Van randfenomeen tot botte noodzaak

0
58

dElke uitgevoerde Google zoekopdracht veroorzaakt zo'n 7 gram CO2-uitstootie elektronica heter worden. En dat moet dan weer gekoeld. Een vicieuze cirkel! De processorfabrikanten hebben die een paar jaar geleden plots doorbroken door meerdere processorkernen in één behuizing te duwen die dan elk aan een lagere snelheid kunnen draaien. Vanuit milieustandpunt was dat een goede zaak. We vrezen wel dat de processorfabrikanten dit niet deden vanuit groene overwegingen, maar omdat ze zelf al tegen de limiet waren aangelopen van hoe snel een processor kan draaien. Door twee of vier kernen in een behuizing te stoppen, konden ze zichzelf heel wat meer tijd gunnen. Ondertussen stijgen ook die snelheden bij iedere nieuwe serie processoren die op de markt komt.
Ook het gebruik van het internet zorgt uiteraard voor heel wat energieverbruik en milieubelasting. Wist u bijvoorbeeld dat recent uitgevoerd onderzoek aan de prestigieuze universiteit van Harvard aantoont dat elke uitgevoerde Google zoekopdracht zo’n 7 gram CO2-uitstoot veroorzaakt? Het koken van een ketel water voor thee of koffie zorgt voor 15 gram CO2-uitstoot, dus met twee Google zoekopdrachten zit u daar al aan!

Oplossingen
Het spreekt vanzelf dat ook de IT-sector zijn steentje broodnodig moet bijdragen aan het bekampen van CO2-uitstoot en andere milieubelastingen. Dat hoeft niet allemaal geld te kosten. Zoals hoger aangehaald kunt u ook heel wat geld besparen. Als u computers langer kunt gebruiken, bespaart u geld. Als u minder stroom verbruikt, bespaart u geld. Als u minder computers hoeft te gebruiken, bespaart u

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCommunicatie en entertainment
Volgend artikelGoedkope PDF-software met potentieel