Honeywell draadloze thermostaat werkt voortaan zonder gateway

0
De ATC928 is een nieuwe draadloze controller voor Honeywell’s evohome regelsysteem voor je centrale verwarming. Voortaan heb je geen aparte wifi-gateway meer nodig om je cv lokaal of op afstand te bedienen. De nieuwe draadloze thermostaat is ook compacter en heeft een langere autonomie. Wij hebben de nieuwe evohome connected central controller getest.

Met evohome van Honeywell kun je de centrale verwarming in elke kamer apart vanop afstand regelen. Het warmteregelingssysteem kan op vrijwel alle bestaande cv-installaties (behalve elektrische radiatoren) worden toegepast zonder breekwerken of grote ingrepen. De werking ervan deden we anderhalf jaar geleden al uit de doeken in een uitgebreide test.

Nu introduceert Honeywell een nieuwe, compactere centrale controller die de wifi-gateway integreert in één apparaat. Je hebt dus geen apart toestelletje meer nodig dat op je router wordt aangesloten, maar kunt de nieuwe evohome connected central controller (ATC928) rechtstreeks via wifi op je router aansluiten. Daarna kun je je cv volledig instellen en regelen vanop je smartphone of tablet, zelfs als je je niet in huis bent.

De nieuwe controller kun je ook toepassen op een bestaande evohome-installatie. Er is dan één apparaat minder nodig om het systeem te laten werken. Bij een nieuwe installatie is het systeem eenvoudiger toe te passen omdat je geen extra wifi-gateway meer nodig hebt.

Honeywell evohome WiFi

Honeywell evohome WiFi (© ; licentie: )

 
In de verpakking

De controller wordt geleverd met een installatie- en gebruiksgids (ook Nederlandstalig). Twee oplaadbare GP ReCyko+ NiMH AA-batterijen zijn al geïnstalleerd.

 
In gebruikname

Je kunt de nieuwe controller zelf installeren, maar hier is wel wat cv-kennis voor nodig. Eenvoudiger is het om dit aan een specialist over te laten. Om het apparaat te activeren, verwijder je het afdekplaatje en trek je het lipje los dat tussen de twee AA-batterijen zit. Het apparaat start nu op. Kies een taal door op het aanraakscherm te tikken. Het Nederlands is beschikbaar.

Schakel WiFi in. Het apparaat zoekt naar een draadloos netwerk (uitsluitend in de 2,4 Ghz frequentieband). Dit duurt ongeveer een minuut. Voer het wifi-wachtwoord in en tik op het groene V-teken. De evotouch verbindt nu met het netwerk. Ook dit duurt ruim een minuut.

Klik op het pijltje. Je krijgt een overzicht van de signaalsterkte en het toegekende ip-adres wordt eveneens getoond, samen met het mac-adres.

Nu moet de evotouch worden geconfigureerd. Dit kan via een menu of met behulp van een wizard. Er bestaan verschillende configuratiemogelijkheden, die uitgebreid beschreven worden in de meegeleverde handleiding. Tenzij je enige cv-kennis hebt en/of weet hoe je bestaande evohome geconfigureerd is, laat je dit beter over aan een specialist. Dit kan eventueel ook telefonisch, want het is niet zo heel moeilijk.

Wij werden tijdens deze test telefonisch verder geholpen en konden de controller op die manier redelijk snel activeren. Eens dit gebeurd is, kun je je bestaande controller en gateway verwijderen.

Honeywell Total Connect Comfort website

Honeywell Total Connect Comfort website (© ; licentie: )

Na succesvolle installatie dien je nog het mac-adres en de veiligheidscode van je nieuwe controller in te vullen bij de Honeywell evohome Get Connected-website, zodat je je cv veilig vanop afstand kunt besturen met behulp van de app.

 
Werking

De nieuwe controller werkt exact zoals de oude, maar is compacter, lichter en heeft een iets beter scherm. Ook gaat de oplaadbare batterij langer mee, hoewel het nog altijd de bedoeling blijft om de controller voornamelijk op zijn (nieuwe en eveneens kleinere) stroom-dock te gebruiken.

De ingebouwde controller-batterij is handig tijdens de configuratie omdat je dan in de buurt van je ketel moet zijn en ook om bijvoorbeeld tijdelijk je cv vanuit een andere kamer te bedienen. Maar dit laatste kan natuurlijk ook met de Honeywell Total Connect Comfort-app op je Android- of iOS-smartphone of -tablet.

Honeywell evohome app op iPhone

Honeywell evohome app op iPhone (© ; licentie: )

De mobiele apps zijn vernieuwd tegenover onze test uit juni 2014. Ze werken op Apple iOS 7.0 en hoger en Android 4.1 en hoger. De functionele beperking is opgeheven. Je kunt nu alle functies van je cv exact zoals op de controller bedienen.

Het enige waar je de controller nog echt voor nodig hebt is het configureren van het systeem, iets wat normaal maar één keer hoeft te gebeuren. Met één app kun je meerder evohome-installatie bedienen, bijvoorbeeld die bij je thuis en die op kantoor en/of vakantieadres.

Conclusie
Honeywell evohome is een gebruiksvriendelijke manier om je cv in te delen en te programmeren in zones en vanop afstand te bedienen met je smartphone of tablet. De automatische optimale in- en uitschakeltijden kun je desgewenst uitschakelen, maar ze zorgen wel voor een extra besparing op je verwarmingsrekening, al is het moeilijk te voorspellen hoe hoog die zal zijn. In ieder geval zorgt de bediening op afstand via je smartphone of tablet ervoor dat je verwarming niet nodeloos brandt wanneer je niet thuis bent. De nieuwe controller heeft geen aparte gateway meer nodig, wat de installatie vereenvoudigt en ook zorgt voor een kleine besparing op je elektriciteitsrekening. De nieuwe controller werkt even goed als de oude, maar is iets compacter en de batterij ervan gaat langer mee.
Adviesprijs excl. btw
evohome Wi-Fi starterpakket (inclusief ketelsturing): €299; evohome Wi-Fi bedieningspaneel (ATC928G3000): €199; radiatorkoppen (HR92): €75. Al deze prijzen zijn exclusief btw, want in België betaal je slechts 6% btw wanneer je via een installateur werkt. Dit is ook wat Honeywell aanraadt.
Foto van Honeywell
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.