Stijlvolle compacte laptop voor dagelijks gebruik

Microsoft Surface Laptop Go review

0
923

Microsoft Surface Laptop Go

Vanaf € 629,-
7.7

Diskidee Price/Performance Rating

7.7/10

Pros

  • Sleek design
  • Excellent screen
  • USB-C with power and DP Alt mode

Cons

  • Relatively slow SSD
We testen de Surface Laptop Go, Microsoft’s lichtste en meest betaalbare Surface Laptop, bedoeld voor dagelijks computerwerk. Maar is deze stijlvolle compacte notebookcomputer daar ook echt geschikt voor?

Na de Surface Go 2, een kleine betaalbare Windows-tablet die je door toevoeging van een magnetisch toetsenbord in een minilaptop omtovert, pakt Microsoft uit met een vergelijkbare laptopversie. De Surface Laptop Go is een compacte, lichtgewicht laptop voor dagelijks gebruik met bijna vierkant 3:2 aanraakscherm en een prijskaartje tussen 629,- en 999,- euro naargelang de uitrusting.

 
Kenmerken

Wij testten de middelste variant van de Surface Laptop Go, met Windows 10 Pro, tiendegeneratie Intel Core i5-processor, 8 GB geheugen en 128 GB SSD waarop vlak na de ingebruikname nog 74 GB vrije ruimte is en dit voor 799 euro.

De goedkoopste variant heeft maar 4 GB geheugen en slechts 64 GB eMMC-opslagruimte, met minder dan 32 GB vrije ruimte voor eigen bestanden. Die hardware-uitrusting is te beperkt om er volop Windows 10-applicaties mee te gebruiken. Je kan er wel vlot mee op het internet surfen, video’s bekijken en eenvoudige applicaties draaien. Dankzij Windows 10 Home in S-modus gebeurt dit op een veilige, virusvrije manier. Wellicht is deze goedkopere versie vooral bedoeld om in een onderwijsomgeving te gebruiken, waarbij de belangrijkste toepassingen en data in de cloud opgeslagen worden.

De duurste variant, ook met Windows 10 Pro, heeft een grotere 256 GB SSD en verschilt verder niet van de versie die wij testten.

De Surface Laptop Go weegt slechts 1,11 kg en is minder dan 1,6 cm dik.

De naar keuze platina-, ijsblauwe- of zandkleurige behuizing bestaat uit twee stukken. De bovenkant, met het volwaardige chiclet-type toetsenbord en vijfvingerig aanraakvlak, is samen met de beschermplaat van het scherm uit aluminium vervaardig. De basis bestaat uit polycarbonaat composiet harsmateriaal, versterkt met glasvezel. Dertig procent daarvan is gerecycleerd materiaal.

Opvallend is dat ook het brede schermscharnier van dit materiaal is gemaakt; Microsoft heeft duidelijk alle vertrouwen in de robuustheid van dit composietmateriaal.

Het 12,6-inch (32-cm) PixelSense LCD-aanraakscherm met 3:2 beeldverhouding heeft een pixeldichtheid van 148 ppi. De schermranden zijn zeer smal, wat de slanke uitstraling nog versterkt.

De schermkwaliteit is uitstekend, met gestoken kleuren, een goede zwartweergave, maar verhoudingsgewijs kleine tekst, apps en andere items. Standaard is de tekstgrootte ingesteld op honderd procent. We vermoeden dat de meeste gebruikers er baat bij hebben dit naar 125% te vergroten. Uiteraard past er dan wel minder informatie op het relatief kleine scherm, maar wij vonden deze instelling in elk geval aangenamer om mee te werken.

Behalve de bedrijfseigen Surface Connect-aansluiting heeft deze kleine Microsoft-laptop gelukkig ook USB-A en USB-C poorten (de laatste met ondersteuning voor laden en voor de DP Alt modus, zodat je met één kabel een extern USB-C scherm kan aansluiten). Je bent dus niet, zoals bij oudere generatie Surface-modellen, aangewezen op een bedrijfseigen Microsoft-adapter voor uitbreidingen, zoals de Surface Dock 2 (al kan je die natuurlijk ook bij dit Surface-model blijven gebruiken). Een analoge 3,5 mm audiopoort is eveneens van de partij.

