Home Hardware

Verwarming op afstand regelen met smartphone of tablet

2
Met evohome van Honeywell kun je de centrale verwarming in huis in elke kamer apart vanop afstand regelen. Het warmteregelingssysteem kan op vrijwel alle bestaande cv-installaties (behalve elektrische radiatoren) worden toegepast zonder breekwerken of grote ingrepen. Dankzij een preciezere warmteregeling bespaar je volgens de fabrikant tot 40% op je verwarmingsrekening. Wij hebben evohome getest.

Honeywell evohome is meer dan een zoneregeling voor je centrale verwarming, want die bestaan natuurlijk al langer, ook van Honeywell zelf. Met deze combinatie van draadloze thermostaten en draadloze thermostaatkranen kun je je centrale verwarming immers ook volledig instellen en regelen vanop je smartphone of tablet, zelfs als je je niet in huis bevindt.

Op reis vertrokken en vergeten de thermostaat lager te zetten? Geen nood, dat kan achteraf nog vanop je vakantieadres dankzij de beveiligde webverbinding. evohome is ook gedeeltelijk zelflerend en zal bijvoorbeeld de verwarming in een slaapkamer waarvan het raam te lang openstaat, automatisch uitschakelen.

Honeywell evohome draadloze thermostaat

Honeywell evohome draadloze thermostaat (© ; licentie: )

Dankzij deze en andere trucjes is volgens Honeywell een besparing tot wel 40% mogelijk op je verwarmingsregeling. Dit laatste hebben we uiteraard tijdens onze relatief korte testperiode van anderhalve maand niet kunnen uittesten, maar de algemene werking en het gebruiksgemak hebben we wel aan de tand gevoeld. Maar eerst vertellen we je iets meer over hoe evohome precies werkt en hoe je het op jouw installatie kunt (laten) installeren.

 
Werking

Het evohome-systeem is toepasbaar op zowat elke installatie (met of zonder cv-ketel, met of zonder vloerverwarming, met of zonder OpenTherm-modulatie), maar het wordt wel best door een erkende installateur geïnstalleerd. Het systeem werkt evenwel niet met elektrische radiatoren.

Zelf kun je via de evohome systeemconfigurator op de website van Honeywell vooraf bekijken welke onderdelen je allemaal nodig hebt en hoeveel energie je met het systeem kunt besparen. Je bent trouwens niet verplicht om de zoneregeling te gebruiken; evohome werkt ook in een klein appartement met één zone, al zullen daar de energiebesparingen natuurlijk lager liggen, maar krijg je wel de mogelijkheid om je verwarming op afstand te regelen.

Bij een cv-installatie met ketel met aan/uitbesturing heb je bijvoorbeeld een draadloze ketelsturing nodig die communiceert met de draadloze bedieningseenheid (“thermostaat”) en de internetgateway die via je bestaande internetrouter met de apps communiceert. Per zone heb je een of meer draadloze thermostaatknoppen nodig voor op de radiatoren. Stel dat je zes zones wilt creëren dan zal je dit in totaal €889 kosten exclusief installatiekosten en inclusief 21% btw. (In België betaal je bij een bestaande oudere woning in bepaalde gevallen evenwel slechts 6% btw.) De installatie duurt één à twee uur.

Honeywell evohome app startscherm

Honeywell evohome app startscherm (© ; licentie: )

Bij ons duurde de installatie bijvoorbeeld iets meer dan twee uur wegens de iets ingewikkeldere configuratie omwille van een complexere cv-installatie met twee aparte circuits en antieke radiatoren waarop de thermostaatkranen zonder breekwerk niet pasten. De installatie verandert eigenlijk weinig aan je cv en kan achteraf eenvoudig verwijderd worden zonder sporen na te laten. Onze testinstallatie werd slechts tijdelijk geplaatst en werd na afloop van de test probleemloos verwijderd, waarbij alles weer zoals voorheen functioneerde.

