Fujitsu PFU ScanSnap SV600 scanner review

Documenten en voorwerpen contactvrij scannen

0
PFU, de imaging-dochter van Fujitsu, pakt uit met een professionele overheadscanner. De ScanSnap SV600 scant documenten tot A3 formaat. Met deze scanner kun je ook objecten met een maximale dikte van 3 centimeter in 3D scannen. Wij gingen ermee aan de slag.

Fujitsu’s dochteronderneming PFU specialiseert zich in imaging, scanning en documentbeheer. Het bedrijf bestaat al sinds 1960 en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50% in de scannermarkt. De nieuwe ScanSnap SV600 is een overheadscanner waarmee je documenten en voorwerpen kunt scannen zonder er contact mee te maken.

Naast gebonden of geniete documenten tot maximaal A3-formaat, zoals notitieboeken, kranten, catalogi en visitekaartjes, kan de ScanSnap SC600 ook objecten tot drie centimeter dik scannen. Bij gebonden documenten corrigeert de SV600 tot 30 mm diepte automatisch de vervorming van gebogen pagina’s.

Fujtisu PFU SV600
Fujtisu PFU SV600 scant meerdere naamkaartjes tegelijk
 
Technische details

De scansensor gebruikt een speciale techniek om ervoor te zorgen dat het hele beeld tot aan de randen in focus blijft. De maximale afmetingen van de te scannen voorwerpen zijn 432 x 300 mm. De Minimale grootte bedraagt 25,4 x 25,4 mm. Dit is voldoende om documenten tot een liggend A3-formaat te scannen.

De maximale scanresolutie is 600 dpi voor kleur en 1200 dpi voor monochroom.

PFU levert dezelfde uitgebreide verzameling software mee als bij zijn andere professionele documentscanner, zoals de fi-6130Z die we in 2012 testten.

fujscansnsv600_1
Start installatie, overzicht meegeleverde software

De centrale software ScanSnap Manager, die de scans doorstuurt naar diverse door de gebruiker te kiezen bestemmingen en/of applicaties, kan trouwens met meerdere PFU-scanners werken: je kiest de gewenste scanner uit het afrolmenu. Zo kun je één scanstation configureren met zowel een snelle documentscanner als de SV600 die eerder voor gespecialiseerde scanopdrachten geschikt is, zoals het scannen van grote en/of fragiele documenten en 3d-voorwerpen tot een dikte van 3cm. Tijdens onze test konden we probleemloos overschakelen tussen twee verschillende PFU-scanners.

 
Opstelling

De SV600 neemt weinig bureauruimte in beslag, maar je moet vooraan natuurlijk voldoende plaats voorzien voor het te scannen voorwerp.

PFU levert een zwarte mat mee die je vóór de scanner legt. Op die mat zijn merktekens aangebracht voor verschillende populaire documentformaten, van B5 tot A3 en DL (de maximale scanruimte).

SV600_spfasten

Een merkteken op de scannervoet helpt je om het document mooi in het midden onder de lenzen te leggen. Op die manier kun je de documenten recht onder de scanner leggen en bespaar je tijd omdat je dan achteraf in de software geen afwijkingen hoeft te corrigeren.

 
Scannen

Nadat je de software geïnstalleerd hebt, een proces dat tot 20 minuten duurt, sluit je de scanner aan op een usb 2.0-poort, drukt op de Scan-knop en is het apparaat gebruiksklaar.

fujscansnsv600_4
Scannen van een krantenpagina

Een volledig A3-document scannen neemt inderdaad zoals Fujitsu aangeeft ongeveer 3 seconden in beslag, maar dan moet nog de verwerking gebeuren door ScanSnap Manager.

De duur daarvan hangt af van de instellingen, eventuele automatische correcties, gekozen bestemming en snelheid van de gebruikte computer. Typisch duurt een scan dus (veel) langer dan 3 seconden.

Op ons oudere Intel Core i5-M430 Windows 7-testsysteem duurde het bijvoorbeeld 31 seconden om een dubbele pagina uit het it-blad Data News te scannen, van het indrukken van de knop tot het verschijnen van de scan in de software. Slechts 4 seconden daarvan lag aan de scanner; de rest van de tijd was te wijten aan de softwareverwerking.

fujscansnsv600_5
Corrigeren van scan

Een heel snelle computer met veel geheugen lijkt ons daarom een must als je intensief met de SV600 aan de slag gaat.

ScanSnap Manager kan automatisch scannen naar meer dan zestien bestemmingen, die je individueel kunt afvinken in het instellingenmenu. Daar bevinden zich ook cloudbestemmingen bij zoals Dropbox, Evernote en Microsoft SharePoint.

Als je documenten met meerdere pagina’s scant, kun je de bladerdetectie inschakelen. De scanner zal dan zelf verder scannen als je naar een volgende pagina bladert. Eventuele vingersporen worden automatisch uit de scan verwijderd.

Je kunt ook instellen hoe dubbelzijdige documenten worden gescand: als individuele pagina’s of als dubbele pagina’s naar keuze van links naar rechts of omgekeerd.

fujscansnsv600_7
Paginadetectiemodus instellen

De ocr-software ABBY FineReader wordt meegeleverd, zodat je direct doorzoekbare pdf’s kunt creëren. Helaas ondersteunt de meegeleverde versie van deze ocr nog altijd niet het Nederlands, hoewel PFU ons twee jaar vertelde dat ze dit zouden toevoegen…

Conclusie
Voor het scannen van ingebonden en/of fragiele documenten, buitengewone formaten en niet al te dikke 3D-voorwerpen biedt de ScanSnap SV600 een unieke en redelijk betaalbare oplossing. Maar dit is zeker geen alles-in-één scanoplossing. Als je vaak papieren documenten moet digitaliseren is een gewone documentscanneer ook nog altijd nodig. Als die van PFU Fujitsu komt, kun je hem gelukkig wel samen met de SV600 gebruiken.
Adviesprijs
€699.
Foto van Fujitsu
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.