Dynamische DNS-diensten

0
136

ZoneEdit, www.zoneedit.com
ZoneEdit noemen we speciaal omdat die ook domeinserver spelen voor je eigen geregistreerde domein. Stel dat we datatestlab.com geregistreerd hadden maar zelf geen vast en publiek ip-adres ter beschikking zouden hebben. Sommige domeinregistreerdiensten kunnen dan – meestal tegen betaling – een dns-serverdienst ter beschikking stellen, maar hier is meestal ook weer geen doorlussing mogelijk naar servers die op je interne netwerk draaien achter een veranderlijk ip-adres. ZoneEdit doet dat dus wel.
Vooraleer je je domein registreert, maak je eerst even een account voor dat domein aan bij ZoneEdit. ZoneEdit geeft je dan via e-mail een paar ip-adressen van dns-servers op die je mag gebruiken. Registreer dan je domein bij je uitverkoren domeinregistreerdienst en geef als vaste en publieke dns-serveradressen de ip-adressen die ZoneEdit je gaf op. Nu gebeurt de vertaling van jouw domeinnaam door ZoneEdit. En in de ZoneEdit-configuratie kun je dan bepalen wat er moet gebeuren. Je kunt het publieke maar veranderlijke ip-adres van je adsl- of kabel-verbinding opgeven en die dan automatisch bijwerken met een updatescript. ZoneEdit stelt zulke updatescripts ter beschikking voor een grote hoeveelheid platformen en systemen.
ZoneEdit maakt het echter ook mogelijk e-mail- en webforwarding te configureren. Bij webforwarding wordt een http-aanvraag naar een bepaald adres omgeleid naar een ander adres. Zo zou surfen naar www.datatestlab.com omgeleid kunnen worden naar een ander webadres op een andere poort (bijvoorbeeld 8000). E-mail voor een domein kan dan bijvoorbeeld omgeleid worden naar je mailbox die bij je internetabonnement hoort: dat is e-mailforwarding.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEinde van Tiberium-saga
Volgend artikelDynamic Domain Name System of DDNS