De eenvoudigste configuratie met één zone en wandmontage van de bedieningseenheid kost €359 incl. 21% btw (€299 excl. btw) zonder installatie (voor het evohome connected pakket met aan/uit ketelbesturing en de voedingsmodule voor wandmontage). Een radiatorkop kost €75 excl. btw.

De bedieningseenheid kan aan de wand of op een tafelstandaard worden gemonteerd. De interface heeft een eigen batterij met een autonomie van ongeveer twee uur, dus voor de wand- of tafelstandaard is een normale stroomaansluiting of standaard stopcontact nodig voor het opladen van de bedieningseenheid. Je kunt de frontcover van de bedieningseenheid vervangen door een zwart, wit of zilverkleurig exemplaar zodat het optimaal bij je interieur past.

evohome leert hoe lang het duurt voor jouw huis of een zone opgewarmd is en bepaalt zelf de optimale start- en stopperiodes aan de hand van de tijdstippen die je programmeert. Het kan wel enkele dagen duren voor evohome zich aangepast heeft aan je gewoontes en woning.

De draadloze communicatie gebeurt volgens de “total connect comfort”-technologie van Honeywell die ook gebruikt wordt in de industrie. De beveiliging is dezelfde en dit systeem heeft bij bedrijven al zijn robuuste werking bewezen. Deze technologie wordt trouwens niet alleen bij warmteregelingen gebruikt, maar ook bij de draadloze beveiligings-, lichtregeling- en sleutelsystemen van Honeywell.

 
Interface bedieningseenheid

Je kunt maximaal twaalf zones creëren met één bedieningseenheid. Wil je méér zones, dan heb je meer bedieningspanelen nodig. De zones kun je apart of in groepen bedienen.

Gebruikte je eerder al een Honeywell-thermostaat dan zal de bediening je trouwens vertrouwd overkomen, omdat dit bedrijf al jarenlang dezelfde eenvoudige interface voor zijn thermostaten gebruikt. Voor evohome werd die interface nog gebruiksvriendelijker gemaakt, dankzij de grote, kleurrijke aanraakpictogrammen die aangepast zijn voor de aanraakschermen van het bedieningspaneel.

Honeywell evohome app interface

Honeywell evohome app interface (© ; licentie: )

Per zone zie je de huidige en gevraagde temperatuur. Door erop te drukken, krijg je een gedetailleerd grafisch overzicht van de instellingen. Met pijltjestoetsen kun je de temperatuur en tijdstippen wijzigen.

Je kunt ook het programma voor elke zone wijzigen en daarbij optioneel de programmeerhulp gebruiken. Je kiest de dagen met hetzelfde programma (bijvoorbeeld zaterdag/zondag en weekdagen), hoe laat het gebruik van de zone begint, welke temperatuur je vanaf dat tijdstip wenst, wanneer de zone verlaten wordt (bijvoorbeeld wanneer je naar je werk gaat), en welke temperatuur je dan wenst. Op die manier kun je tot zes in- en uitschakelmomenten per zone programmeren. Eens een programma samengesteld kun je dit eenvoudig naar andere dagen en/of zones kopiëren.

evohome heeft ook een aantal sneltoetsen waarmee je de programmering kunt “overrulen”. Mogelijkheden zijn:

– Ecostand: alle zones drie graden lager schakelen;

– Verwarming uit: alle zones uitschakelen;

– Afwezig: alle zones instellen op vijftien graden;

– Speciale dag: een aangepast programma gebruiken (bijvoorbeeld het zaterdagprogramma op een woensdag inschakelen);

– Vrije dag: het zondagprogramma inschakelen op een vrije dag.

Door de speciale toetsen kort in te drukken, voer je ze direct uit. Door ze lang in te drukken kun je er nog een tijdstip bij instellen.

Via het menu kun je de namen en de volgorde van de zones wijzigen, het foutlogboek opvragen (bijvoorbeeld verlies aan communicatie), de werking van de sneltoetsen wijzigen (bijvoorbeeld de standaard afwezigheidstemperatuur instellen op 16 in plaats van 15 graden) en algemene instellingen zoals de schermhelderheid en de time-out van het scherm (niet van toepassing bij de apps), de taalkeuze (Nederlands wordt uiteraard ondersteund) en de tijd- en datuminstellingen doorvoeren.

