudige LaCie RAID Manager-software wijzig je het beschermingsniveau naar RAID1 of gebruik je beide schijven apart zonder bescherming of ‘striping’.

Herformatteren in NTFS doe je via Windows Schijfbeheer, wat het gebruiksvriendelijke karakter ietwat teniet doet. Het zou handiger zijn mocht je dit in de LaCie-software zelf kunnen regelen. Kortom, recht uit de verpakking is deze DAS bruikbaar met Apple-apparatuur, maar Windows-gebruikers moeten hem eerst zelf inrichten.

 
Poorten

Zoals de naam aangeeft, is de 2big Dock voorzien van Thunderbolt 3. Op de achterzijde vind je twee dergelijke poorten, met ernaast één USB-C 3.0-poort.

Alle drie gebruiken ze hetzelfde type USB Type-C aansluiting, wat tot verwarring kan leiden. Een bliksemschicht-pictogram op zowel de kabel als naast de poorten toont waar je de Thunderbolt 3-kabel(s) insteekt. De USB 3.0-poort is ook als dusdanig gelabeld. Tussen beide type poorten is er verder een kleine resetknop, zodat het onderscheid duidelijk blijft.

De 40 Gbit/s Thunderbolt 3-poorten zijn volledig bidirectioneel en ondersteunen het doorlussen van andere Thunderbolt-apparatuur, bijvoorbeeld twee 4K-schermen of één 5K-scherm. Eén monitor mag je trouwens direct koppelen aan de 4K DisplayPoort die rechts van de USB-poort te vinden is.

Vooraan vind je een extra USB 3.0 Type A poort en twee geheugenkaartsleuven. Je kan zonder tussenkomst van een pc foto’s en video’s op de DAS laden, al dien je dit automatisme wel eerst te configureren via de apart te downloaden LaCie Toolkit software. Daarmee maak je ook automatische back-ups en bestandssynchronisaties.

 
Praktijk

Wij herconfigureerden de LaCie 2big Dock voor gebruik onder Windows. LaCie Raid Manager laat je het beschermingsniveau met één klik wijzigen. Wij kozen voor RAID1. De schijf moet daarna opnieuw worden gestart, maar dit gebeurt pas nadat je de stroomknop achteraan indrukt om de wijziging te bevestigen. Formatteren in NTFS, eventueel extra volumes indelen en toewijzen van een stationsletter(s) gebeurt vervolgens met Windows Schijfbeheer.

Lacie 2big dock RAID Manager

Lacie 2big dock RAID Manager (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Trek je een harde schijf zelfs maar een klein beetje uit één van de sleuven dan wordt het RAID-volume automatisch gecontroleerd en eventueel hersteld zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Het volume blijft bruikbaar, maar tegen gereduceerde snelheid.

Die controle kan urenlang duren, afhankelijk van de omvang van het volume. Al die tijd knippert de grote led op de voorkant blauw-rood. Je kan die led niet uitschakelen, noch de helderheid ervan regelen. LaCie Raid Manager toont geen voortgangsindicator, maar meldt alleen dat het volume opnieuw wordt samengesteld.

De schijfkleppen kan je niet afsluiten en de schijven zijn gemakkelijk te verwijderen. Wat ons betreft zou er minstens een clipje voorzien moeten zijn zodat het uittrekken van de schijven niet per ongeluk kan gebeuren, bijvoorbeeld door onderhoudspersoneel dat iets té enthousiast poetst.

LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 16 TB
Garantie 5 jaar
Modelnummer STGB16000400
Geteste firmwareversie 06.02.00.00.0A (Vendor versie 10)
Aantal schijfsleuven Twee 8 TB 7.200 tpm Seagate IronWolf Pro Enterprise HDD’s reeds gemonteerd
Standaard bestandssysteem HFS+ (macOS) (getest met NTFS in RAID1, 7,2 TB ruimte vrij bij RAID1; 14,5 TB vrij bij RAID0)
Interfaces 1 x USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) Type C achteraan; 1 x USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) Type A vooraan; 2 x Thunderbolt 3 achteraan; 1 x DisplayPort (4K max.) achteraan; 1 x compactflash en 1 x sd-card sleuven vooraan
Raid-systeem Keuze tussen JBOD, RAID0 en RAID1. Geleverd in RAID0 met HFS+ formattering (macOS-ready)
Software LaCie Raid Manager voor macOS en Windows; LaCie Toolkit Software Suite voor macOS en Windows; compatibel met Windows 8 of hoger, macOS  10.9 of hoger voor USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1); Windows 10 of hoger, macOS 10.12 of hoger voor Thunderbolt 3
Afmetingen en gewicht 217 x 118 x 93,3 mm, 2,9 kg
Meegeleverde extra’s Thunderbolt 3-kabel compatibel met USB-C; USB 3.0-adapter compatibel met USB 2.0; Snelle installatiegids
Maximaal lawaainiveau tijdens de benchmarks 40,3 dB(A) en 45 dB(C)
Gemiddeld gemeten verbruik tijdens de benchmarks 26,4 Watt
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Score 507 (RAID1); 626 (RAID0)
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Overall Bandwith 79,1 MB/s (RAID1); 97,05 MB/s (RAID0)
Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark Overall Access Time 322 µs (RAID1); 259 µs (RAID0)
Parkdale seq. schrijfsnelheid (1 GB file, 1 MB block size) 216,3 MB/s (RAID1); 349,1 MB/s (RAID0)
Parkdale seq. leessnelheid (1 GB file, 1 MB block size) 219,2 MB/s (RAID1); 362 MB/s (RAID0)
Parkdale random qd32 leessnelheid (250 MB file, 64 KB block size) 814,5 iops (RAID1); 1666,1 iops (RAID0)
Parkdale random qd32 leessnelheid (250 MB file, 64 KB block size) 282,6 iops (RAID1); 223 iops (RAID0)

 

Conclusie
De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 presteert goed tot uitstekend, afhankelijk van de gebruikte poort en het gekozen beschermingsniveau. In RAID0 is de schijf ongeveer veertig procent sneller dan in RAID1 en benadert de maximaal mogelijke snelheid van de Thunderbolt 3-interface. Design, uitrustingsniveau en gebruiksvriendelijkheid van de software zijn van een hoog niveau. Jammer dat je de schijfsleuven iets té gemakkelijk kan openen. Voorzichtigheid is geboden, al herstelt de 2big Dock de eventuele RAID-bescherming onmiddellijk zelf zonder dat je als gebruiker iets hoeft te doen wanneer je de schijf weer insteekt. Dit kan echter wel urenlang duren en in tussentijd vertraagt de schijf. Voor al dit moois betaal je ook een bijzonder stevige prijs.
Foto van LaCie
Website: LaCie België Website: LaCie Nederland
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

  1. Volgens mij moet dat kunnen, want Thunderbolt lust sowieso gewoon door. Je kan tot vijf Thunderbolt 3 apparaten in serie aansluiten op deze drive. Maar om het zeker te weten, zal je die vraag aan LaCie moeten stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.