Home Hardware

Desktop-pc met Windows 8 bij Aldi Nederland

5
457
Terwijl bij Aldi België op woensdag 31 oktober 2012 een laptop met Windows 8 verkocht wordt aan 499 euro,  de Medion Akoya MD 99070 – E6232, vind je bij Aldi Nederland aan dezelfde prijs een desktop-pc met het nieuwe besturingssysteem, de Medion Akoya MD 8376 (P4215 D).

Deze Medion desktop heeft als voornaamste eigenschap een CPU van AMD, de AMD Quad-Core A8-5500. Die heeft een prima ingebouwde grafische component, de AMD Radeon HD 7560D DirectX 11. Maar Medion gaf deze desktop nog een tweede grafische kaart mee, een AMD Radeon HD7670 DirectX 11 video met 1024 MB DDR5-geheugen. Deze kaarten staan in een Crossfire opstelling, het is dus niet de ene of de andere, ze versterken elkaar. Een PDF-bestand met de technische fiche van deze processor vind je hier (Bron: CPU World).

Medion Akoya MD 8376 (P4215 D)

Medion Akoya MD 8376 (P4215 D) (© ; licentie: )

 
Twee grafische kaarten…

In feite is de Medion Akoya MD 8376 (P4215 D) precies dezelfde computer als de Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) die je in augustus in de Belgische vestigingen kon kopen, we verwijzen je dan ook naar deze preview. Het enige verschil is het besturingssysteem: de in Nederland aangeboden desktop werkt al met Windows 8. Toch een hele prestatie van Aldi/Medion, minder dan één week na de lancering ervan!

 
…maar ook twee anti-virus pakketten

Bij de software, in de paragraaf over Windows 8, vermeldt de reclame: “…en biedt bij het surfen meer veiligheid dankzij de geïnstalleerde Windows Defender”. In Windows 7 had Windows Defender alleen anti-spyware- en anti-malwarefunctie, maar geen anti-virus. Daarvoor diende je beroep te doen op Microsoft Security Essentials. De nieuwe Windows Defender die in Windows 8 zit, combineert in feite de oude Windows Defender en Microsoft Security Essentials. Het is daarmee een volwaardig anti-virus pakket.

Meer dan voldoende aansluitingen

Meer dan voldoende aansluitingen (© ; licentie: )

Wat verder in de lijst met software vind je evenwel Kaspersky Internet Security 2013.
Hiermee zitten er dus twee anti-virus programma’s in de Medion Akoya MD 8376 (P4215 D). Dat is niet zo’n goed idee en is gewoon om problemen vragen. Trouwens, in de Belgische laptop met Windows 8 zit ook Windows Defender maar daar heeft men wijselijk Kaspersky weggelaten. Ons advies: verwijder dat programma zo snel mogelijk, het is toch maar een in de tijd beperkt proefpakket.

 
Geen Office 2010

Voordien voorzag Medion al zijn computers met een Office 2010 Starter pakket. Nu is Office 2010 Starter weliswaar een Office pakket met min of meer beperkte mogelijkheden, het was in ieder geval niet beperkt in tijd. Strikt genomen was de geboden functionaliteit zelfs meer dan voldoende voor het gros van de gebruikers. Mits betaling kon je zeer eenvoudig upgraden naar de volwaardige versie – gewoon een sleutel aanvragen, die in je systeem invullen en klaar is kees.

De software

De software (© ; licentie: )

Ook bij de in België verdeelde laptop met Windows 8 zit Office 2010 Starter, zelfs met een bonus: als je nu een sleutel koopt, mag je achteraf gratis upgraden naar Office 2013. Bij de desktop Akoya MD 8376 (P4215 D) die eind van de maand in de Nederlandse Aldi’s in de rekken komt ontbreekt evenwel deze Starter, wat we toch als een minpunt aanrekenen.

Een uitgebreide technische fiche van de Medion Akoya MD 8376 (P4215 D) in PDF formaat vind je hier.

Conclusie
Aangezien de hardware identiek is aan de eerder vermelde Medion Akoya MD 8370 (P4210 D) uit de Belgische Aldi’s behouden we eenzelfde eindconclusie:
Het zou niet realistisch zijn om voor net geen 500 euro een superkrachtige game-computer te willen kopen. Dat is deze Medion Akoya MD 8376 (P4215 D) dan ook niet. Het is wel een krachtige computer die het niveau van de instap-computer overstijgt en opmerkelijk veel aansluitmogelijkheden heeft. De prijs/kwaliteit lijkt in orde. Alleen de 4 GB RAM is wat magertjes, maar dat kan je later nog altijd vrij eenvoudig veranderen.
Nog een tip: de blikvanger in de reclame is natuurlijk het besturingssysteem Windows 8, maar staar je hier niet blind op, alle volgende computers zullen hier ook mee uitgerust zijn!
Adviesprijs
€ 499
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.

5 REACTIES

  1. Ik heb nog een goed werkende externe harde schijf van Medion, type HDDrive 2 Go.
    Deze past echter niet in de Medion Akoya MD 8376
    Is er wel een manier, om de harde schijf toch op deze PC aan te sluiten?

    • Ik vermoed dat jij een HHDrive 2 Go van het vorige type hebt, Jos. Daar zitten de 3 aansluitingen in het midden terwijl bij de nieuwere versie die meer aan de zijkant zitten. In dat geval past die inderdaad niet in de docking bay. Nu kun je die HDD op 2 manieren aansluiten: met een eSata kabeltje of met een USB kabeltje. De eSata kan je dan aansluiten vooraan op de MD 8376, de USB op gelijk welke USB poort. Ik zou wel een USB 2.0 nemen, want die HDD van het vorige type zijn ook USB 2.0. O ja, je hebt dan ook de externe voeding nodig, die meegeleverd werd bij aankoop van de HDD. Mocht je die kwijt zijn: deze HDD hebben 12 Volt nodig, met de + aan de centerpin.

  2. Ik ben voornemens deze PC te kopen. Ik ben geen gamer, maar download wel films e.d.
    Voor dezelfde prijs vind ik deze onderstaande PC ook interessant: mycom.nl/Product/Computer…lite-Power-I33220/1366128
    Welke raden jullie mij aan. WLAN-verbinding is voor mij niet noodzakelijk.

  3. Een vriendin van mij zoekt een kant en klare pc zoals dit, maar zij wil er wel mee kunnen gamen. Ze is niet heel erg veeleisend, maar spellen als de nieuwe Call of Duty e.d. moeten wel kunnen draaien zonder haperen. Gaat dat lukken met deze pc? Dit is eigenlijk het enige waar ze nog over twijfelt. Alvast bedankt voor de antwoorden!

    • Op de website van COD vind ik als minimumvereisten:
      What are the Minimum System Requirements?
      OS: Windows Vista SP2 or Windows 7
      CPU: Intel Core2 Duo E8200 2.66 GHz or AMD Phenom X3 8750 2.4 GHz
      Memory: 2GB for 32-bit OS or 4GB for 64-bit OS
      Video Card: Nvidia GeForce 8800GT 512 MB or ATI Radeon HD 3870 512 M

      Daar zit je met deze desktop ver boven, COD zou dan ook geen probleem mogen opleveren. Veel hangt af van de instellingen waarop je moderne spelletjes wilt weergeven. Je moet realistisch blijven: er is uiteraard een verschil tussen deze pc en echt gamers-pc’s die vlot over de 1.000 € gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.