Snelle slimme multifunctionele printer voor kleine werkgroepen

OKI MC573dn multifunctional review

0
354

OKI MC573dn

€ 619,-
8

Diskidee Performance Rating

9.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Fast
  • Quality prints and scans
  • Functionality

Cons

  • Fairly large
  • Quite heavy
  • Some software not available in Dutch
We testen de OKI MC573dn alles-in-één led-kleurenlaserprinter met afdruk-, kopieer-, scan- en faxfuncties voor kleine tot middelgrote werkgroepen. Hoe goed presteert deze mfp?

OKI richt zich met zijn printers en multifunctionals vooral op professionele gebruikers en bedrijven. De MC573dn is het op één na instapmodel in de aio-productreeks, bedoeld voor thuiswerkers en kleine tot middelgrote thuiskantoren of werkgroepen met één tot twintig of meer gebruikers.

 
Design

Verhoudingsgewijs is dit een groot en zwaar apparaat, dat echter toch nog op een flinke gewone werktafel past. (Een speciaal kabinet met opbergruimte voor papier en consumables is optioneel verkrijgbaar.)

Deze mfp produceert overigens minder lawaai dan sommige inkjetmultifunctionals (gemiddeld 60,4 dB(A) volgens onze metingen tijdens de benchmarks, waar de eerder geteste Brother DCP-1100DW bijvoorbeeld 67 db(A) produceert). Je kan de MC573dn nog stiller maken door de stille modus te activeren; dan werkt hij iets trager, maar wel stiller, wat in een klein kantoor interessant kan zijn.

Inzake omvang is de OKI MC573dn zelfs iets smaller dan inkjets zoals de Brother DCP-1100DW, maar wel ettelijke centimeters dieper en vooral veel hoger.

De grotere omvang en het hogere gewicht hebben niet alleen te maken met de kwaliteitsvolle, snelle automatische documentinvoer (50 vel capaciteit), maar is vooral veroorzaakt door de led-laserprintertechnologie met zijn vier omvangrijke tonercartridges die nu eenmaal een plek in het apparaat moeten krijgen.

Twee personen zijn er nodig om het apparaat uit de doos te halen. De vier tonercartridges passen naast elkaar horizontaal in de printer en zijn reeds in de brede drumcassette geïnstalleerd.

Je moet ze wel nog openen door bij elke kleur een blauwe schakelaar te verplaatsen. Om alles te bereiken duw je de adf naar achter en klap je de bovenkant van de printer helemaal open.

Deze horizontale configuratie van de toners en drumcassette zorgt ervoor dat deze multifunctional redelijk smal en relatief laag is (zeker met opengeklapte adf), maar wel diep (bijna 60 cm).

OKI MC573dn

OKI MC573dn (© OKI; licentie: OKI)

 
Kenmerken

De MC573dn heeft een afdrukresolutie van 1200 x 1200 dpi, scant aan 600 x 600 dpi, print aan 30 ppm en scant aan 30 ipm (‘impressies per minuut’).

De standaardpapierlade (250 vel) kan worden aangevuld met maximaal twee extra lades voor een totale capaciteit van 1.410 vel.

De standaardconnectiviteit (USB, Gigabit Ethernet) kan men optioneel uitbreiden met een draadloze netwerkmodule. Die past in een gemakkelijk bereikbaar klepje aan de rechterzijkant van de printer.

Het apparaat bedien je via het grote 7-inch aanraakscherm op de voorkant en het uitgebreide bedieningspaneel met fysieke knoppen, waarbij ook een numeriek klavier dat niet alleen gebruikt wordt voor het verzenden van faxen, maar ook de ‘Private Print’-functie mogelijk maakt, waarbij documenten alleen uit de printer rollen als iemand eerst zijn persoonlijke pincode invoert. Die beveiliging kan men nog versterken via de optionele kaartlezer en de ‘Card Release’-functie. Dan kunnen gebruikers hun afdruktaken bekijken voordat ze selecteren welke moeten worden afgedrukt.

Deze mfp ondersteunt netwerk-TWAIN zodat de scanmodule via het netwerk gekoppeld kan worden aan elke software die daarmee compatibel is. Dit functioneerde tijdens de test probleemloos.

Mobiel afdrukken vanaf smartphones en tablets, koppeling met Google Cloud Print 2.0 en Apple AirPrint zijn allemaal van de partij. De OKI Mobile App kan draadloos met de printer communiceren op voorwaarde dat de optionele wifi-module geïnstalleerd is. Deze app werkt echter in tegenstelling tot de printerinterface momenteel niet in het Nederlands.

OKI mobiele print- en scan-app

OKI mobiele print- en scan-app (© DTL; licentie: DTL)

SENDYS Explorer Lite-documentbeheersoftware en ABBY Finereader 12 Sprint ocr-software worden gratis meegeleverd.

Gedetailleerde informatie over de OKI MC573dn vind je op de OKI-website.

 
Paginakostprijs

OKI heeft gewone toners tot 1.500 pagina’s en XL-versies tot zes- à zevenduizend pagina’s. Vooral met de XL-toners is de door ons berekende paginakostprijs, die rekening houdt met de aanschafprijs van het apparaat, maar niet met extra verbruiksartikelen zoals drums en ‘belts’ die bij laserprinters pas na dertig- of zestigduizend pagina’s vervangen dienen te worden (paginahoeveelheden waarbij de meeste inkjets al lang compleet de geest gegeven hebben), relatief laag.

Vooral zwartwitprints (ongeveer twee eurocent) zijn veel goedkoper dan bij de meeste inkjets het geval is. Ook kleurenafdrukken zijn met ongeveer 29,5 eurocent per pagina goedkoper dan bij de meeste inkjets.

 
Prestaties

Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de eigenschappenscore voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor dertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor twintig procent.

De OKI MC573dn print zwartwitpagina’s aan gemiddeld negentien ppm (pagina’s per minuut) in onze benchmarks. De gemeten kleurafdruksnelheid varieert tussen vier en negentien ppm afhankelijk van het documenttype en of er al dan niet dubbelzijdig wordt geprint.

Een A4-kleurenfoto in de beste kwaliteit op fotopapier randloos afdrukken doet deze aio aan twee ppm.

A4 scannen met automatische detectie kleur/monochroom aan driehonderd dpi gebeurt met een gemiddelde snelheid van vijf ipm (beelden per minuut). De kopieersnelheid (‘beste kwaliteit’) is zestien ipm.

De gemiddelde afdrukkwaliteit is zeer goed met een kwaliteitsscore van 89/100.

Conclusie
De OKI MC573dn multifunctional is een instapper in het productgamma van OKI. Voor echt thuisgebruik lijkt hij ons te groot en te zwaar, tenzij je er zeer intensief gebruik van maakt. Maar voor kleine tot middelgrote werkgroepen en (thuis-)kantoren tot twintig gebruikers is dit een relatief betaalbare, snelle alles-in-éénprinter, met een goede afdrukkwaliteit en een lage paginakostprijs, ook in kleur.
Prijs
€ 619,-
Foto van OKI
Website: OKI Belgium
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKoptelefoon met hi-res audio en zelflerende lawaai-onderdrukking
Volgend artikelStijlvolle compacte laptop voor dagelijks gebruik
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.