Van randfenomeen tot botte noodzaak

0
58

geen voor elke pc die u kunt virtualiseren). U kunt ook een positief image naar uw klanten toe opbouwen door te inspanningen die u doet voor groene IT te communiceren.

Oplossing 2: ENERGIEBESPARING

2.a. Minder verbruik door afscherming, isolatie en infrastructuurherindeling

Minder verbruik door isolatieHet spreekt vanzelf dat u uw energieverbruik kunt verminderen door uw gebouw te isoleren en alles zoveel mogelijk af te schermen. Hou de temperaturen van de verschillende ruimtes zoveel mogelijk constant. Temperatuurwisselingen moeten immers bijgestuurd worden en dat kost bijkomende energie. Een status quo handhaven kost het minste energie. Daarvoor moeten energieverliezen natuurlijk wel vermeden worden. Probeer de warmteontwikkeling van draaiende elektronica en van koelinstallaties te recupereren. Warmte is energie. Als u die gewoon afvoert en de buitenwereld in blaast, verspilt u dus energie. Het kan dus nuttig zijn een herindeling van uw gebouwen te overwegen om het energieverbruik zoveel mogelijk te doen dalen. Ook de IT-infrastructuur zelf kunt u analyseren om te kijken of een andere indeling niet meer energie kan besparen.

2.b. Minder verbruik door stroombeheer

SMinder verbruik door goed beheerystemen die niet gebruikt worden, moet u uitzetten. Dat spreekt vanzelf. Het spaart ook energie door een computer echt uit te schakelen en niet gewoon in slaapstand te zetten. Het voordeel van slaapstand is dat zo’n systeem desgewenst automatisch weer aangezet kan worden. Vermits slaapstand minder energie verbruikt dan een volledig actief systeem, geven we natuurlijk de voorkeur aan slaapstand als het systeem geen nuttige functies (meer) verricht. Om de energiebesparing te maximaliseren, zou een granulair energiebeheer optimaal zijn. Dan kunnen welbepaalde onderdelen van pc’s uitgezet of in slaapstand gezet worden. Een voorbeeld zou zijn: de grafische kaart of bepaalde chipsets (zoals audio en ongebruikte netwerkaansluitingen) in servers. Als die in slaapstand gebracht kunnen worden eenmaal dat de server draait, verbruiken ze veel minder stroom. Helaas voorzien de meeste besturingssystemen en de computers zelf hier niets voor. Microsoft Windows 7 en Windows Server 2008 hebben allebei functies aan boord voor een granulair stroombeheer, en dat betekent dat de computerbouwers ook zo’n aanstuurbaarheid zullen voorzien. Eenmaal dat er in de hardware voorzieningen zitten om voor onderdelen granulair stroombeheer mogelijk te maken, zullen zowat alle producenten van

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCommunicatie en entertainment
Volgend artikelGoedkope PDF-software met potentieel