Honeywell evohome radiatorkraan

Honeywell evohome radiatorkraan (© ; licentie: )

De draadloze HR92 thermostaatkranen of radiatorregelaars communiceren voortdurend met het bedieningspaneel. Je kunt de temperatuur in een zone uiteraard ook wijzigen door aan de kraan te draaien. Op het opklapbare, zwart-wit lcd-scherm van de kraan zie je trouwens de temperatuur. Die wordt dan automatisch doorgeseind naar het bedieningspaneel en de apps. Elke kraan wordt van stroom voorzien door twee AA alkaline-batterijen, met een autonomie van twee stookseizoenen.

 
Android en iOS apps

De apps zijn bestemd voor iOS 6.0 of hoger of Android 4.0 of hoger en gebruiken dezelfde interface als de bedieningseenheid, maar zijn functioneel beperkter. De apps werken overigens op smartphone én tablet, maar op een tablet wordt de interface wel in “smartphone”-modus weergegeven: de interface gebruikt (nog) niet de hogere resolutie van een tabletscherm. De app werkt in de taal waarin je tablet geconfigureerd is (ook Nederlands).

Honeywell evohome app sneltoetsen

Honeywell evohome app sneltoetsen (© ; licentie: )

Je kunt op je mobiele apparaat de temperaturen van de zones uitlezen en wijzigen, naar keuze permanent of tot een bepaald uur. Je kunt echter niet de volledige programmatie wijzigen: dat kan alleen via de centrale bedieningseenheid. De programmatie wordt later aan de apps toegevoegd, maar Honeywell kon ons nog niet vertellen wanneer precies.

De apps zijn momenteel functioneel nog zeer beperkt. Het zou interessanter zijn mocht je op de apps dezelfde mogelijkheden hebben als op de centrale bedieningseenheid, maar dat is momenteel niet het geval.

Overigens kun je met één app meedere evohome-installaties vanop afstand bedienen (bijvoorbeeld je woning én je vakantiewoning).

Conclusie
Met Honeywell evohome kun je je verwarming op een gebruiksvriendelijke manier indelen en programmeren in zones en gedeeltelijk vanop afstand bedienen met je smartphone of tablet. Honeywell claimt tot 40% mogelijke besparing op je verwarmingsrekening. Dat is misschien optimistisch, maar normaal zul je wel op je verwarming besparen doordat je alles veel intelligenter kunt programmeren en bedienen. Het feit dat het systeem zelf ook meedenkt en optimale in- en uitschakeltijden gebruikt, zorgt voor extra besparingen. De apps waarmee je alles bedient, zijn momenteel functioneel wel nog beperkt. Programmeren kan voorlopig alleen met de centrale bedieningseenheid thuis en niet vanop afstand.
Adviesprijs
Vanaf €359 incl. (€299 excl. in België)

Foto van Honeywell
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: We hebben dit artikel op 5/6/2014 aangepast met de volgende informatie: prijzen excl. btw, omdat in België in sommige gevallen slechts 6% btw in plaats van 21% btw verschuldigd is; evohome werkt niet op elektrische radiatoren.

Nvdr.: We hebben dit artikel op 6/6/2014 opnieuw aangepast met de volgende informatie: de batterijen van de hr92 radiatorkraan gaan niet “enkele maanden”, maar twee stookseizoenen mee; de app is in het Nederlands beschikbaar, maar wordt geïnstalleerd met de taal waarin je tablet is geconfigureerd – staat die op “Engels” dan werkt de app ook in het Engels.

2 REACTIES

  1. Geachte heer Schildermans,

    Het is een groot misverstand bij de installateurs en Honeywell dat het evohomesysteem met zoneregelaar niet geschikt zou zijn voor elektische radiatoren. Bij mijwekt het zlfs ook voor accumulatiekachels.

    Groeten,
    C. Joosen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.