Meer dan alleen netwerkopslag

0
189

noodzakelijkerwijze veiliger dan RAID 5. Wel werkt de schijf dan iets sneller; het snelheidsverschil kan oplopen tot dertig à veertig procent, naargelang de functie.
Ten slotte krijg je in JBOD-configuratie 1,8TB capaciteit. Maar dan is er dus geen enkele bescherming tegen uitval: mocht een van de vier schijven kapot gaan dan zijn al je gegevens weg (voor zover je natuurlijk geen back-ups hebt gemaakt).
Meer uitleg over RAID lees je overigens in ons achtergrondartikel hierover.

Iomega StorCenter iX4-200d Server: dashboard
Het dashboard voor het webbeheer met bovenaan vijf tabs

In gebruikname
Iomega levert software mee waarmee je de Iomega ix4 in het netwerk kunt ontdekken en initieel configureren. Bij ons werkte die software echter niet naar behoren: de NAS werd niet ontdekt en kon niet worden geconfigureerd. (We hebben dit alleen getest onder Windows Vista.) Dat is echter niet echt een probleem, want de ix4 krijgt automatisch een ip-nummer van de router in het netwerk en toont het verkregen ip-nummer op zijn led-scherm. Door gewoon met je browser naar dat adres te surfen krijg je de webinterface en kun je de ix4 alsnog configureren.

Webbeheer
Het webbeheer gebruikt tabbladen en pictogrammen. Er zijn vijf tabs: home, dashboard, users, shared storage en settings. Bij elk onderdeel krijg je een korte uitleg. Je kunt ook nog een uitgebreidere

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vorig artikelMet de focus op snelheid en beveiliging
Volgend artikel2.1-kanaals muziektoren
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.