Het manusje-van-alles voor thuis

0
120

kast kunt openmaken door het bovendeksel weg te schuiven. Dan kun je aan de vier schijfbaaien. De blauwe schijf-leds worden overigens geel als er een probleem is met een harde schijf.
Bij de Scaleo zitten drie cd’s waarmee je clients aan de server kunt koppelen, beheersoftware installeren, en hersteltaken uitvoeren als een client of de server zelf teruggezet moet worden.
De Scaleo blijkt voorzien van een Intel Celeron 420 op 1,6 GHz en hij heeft 512 MiB RAM aan boord. Er zijn in totaal vier usb-poorten (waarvan twee vooraan) en twee eSATA-poorten. Schijfstations die je op deze poorten aankoppelt, kun je ook delen over het netwerk.
Fujitsu-Siemens geeft op dat deze server minder dan 30 dB lawaai maakt en nog geen 50 Watt elektriciteit verbruikt. Hij is inderdaad erg stil; we kunnen hem niet horen boven het omgevingslawaai in ons testlab uit. En de claim in verband met het stroomverbruik blijkt ook waar: wij meten tussen 36 en 42 Watt als de server aanstaat maar niet echt moet werken, en bijna 15 Watt als hij “uitgeschakeld” staat. In feite staat hij dan in slaapstand en is hij niet echt uitgeschakeld. Als je wil dat hij echt geen stroom meer verbruikt, moet je de stroomkabel uittrekken.

Djinx WHS-A3
Djinx is een product van Aerts Webservice, een hoster van internetdiensten die kennelijk besloten heeft ook hardware te gaan verkopen. De WHS-A3 is een vrij grote tafelmodel-pc die niet verticaal gezet kan worden en volledig in zwart is uitgevoerd. De volledige voorkant is afgedekt met een dikke transparante voorplaat, wat hem vooraan een hoogglanzend zwart uiterlijk geeft. De server heeft verder twee Gigabit netwerkaansluitingen. (Hij kan dus als router gebruikt worden, al raden we dat beslist niet aan voor een Windows-systeem.) In totaal zijn er ook vier usb-poorten. Alle aansluitingen zitten achteraan. Er is een seriële en een VGA-connector, maar die zijn standaard afgedekt met een plastic kapje.

Djinx WHS-A3 Windows Home Server
Djinx WHS-A3 Home Server

Binnenin zitten een Intel Celeron 220 op 1,2 GHz, twee 500 GB schijven van Western Digital en 1 GiB RAM. Bij de server wordt een mediadoosje met daarin drie cd’s of dvd’s geleverd. Dat zijn de Windows Home Server installatie-dvd, de thuispc-herstelcd en de connectorsoftware-cd.
De Djinx pc is superstil, want hij heeft alleen passieve koeling en een externe eveneens ventilatorloze

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuperslanke draagbare harde schijf
Volgend artikelRock & Roll Muziekgame