HDTV, krachtigere pc’s en mobiele e-mail voor iedereen

0
37

HD-tv’s worden gemeengoed

Door de voorlopig onbesliste strijd tussen twee incompatibele hogedefinitie DVD-formaten van aan de ene kant Sony/Philips en aan de andere kant Toshiba/NEC wordt 2007 wellicht niet het doorbraakjaar voor HD-video op DVD. Maar de Belgische consument zal wel HD-tv kunnen kijken via satelliet of kabel, waarvan het beeld tot vijf keer gedetailleerder is dan bij de klassieke analoge tv. Dat kan via de digitale satelliet en de HDTV-uitzendingen van Euro1080. Maar het zal in 2007 ook kunnen via de digitale kabel.

TH-50PV600E.jpg: Panasonic Viera 127 cm HD Plasma TV
TH-50PV600E.jpg: Panasonic Viera 127 cm HD Plasma TV (foto: Panasonic)

Belgacom en Telenet zwijgen voorlopig nog over hun HDTV-plannen, maar IN-DI, het digitale tv-platform van Interkabel dat 800.000 Vlaamse gezinnen bedient, begint in 2007 met HDTV uitzendingen. Vanaf nieuwjaar worden EXQI, HD1 en Kinepolis TV in HD aangeboden. Vanaf maart komt daar ook VTM in hoge resolutie bij.

HD Ready en Full HD tv

Om van de hogere resolutie te kunnen genieten, is een HD Ready of Full HD LCD- of Plasma-televisie noodzakelijk. Dergelijke tv’s zullen in 2007 flink goedkoper worden. Experts van het Amerikaanse marktonderzoekbureau DisplaySearch voorspellen dat het prijskaartje voor grotere schermen volgend jaar twintig tot dertig procent lager zal liggen. In 2006 was er al een gemiddelde prijsdaling van dertig à veertig procent. Een 42-inch Plasma-tv die tien jaar geleden zeven- à negenduizend euro kostte, kost in 2007 nog nauwelijks 1.000 euro.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVier nieuwe LCD-monitoren van LG zijn klaar voor Vista
Volgend artikelNieuw duo compacte instapcamara’s in de Cyber-shot serie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.