Het manusje-van-alles voor thuis

0
120

bepaalde nochtans populaire applicaties gebruikt worden om bestanden rechtstreeks te wijzigen op een gedeeld volume. Als je weet dat daar de Windows Live/Vista Photo Gallery’s van Microsoft bijzitten, maar ook deelapplicaties van Office zoals Outlook en OneNote, dan spreekt het vanzelf dat veel gebruikers hierdoor getroffen zullen worden. Erg sprekend is het verhaal van Volker Will, een echte Windows-fanaat, die maar liefst 180 GB aan data kwijtraakte door deze bug en daardoor ruzie kreeg met zijn vrouw (het ging onder meer om familiefoto’s).
Nochtans laat Microsoft weten, aldus The Register waarnaar we hierboven verwezen, dat er pas tegen juni een definitieve oplossing voor het probleem verwacht wordt. In mei zou er wel een publieke bèta uitkomen, maar een bèta is natuurlijk nog geen definitieve oplossing.

Alternatieven
Je zou zo’n Home Server natuurlijk zelf ook kunnen samenstellen op basis van een oudere langs de kant staande pc en een leuke Linux-distributie. Daar zijn genoeg how-to’s voor te vinden op internet, maar die hebben wel gemeen dat ze verwachten dat je al ooit Linux geïnstalleerd hebt. Als je een echte Linux-foob bent, dan kan mogelijk het Ubuntu Home Server project soelaas bieden, maar in tegenstelling tot dat van Microsoft is dat dus nog niet af. Een ander alternatief heet Amahi, en dat is ook een op Linux gebaseerd open source alternatief voor Windows Home Server – maar ook dit is evenmin af.
Microsoft heeft hier dus een duidelijk voordeel, maar die zware bug is natuurlijk een forse domper op het geheel.

Netwerkbenchmark Windows Home Server
Resultaten netwerkbenchmark Windows Home Server

Prestaties
We hebben onze beruchte netwerkserverbenchmark op de Scaleo en de Djinx losgelaten. Die meet de prestaties van fileservers, en vermits de taken van de Home Server daarmee te maken hebben is dat dus de juiste benchmark voor zoiets. De benchmark heet NetBench en hij meet met behulp van zes fysieke pc’s of notebooks en tot 10 engines per testpc de prestaties van één tot en met zestig netwerkclients. Deze benchmark vertelt ons dat de Scaleo Home Server met de werksnelheid blijft stijgen tot 30 clients en dan haalt hij 59,339 Mbits/s. Boven dat aantal clients daalt de werksnelheid weer. Dat is

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuperslanke draagbare harde schijf
Volgend artikelRock & Roll Muziekgame