HDTV, krachtigere pc’s en mobiele e-mail voor iedereen

0
37

Tot tachtig procent van de platte tv’s die nu worden verkocht zijn geschikt voor HDTV. Bezitters van een moderne spelconsole zoals Microsoft Xbox 360, Nintendo Wii of (vanaf maart) Sony PlayStation 3 doen ook hun voordeel met HDTV. Ongeveer de helft van de games dat vandaag op de markt komt is gemaakt in hogere videoresolutie. Om dergelijke games op hun best te spelen, dient de spelconsole via een zogenaamde HDMI-aansluiting op de HDTV te worden aangesloten. De benodigde HDMI-kabel moet u nog apart aankopen want die wordt meestal niet standaard met de spelconsole meegeleverd.

Computers tot tachtig procent krachtiger

Processoren met twee of meerdere uitvoeringskernen laten pc’s en notebooks toe om gecompliceerde taken sneller uit te voeren. Eén processorkern kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een videostroom te verwerken, terwijl de andere processorkern zich bezighoudt met andere computertaken. Een kwart van alle in het laatste kwartaal van 2006 verkochte computers was al voorzien van een processor met twee uitvoeringskernen. Naar verwachting zal dit tegen medio 2007 gelden voor de helft van alle pc’s en notebooks.

Een ingenieur van IBM toont een processor met vier uitvoeringskernen
Een ingenieur van IBM toont een processor met vier uitvoeringskernen (foto: IBM)

De chipfabrikanten AMD, IBM en Intel pakken in 2007 uit met betaalbare processoren die vier uitvoerkingskernen zullen hebben. Dergelijke processoren waren tot dan toe voorbehouden voor krachtige serversystemen.
Vanaf het derde kwartaal 2007 zullen dergelijke quad-core processoren ook opduiken in pc’s voor alledag. Intel verwacht dat tegen dan ongeveer zes procent van alle pc’s een zogenaamde quad-core processor zal hebben. Op notebooks met quad-core processoren is het nog wachten tot in 2008.
Ook het geheugen en de videokaart van pc’s en notebooks zal noodzakelijkerwijze sneller worden. Deze nieuwe generatie computers zal naar verwachting tot tachtig procent sneller presteren dan de vorige.
Windows Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat op 30 januari 2007 op de markt komt, is al klaar om die verhoogde snelheid ten volle te benutten. Ook de nieuwste Apple-computers gebruiken Intel-processoren met twee of meer kernen.

1
2
3
4
5
Vorig artikelVier nieuwe LCD-monitoren van LG zijn klaar voor Vista
Volgend artikelNieuw duo compacte instapcamara’s in de Cyber-shot serie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.