De WiFi-chip ondersteunt al de eerste “wave” van het snellere WiFi-6.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft Surface Laptop Go (© Microsoft; licentie: Microsoft)

Bij de twee duurdere varianten is er een Windows Hello-compatibele vingerafdruksensor geïntegreerd in de stroomtoets die je terugvindt in de bovenste smalle rij functietoetsen, tussen de PgDn- en Del-toetsen in. Je start de laptop met één toetsdruk en logt tegelijk in bij Windows 10 (‘OneTouch inloggen’). Dit werkte bij ons altijd vlot: bijvoorbeeld vanuit de slaapstand volstond ook na veel testen altijd één druk op de stroomknop om Windows weer veilig te openen.

Die ‘Fingerprint Power Button’ werkt samen met de TPM 2.0-beveiligingschip, die bij deze laptops echter in de firmware geïntegreerd is en niet in een aparte (veiligere) hardwarechip. Zakelijke en projectversies van deze slanke laptop, bedoeld voor bedrijven en grotere organisaties, kunnen wel worden besteld met een hardwarematige TPM-chip (en met tot 16 GB RAM).

Aandachtspuntje: de magnetische koppeling van de Suface Connect-poort, ook wel bekend als de 40-pin Microsoft SurfLink-connector, gaf althans bij ons testexemplaar niet steeds een betrouwbare koppeling: meer dan eens dienden we het stekkertje van de 39W-voedingsadapter extra aan te drukken om het laden effectief te starten. Gelukkig zit er wel een kleine witte led op de zijkant van de magnetische stekker, dus je ziet het direct als de lader niet goed is aangesloten.

Alle informatie over de Surface Laptop Go vind je op de website van Microsoft.

Microsoft Surface Laptop Go diagnostische app

Behalve een simpele diagnostische app en een Surface app met garantie- en productinformatie is er in de fabriek geen extra software op de Microsoft Surface Laptop Go geïnstalleerd (© DTL; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

Microsoft geeft geen details vrij over het type accu, maar vermeldt wel een gemiddelde gebruiksduur tot dertien uur. We vermoeden dat die cijfers haalbaar zijn bij niet al te belastende taken en wanneer de helderheid van het scherm niet te hoog ingesteld is (Microsoft testte dit bij 150 nits, wat iets te donker is om praktisch mee te werken).

In de meer realistische UL Futuremark kantoortakenbatterijbenchmark, waarbij we het scherm op halve helderheid instellen, noteerden wij een autonomie van elfeneenhalf uur. In de videobatterijbenchmark hield de Surface Laptop Go het negeneneenhalf uur vol. En zelfs in de zeer belastende gamingbenchmark stopte de accu pas na bijna tweeëneenhalf uur. Dit zijn behoorlijk goede autonomiecijfers, zeker als we rekening houden met hoe plat en licht deze laptop is.

De algemene prestaties zijn wat je bij deze hardware mag verwachten. De SSD is wel niet van de snelste, maar blijft uiteraard performanter dan een klassieke harde schijf. Voor dagelijks gebruik is deze kleine laptop in elk geval voldoende krachtig.

Microsoft Surface Laptop Go (i5-1035G1, 8 GB, 128 GB) Microsoft Surface Go 2 (i3-1011U, 8 GB, 128 GB) HP EliteBook x360 1040 G7 (i5-10210U, 8 GB, 512 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 693 571 679
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 572 512 652
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 3354 2904 3795
Futuremark PCMark 10 Quick System Drive Benchmark Score (beide Microsoft laptops hadden onvoldoende vrije ruimte voor de Full System Drive Benchmark) 851 1598 1812
Futuremark PCMark 10 Quick System Drive Benchmark Bandwith MB/s (beide Microsoft laptops hadden onvoldoende vrije ruimte voor de Full System Drive Benchmark) 105,72 195,02 125,02
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 6378 3610 5677

 

Conclusie
De Microsoft Surface Go 2 is een mooie, lichte en kleine laptop met voldoende aansluitingen die voor dagelijks gebruik effectief voldoende krachtig is. Voor hetzelfde geld vind je bij andere fabrikanten misschien even krachtige laptops, maar wellicht geen met een even slank design. Daarvoor betaal je meestal heel wat meer.
Foto van Microsoft
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle slimme multifunctionele printer voor kleine werkgroepen
Volgend artikelSnelle stijlvolle laptop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.