De wondere wereld van het Internet

5
110
Dit artikel is deel 21 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieSlaven en slavinnen in Windows-netwerkenInternetprotocols (deel 1)

TCP/IP
Rond 1973 werd het duidelijk dat er steeds meer netwerkstations op ARPANET aangesloten werden en dat men ook andere netwerken (zoals pakketradionetwerken) op ARPANET wilde aansluiten. De eis dat ieder netwerkstation een eigen IMP – in die dagen tenminste een minicomputer en dus niet bepaald goedkoop – moest hebben maakte uitbreiding niet alleen problematisch maar ook extreem duur.
Bijgevolg werd gezocht naar een andere oplossing. De taak van de IMP’s verhuizen naar de netwerkstations leek de meest logische oplossing. In de loop van 1974 verscheen een eerste publicatie waarin een nieuw transportprotocol ter vervanging van NCP voorgesteld werd: TCP (Transport Control Protocol) en dat veronderstelde een onbetrouwbaar netwerk en maakte daarmee meteen de IMP’s overbodig.
In 1977 werd een demonstratie gegeven van een met TCP werkend netwerk waarin ARPANET en een pakketradionetwerk (SATNET) aan elkaar gekoppeld waren. Daarmee deed TCP in een netwerkstation alles: netwerkpakketten verzenden, routereren en zonodig corrigeren of herorganiseren. Dat werd al vlug een erg complex geheel en moeilijk overdraagbaar naar allerlei platformen. Bijgevolg besloot men in maart 1978 TCP in tweeën te kappen.
Het basisdeel zou zich alleen nog maar bezighouden met het zenden en routeren van netwerkpakketten. Dat basisdeel doopte men het ‘Internet Protocol’ of kortweg IP. Het woord ‘internet’ in deze omschrijving stond letterlijk voor “tussen netwerken”, met andere woorden het protocol dat het verkeer tussen netwerken mogelijk maakte.
Het andere – hogere – deel zou de naam TCP blijven behouden maar zich dan nog alleen maar bezighouden met het herorganiseren of corrigeren van netwerkpakketten. TCP/IP was geboren (lees ook: Zo werkt TCP/IP).
In 1983 schakelt ARPANET volledig over van NCP met IMP’s op TCP/IP. Tegen die tijd bestonden al verschillende andere TCP/IP-netwerken. Uiteindelijk werd het het leger te bar en ook in 1983 deelden ze het netwerk in twee: MILNET voor de verbinding tussen militaire computers en ARPANET voor de universiteiten en andere wetenschappelijke instituten. Als later dat jaar zowat al deze TCP/IP-compatibele netwerken, zowel puur commerciële als netwerken uit andere werelddelen zoals Europa, op ARPANET aangesloten worden is in feite het internetwerk of kortweg internet geboren.
In 1984 doet het DNS (Domain Name System) zijn intrede, zodat voortaan met makkelijker te onthouden namen gewerkt kan worden in plaats van met ip-adressen. Het duurt nog tot 1990 voordat ARPANET officieel opgeheven wordt en als in 1991 het WereldWijde Web (WWW) het levenslicht ziet vanuit het CERN in Zwitserland is het hek helemaal van de dam.
Sinds pakweg 1990 ziet het internet een gestage groei die pas echt explosief stijgt als de massa’s in 1994 en 1995 met besturingssystemen als OS/2 en Windows gemakkelijk én steeds goedkoper toegang krijgen tot het internet en het WWW.


De allereerste echt bruikbare browser voor het WWW op het NeXT-platform in 1991

1
2
3
4
Vorig artikelInternetprotocols (deel 1)
Volgend artikelSlaven en slavinnen in Windows-netwerken

5 REACTIES

  1. Wepper: ARPANET is het internet geworden. De Amerikaanse overheid heeft echter altijd de naam Arpanet aangehouden tot in 1990, toen ze officieel beslist heeft het wereldwijde netwerk voortaan \”the internet\” te noemen (de rest van de wereld en hun eigen burgers deden dat al jaren). Het oude Arpanet dat niet met tcp/ip werkt (van voor 1983 dus) kan helemaal geen contact opnemen met moderne internetsystemen omdat de netwerktechnologie incompatibel is. Bovendien gebruikt niemand die technologie nog, iedereen is om voor de hand liggende redenen overgestapt naar tcp/ip.
    De vermelding in je webserverstatistieken is meer dan waarschijnlijk afkomstig van iemand uit een militair internetdomein van de V.S.. Vroeger bestond er een arpa adreszone in het internet, die verwees naar militaire subdomeinen. Nu is er dat echter niet meer, bij mijn weten. Enfin – de adresdefinitie was als volgt:
    10.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    10.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    18.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    26.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    22.0.2.10.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    103.0.0.26.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    77.0.0.10.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    4.0.10.18.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    103.0.3.26.IN-ADDR.ARPA. PTR A.ISI.EDU.
    6.0.0.10.IN-ADDR.ARPA. PTR MULTICS.MIT.EDU.
    Vermoedelijk heeft dus iemand uit een van deze adresbereiken je webserver bezocht.

  2. Prachtig artikel, zeker als je geinteresseerd bent in de geschiedenis van Internet.

    Wel heb ik nog een vraag. Overal lees ik dat dit netwerk ergens in de jaren 70/80 verdwenen is.
    Máár, is dit netwerk werkelijk beëindigd?

    In mijn bezoekersstatistieken van mei 2006 vindt ik 1 bezoek van \”Arpanet (arpa, oude stijl)\”.
    Voorliggende maanden heb ik er nog niet op nagekeken.
    Hoe kan dit?

Reacties zijn gesloten.