Van randfenomeen tot botte noodzaak

0
58

besturingsystemen (en heus niet alleen Microsoft) zo’n granulair stroombeheer in hun platforms inbouwen.
U kunt in elk geval al behoorlijk wat stroom besparen door in uw netwerk software te draaien die alle desktop-pc’s en servers bewaakt en ze in slaapstand zet als ze niet gebruikt worden. In veel bedrijven blijven immers veel te veel systemen nodeloos aan staan. Ook al vindt u dat u dat wel kunt betalen, dan nog is het niet goed voor het milieu!

2.c. Minder verbruik door vermindering van het aantal hardware in gebruik

VirtualisatieAls u minder hardware in gebruik hebt, verbruikt u ook minder stroom. Bovendien bespaart u dan ook geld omdat u die hardware niet moet aanschaffen of achteraf weer kwijtraken. U kunt minder hardware in gebruik nemen door zoveel mogelijk gebruik te maken van virtualisatie of hosting (uitbestede diensten). Bij virtualisatie vervangt u fysieke systemen door virtuele. Virtuele systemen zijn in feite software. Ze verbruiken zelf geen stroom (tenzij wat ze nodig hebben van de virtualisatieomgeving om te kunnen draaien) en ze kosten geen geld in aanschaf of in afvalverwerking. Bij hosting gaat het om de uitbesteding van bepaalde functies. Als u bepaalde IT-diensten zelf draait, moet u ook zelf instaan voor de daarvoor benodigde hardware, het energieverbruik en de milieubelasting. Door die diensten uit te besteden, verliest u al die kosten. U krijgt er natuurlijk wel de extra kost bij van het abonnement op die uitbestede dienst, dat spreekt vanzelf. In sommige gevallen kan de uitbesteding duurder uitvallen dan het zelf draaien van de dienst. In dat geval overweegt u natuurlijk eerder virtualisatie dan uitbesteding. Maar als uitbesteding goedkoper is, kiest u natuurlijk dat.
Het spreekt vanzelf dat uitbesteding betekent dat uw partner betrouwbaar moet zijn en dat ook uw internetverbinding van cruciaal belang is – nog meer dan als u die diensten zelf draait. Voor elk bedrijf dat IT-diensten ter beschikking stelt aan de buitenwereld, is de internetverbinding natuurlijk ook van cruciaal belang.

Minder verbruik danzij het gebruik van thin clients2.d. Minder verbruik door overschakeling naar thin clients

Een grote onkostenpost voor veel bedrijven is de vele desktop-pc’s die nodig zijn om iedereen te laten werken. Dat betekent onkosten in stroomverbruik, maar uiteraard ook in afvalverwerking achteraf. Bovendien moeten ze van tijd tot tijd geüpgraded worden. Een uitweg is gebruik te maken van thin clients. Dat zijn zeer compacte computertjes die in feite alleen maar een min of meer domme terminal spelen voor een desktop die op een applicatieserver of gevirtualiseerd draait. Zulke thin clients verbruiken slechts heel weinig energie (meestal 30W of minder) en omdat ze ook qua hardwareprestaties niet hoog moeten scoren, kunnen ze zeer betrouwbaar en langdurig gebruikt worden. Upgraden is niet nodig. U vervangt ze pas als ze niet meer renderen. Honderden of duizenden werkplekken omzetten naar thin clients is de allergrootste energiebesparing inzake desktoppc’s die een bedrijf kan doen. Als het mogelijk is om thin clients te gebruiken, raden we u dan ook aan om daarvan gebruik te maken. U bespaart niet alleen geld inzake energieverbruik, maar ook inzake onderhoud en beheer.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCommunicatie en entertainment
Volgend artikelGoedkope PDF-software met potentieel