Meer dan alleen netwerkopslag

0
189

energie verbruikt en erg stil werkt.  Ook in de 4TB versie van de Iomega ix4 zitten eco-schijven (van elk een terabyte). In de 8TB versie zitten gewone harde schijven (van elk 2TB).

Configuratie en capaciteit
De vier interne schijven in de Iomega ix4 kan men configureren in RAID 5 of RAID 10. Ook is het mogelijk de volledige capaciteit te gebruiken zonder enige RAID-configuratie (zogenaamde JBOD of Just a Bunch Of Disks). Normaliter zul je een van de twee RAID-configuraties gebruiken. Standaard wordt de ix4 trouwens geleverd in RAID 5 en de meest gebruikers zullen dit niet wijzigen. 

Iomega StorCenter iX4-200d Server: raid
De Iomega ix4 wordt compleet geleverde met vier ingebouwde, maar verwisselbare harde schijven van het type SATA

RAID 5 betekent dat de pariteitsblokken waarmee de informatie van een kapotte schijf kan worden hersteld, verdeeld wordt over de vier interne schijven. Het betekent natuurlijk ook dat je niet de volledige capaciteit kunt benutten. In de praktijk kun je 1,6TB informatie opslaan. 400GB verlies je dus aan de pariteitsgegevens. Maar dat levert wel als voordeel op dat wanneer er een schijf kapot zou gaan, dat dan al je  gegevens behouden blijven. Je kunt zelfs gewoon verderwerken (zei het iets trager) in afwachting tot je de kapotte schijf kunt vervangen.
In RAID 10 configuratie worden twee van de vier schijven gebruikt om de gegevens van de andere schijven te spiegelen. Je houdt dan echter slechts 932 GB capaciteit over. Dit is ook niet

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelMet de focus op snelheid en beveiliging
Volgend artikel2.1-kanaals muziektoren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.