Van randfenomeen tot botte noodzaak

0
58

verwerken. Bovendien veroorzaakt dat alles ook weer uitstoot van broeikas- en andere schadelijke gassen. U kunt hardware langer gebruiken door toestellen die qua prestaties of functionaliteit niet meer voldoen een andere functie toe te wijzen of de verlangde functionaliteit anders in te delen. Als u weet dat een upgrade naar een nieuwe Office versie ook een nieuwe pc vereist, zou u kunnen overwegen die upgrade niet uit te voeren als er geen absoluut essentiële nieuwe functionaliteit beschikbaar komt. Het gebeurt al te vaak dat een upgrade er komt gewoon omdat er een nieuwe versie van software ter beschikking is. We volgen gewoon het uitgavepatroon van de softwareproducent. Die stelt dat natuurlijk bijzonder op prijs, want het spekt zijn kassa. En zo’n producent zal er dan ook alles aan doen om u ervan te overtuigen dat u moet upgraden.
Bij de aankoop van hardware kunt u ook wat meer zorg besteden. Goedkopere hardware kopen kan nadelig uitdraaien als die hardware dan minder betrouwbaar blijkt en sneller stuk zou gaan. Dan geeft u beter wat meer uit om betrouwbare hardware te kopen die langduriger gebruikt kan worden.

1.c. Minder afval door vermindering van het aantal hardware in gebruik

Hier zijn de sleutelwoorden virtualisatie en uitbesteding. Als u tien servers nodig hebt, zou u die vroeger op tien pc’s geïnstalleerd hebben. Door gebruik te maken van virtualisatie kunt u tientallen en zelfs honderden pc’s vervangen door slechts enkele, weliswaar zwaardere virtualisatieservers. Deze virtualisatieomgevingen bestaan uit een zeer klein aantal pc’s en vervangen een veelvoud daarvan, wat dus interessant is in aankoop van hardware (u moet minder hardware aankopen), maar ook in de afvalverwerking (er is er namelijk

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCommunicatie en entertainment
Volgend artikelGoedkope PDF-software met potentieel