Van randfenomeen tot botte noodzaak

0
58

twee keer geld: een keer omdat u ze niet moet aankopen, en nog eens omdat ze dan geen stroom verbruiken. We reiken hieronder een aantal gedetailleerde oplossingen voor groene IT aan.

Oplossing 1: AFVALVERMINDERING

Afval verminderenWe kennen twee soorten afval dat voortspruit uit IT. In feite geldt dat voor bijna elk elektronisch toestel. Er is het afval dat ontstaat bij de fabricage van de hardware. Zoals hoger aangehaald hebben we maar liefst tweehonderd keer het gewicht van een pc in basismaterialen nodig voor de fabricage van die pc. Fabrikanten van IT-hardware moeten dus hard werken om het benodigde aantal basismaterialen te beperken. En vermits de fabricage van een koelkast toekomt met het dubbel van het gewicht van die koelkast, is er voor de productie van pc’s nog een lange weg te gaan. De tweede soort afval ontstaat als we het elektronisch toestel in kwestie niet meer willen hebben. Omdat het stuk is en de reparatiekost niet meer waard, of omdat het functioneel of qua prestaties niet meer voldoet en dus vervangen wordt door een nieuw toestel. Deze tweede soort afval hebben we zelf in de hand.

1.a. Minder afval bij de fabricage van hardware

Fabrikanten krijgen steeds strengere milieunormen voorgeschoteld. De afval bij de productie van een elektronisch toestel bestaat uit lood, zware metalen, verontreinigd water en uitstoot van schadelijke stoffen plus broeikasgassen (die laatste zijn op zichzelf niet schadelijk, maar dragen wel bij tot globale opwarming en dat is natuurlijk wel schadelijk). Ondanks de strengere milieunormen bevat een moderne pc nog steeds zo’n drie kilo lood. En dat komt achteraf weer in de afvalberg terecht na afdanking van die pc.

1.b. Minder afval door langduriger gebruik van beschikbare hardware

Elk stuk IT-hardware dat u afdankt, komt in de afvalverwerking terecht. Het kost energie om die afval te verwerken en een toestel te recycleren. Bovendien zijn er altijd niet-recycleerbare restafvalelementen zoals lood en zware metalen die erg milieubelastend zijn en ook weer energie kosten om ze behoorlijk te

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCommunicatie en entertainment
Volgend artikelGoedkope PDF-software met potentieel