Smartphone die (bijna) alles kan, kost zoveel als een draagbare computer

1
172

zorgt de hoge compressie en de opscherping voor onbruikbare beelden, zeker als je bijvoorbeeld een uitsnijding uit een beeld zou willen maken. We veronderstellen dat Nokia de hoge compressie toepast om geheugen te besparen zodat de consument niet gedwongen wordt om dure geheugenkaartjes met grote capaciteit aan te schaffen. Maar als je denkt dat je met de Nokia N95 een volwaardige 5-megapixelcamera koopt, dan kom je bedrogen uit.

 

Navigatie
Nokia N95 navigatie Om de ingebouwde navigatie te gebruiken (Nokia Maps), dien je de telefoon open te schuiven zodat de gps-chip een goede ontvangst haalt. Zelfs dan duurt het enkele minuten voor er een verbinding is met de nodige gps-satellieten. Binnenshuis lukt dit trouwens niet, daarvoor is de gps-chip onvoldoende krachtig. Nokia Maps werkt overigens niet in het Nederlands; je kunt kiezen tussen Engels, Frans en nog enkele talen.
Nokia Maps toont onmiddellijk de juiste locatie, op voorwaarde dat je de meegeleverde 1 GB datakaart met de kaartgegevens van de Benelux in het apparaat schuift. Andere kaarten kun je gratis downloaden, ofwel via een draadloze verbinding (duur) of door ze eerst op je pc binnen te halen en ze dan op de N95 te installeren. Maar als je wilt navigeren met stemopdrachten, dien je eerst licentiekosten te betalen. Zonder die licentie toont Nokia Maps wel de route in tekstvorm, en kun je elke stap van de navigatie manueel kiezen.
Dit werkt natuurlijk alleen maar als je ergens te voet naar toe moet, bijvoorbeeld om je weg te vinden in een stad. Wil je ook in een voertuig navigeren, dan kost dat dus geld. Bovendien is het noodzakelijk om een internetverbinding te leggen via GPRS of UMTS, wat nog eens extra gebruikskosten met zich meebrengt.
De licentiekosten variëren naargelang de gekozen regio en de gekozen duur van het ‘abonnement’. Met stemopdrachten navigeren in de Benelux kost 70 € voor een abonnement van drie jaar, 60 euro voor een abo van één jaar, 8 euro voor een maand, of 6 euro voor een week. West-Europa kost respectievelijk 100, 90, 10 en 9 euro. Betalen kan via je gsm-rekening, of via drie types kredietkaarten.
Hoewel Nokia Maps geen Nederlandse menu’s biedt, kun je wel een Nederlandse (maar geen Vlaamse) stem kiezen tijdens het navigeren. Bestemming kiezen kan via ‘landmark’, ‘recent’, ‘from map’, ‘address’, of ‘from guide’. Die laatste mogelijkheid slaat op stadsgidsen van enkele grote steden, die je tegen betaling kunt

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vorig artikelLG begeleidt je onderweg
Volgend artikelCorel Paint Shop Pro Photo XI en CorelDRAW Graphics Suite X3 voor een prikje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.