Smartphone die (bijna) alles kan, kost zoveel als een draagbare computer

1
172

allerkleinste gsm, maar toch perfect draagbaar, met een gewicht van 121 gr en afmetingen van 9,9 x 5,3 x 2,1 cm. Op de voorkant bevindt zich een tweede mini-cameralens voor het voeren van videogesprekken, een luidsprekertje, het 2,6-inch ’transflectieve’ TFT-scherm met een resolutie van 320 x 240 pixels en het bedieningspaneel.
Nokia N95 voorkant In het midden bevindt zich de vierweg-navigatietoets met bevestigingstoets in het midden. Links daarvan zit de Nokia-menutoets die het pictografische menu oproept. Rechts vind je een toets die het snelmenu oproept, dat je zelf kunt wijzigen. Je kunt er acht vaak gebruikte applicaties in kwijt, die worden getoond in een soort U-vormig menu, waar je met de navigatietoets snel doorheen navigeert. Telkens wanneer je een pictogram selecteert, draait het om zijn as.
Dat ziet er allemaal spectaculair uit en het menu zelf werkt snel, maar soms duurt het toch wel heel lang om een applicatie op te starten. Het lijkt wel of de N95 soms ‘hangt’, met een wachttijd van ettelijke seconden om een opdracht uit te voeren. We hebben niet kunnen vinden waar dit aan ligt.

 

Besturingssysteem, geheugen en communicatie
Het interne geheugen bedraagt 160 MB en kan worden uitgebreid met een micro-SD-kaartje. Besturingssysteem van dienst is Symbian Series 60. Inzake communicatie is de N95 van alle markten thuis. Hij ondersteunt vier gsm-frequenties (quadband) en is compatibel met E-GPRS (klasse
10
), HSDPA en UMTS. Ook aanwezig zijn een 802.11 b/g Wifi-chip, een Bluetooth 2.0 klasse II chip en een gps-chip van Texas Instruments (GPS5300). Een infrarode poort is ook van de partij.

Navigatie en bediening
De N95 gebruikt het bekende grafische menu van de Nokia Series 60 met hier en daar wat

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Vorig artikelLG begeleidt je onderweg
Volgend artikelCorel Paint Shop Pro Photo XI en CorelDRAW Graphics Suite X3 voor een prikje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.