De wondere wereld van het Internet

5
110
Dit artikel is deel 21 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieSlaven en slavinnen in Windows-netwerkenInternetprotocols (deel 1)

Hoe werkte ARPANET?
Bij het met elkaar verbinden van universiteiten en andere wetenschappelijke instituten ontdekte men al snel dat de netwerkverbindingen allesbehalve betrouwbaar waren. Je kon er niet zeker van zijn dat een netwerkstation on-line was en bovendien speelden door de enorme afstanden tussen de diverse locaties ook vertragingen in de telecommunicatie het netwerk parten.
De oplossing die daarvoor bedacht werd was de IMP of ‘Interface Message Processor’. In feite had men al IMP’s in gebruik voor de allereerste ARPANET-poging met vier systemen in 1969. Een IMP is eigenlijk zelf een computer die als enige doel heeft te praten met een andere IMP en voor de communicatielijn tussen hen te zorgen. Als door vertragingen netwerkpakketjes in de verkeerde volgorde aankomen, is het de taak van een IMP om ze eerst in de goede volgorde te zetten en allerlei andere fouten eruit te halen vooraleer ze verder te leiden naar de eigenlijke computers waarop de applicaties waarmee er gecommuniceerd werd draaiden.
Deze eigenlijke computers konden op deze manier altijd van een perfecte verbinding uitgaan: ze konden immers altijd praten met hun IMP. De IMP’s zorgden voor de perfecte verbinding en connecties, maar de verbinding tussen IMP’s onderling was dat dus allerminst. ARPANET tussen twee netwerkstations zag er dus zo uit:

netwerkstation — IMP ~~~~~ IMP — netwerkstation

De communicatie tussen twee dergelijke netwerkstations gebeurde met NCP (Network Control Protocol). NCP veronderstelde dat het netwerk betrouwbaar was. Dat kon, omdat de IMP’s immers daarvoor zorgden.

1
2
3
4
Vorig artikelInternetprotocols (deel 1)
Volgend artikelSlaven en slavinnen in Windows-netwerken

5 REACTIES

  1. Wepper: ARPANET is het internet geworden. De Amerikaanse overheid heeft echter altijd de naam Arpanet aangehouden tot in 1990, toen ze officieel beslist heeft het wereldwijde netwerk voortaan \”the internet\” te noemen (de rest van de wereld en hun eigen burgers deden dat al jaren). Het oude Arpanet dat niet met tcp/ip werkt (van voor 1983 dus) kan helemaal geen contact opnemen met moderne internetsystemen omdat de netwerktechnologie incompatibel is. Bovendien gebruikt niemand die technologie nog, iedereen is om voor de hand liggende redenen overgestapt naar tcp/ip.
    De vermelding in je webserverstatistieken is meer dan waarschijnlijk afkomstig van iemand uit een militair internetdomein van de V.S.. Vroeger bestond er een arpa adreszone in het internet, die verwees naar militaire subdomeinen. Nu is er dat echter niet meer, bij mijn weten. Enfin – de adresdefinitie was als volgt:
    10.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    10.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    18.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    26.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    22.0.2.10.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    103.0.0.26.IN-ADDR.ARPA. PTR MILNET-GW.ISI.EDU.
    77.0.0.10.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    4.0.10.18.IN-ADDR.ARPA. PTR GW.LCS.MIT.EDU.
    103.0.3.26.IN-ADDR.ARPA. PTR A.ISI.EDU.
    6.0.0.10.IN-ADDR.ARPA. PTR MULTICS.MIT.EDU.
    Vermoedelijk heeft dus iemand uit een van deze adresbereiken je webserver bezocht.

  2. Prachtig artikel, zeker als je geinteresseerd bent in de geschiedenis van Internet.

    Wel heb ik nog een vraag. Overal lees ik dat dit netwerk ergens in de jaren 70/80 verdwenen is.
    Máár, is dit netwerk werkelijk beëindigd?

    In mijn bezoekersstatistieken van mei 2006 vindt ik 1 bezoek van \”Arpanet (arpa, oude stijl)\”.
    Voorliggende maanden heb ik er nog niet op nagekeken.
    Hoe kan dit?

Reacties zijn gesloten.