Dynamische DNS-diensten

0
136

De publieke naam kan ook een probleem zijn. Je kunt wel een eigen domein registeren, maar vaak veronderstelt de domeinregistreerdienst dat je je eigen domeinservers draait. En die vereisen weer een vast ip-adres. Als je dat niet hebt, kun je ook niet zelf domeinservers draaien. Ook daarvoor bestaan oplossingen.

Eigen DynDNS van registrar
Mogelijk biedt de domeinregistreerdienst zelf een DynDNS-dienst. Dat is de beste oplossing en biedt het kortste pad voor domeinnaamvertalingen.
Meestal is dat echter niet zo. Wellicht biedt de domeinregistreerdienst dan wel de mogelijkheid tot e-mail- en webforwarding. In dat geval kun je welbepaalde protocols (zoals e-mail en http-aanvragen) laten doorlussen naar de door jou opgegeven domeinnaam.

Publieke DynDNS
Voor dat laatste gebruik je dan een publieke DynDNS-dienst. Het is ook mogelijk dat je geen eigen domeinnaam wil registreren, want dat kost tenslotte geld. Als het niets mag kosten en je wil evengoed een vaste naam om te gebruiken voor je eigen serverdiensten, dan bieden heel wat publieke DyDNS-diensten ook eigen domeinnamen die ze ter beschikking stellen. In dat geval kun je meestal niet vrijuit de hele domeinnaam kiezen. Meestal liggen de twee meest rechtse namen vast. Bijvoorbeeld iets.dyndns.org of iets.mine.nu.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEinde van Tiberium-saga
Volgend artikelDynamic Domain Name System of DDNS