Home Hardware

Compacte multifunctionele printer recycleert inktcartridges

HP Envy Pro 6420 AiO Printer review

0
1440

HP Envy Pro 6420

€ 99,-
5.6

Diskidee Performance Rating

5.6/10

Pros

  • Light and compact
  • ADF
  • Recycling of cartridges included with ink subscription

Cons

  • Expensive with higher printvolumes
  • No LCD screen
  • Confusing software options
We testen de HP Envy Pro 6420 AiO Printer, een multifunctional met optioneel inktabonnement dat ook voorziet in recyclage van gebruikte cartridges. Maar is dat niet duur?

De HP Envy Pro 6000-serie bevat verschillende compacte en lichte alles-in-eenkleurenprinters met app-bediening en optioneel HP Instant Ink-inktabonnement waardoor je nooit zonder inkt valt. Bovendien stuur je lege inktcartridges gratis terug naar HP, dat zorgt voor een professionele recyclage.

Wij testten de HP Envy Pro 6420, maar onze testresultaten gelden ook voor de vrijwel identieke HP Envy Pro 6430. Deze aio’s zijn geschikt voor een maandelijkse werklast van honderd tot vierhonderd pagina’s, met een maximum van duizend pagina’s per maand.

Deze compacte, lichte alles-in-één kleurenprinter past op elk werkvlak. Het apparaat is volledig gemaakt van weliswaar stevig aanvoelende matwitte kunststof.

Verbinden met een computer, mobiele apparaat of netwerk gebeurt via Wi-Fi (ook Wireless-AC in de 5 GHz frequentieband), Bluetooth of USB 2.0.

 
Ingebruikname

Deze aio-inkjetprinter heeft geen scherm en geen direct zichtbare bedieningsknoppen, met uitzondering van een kleine stroomknop op de achterkant.

Zodra je het apparaat in het stopcontact steekt, start het op, iets wat je alleen merkt aan de brede LED-strip die boven de invoerlade in verschillende kleuren pulseert. Zodra de LED paars pulseert, is de Envy Pro 6420 klaar om te configureren.

Dit kan met de HP Smart app voor Android en iOS of vergelijkbare Windows- en macOS-software. Je vindt die online via de qr-code en url die afgedrukt zijn in de ‘Aan de slag’-folder.

Wij kozen voor een draadloze installatie via de mobiele app.

Open de app en tik op ‘Installeer een nieuwe printer’. De app probeert de printer nu te vinden, maar je kan hem ook uit een lijst kiezen. Zodra de printer (via Bluetooth) gevonden is, koppel je hem aan het draadloze netwerk door het wifi-wachtwoord in te vullen (WPS wordt niet ondersteund).

Vervolgens druk je op de knipperende informatie-aanraakknop die links naast de papierlade wit oplicht.

Zodra de draadloze verbinding actief is, brandt rechts van de informatieknop een blauw wifi-symbool. De app bevestigt tegelijk dat de printer verbonden is met het wifinetwerk. De LED-strip brandt nu wit om aan te geven dat het apparaat gebruiksklaar is.

Daarna worden de HP-cloudafdrukservices met de printer verbonden. Je dient verplicht eerst een account aan te maken. Je gegevens worden geverifieerd via sms, of, als dat niet lukt, via e-mail.

Vervolgens controleert de app de printerstatus en start een wizard die je verder helpt bij het plaatsen van papier en inkt (in die volgorde). Op de rechterkant van de papierlade knippert tegelijk een oranje led die aangeeft dat de papierlade gevuld dient te worden.

Daarna knippert een kleinere LED op de rand van de printer om te tonen dat je de inkt nog moet installeren. De volledige printerklep dien je daarbij te openen. Verwijder de beschermtape van beide inktcartridges, plaats ze op de aangeduide fysieke locatie en klik ze vast. Sluit de printer.

Daarna wordt een uitlijningspagina geprint, al kan je die stap overslaan. Maar als je de beste printkwaliteit wil is dit niet aan te raden. De printer scant die pagina om de koppen optimaal uit te lijnen.

HP ENVY Pro 6420

HP ENVY Pro 6420 (© HP; licentie: HP)

 
Inkt

De app toont nu informatie over HP Instant Inkt, een abonnementsformule vanaf 2,99 euro per maand waarbij de printer zelf inkt bestelt zodra dit nodig is (op basis van het aantal geprinte pagina’s). Een meegeleverde portvrije envelop dient om de oude cartridges terug te sturen, zodat HP deze kan recycleren.

Het abonnement van 2,99 euro per maand (porto inbegrepen) veronderstelt vijftig geprinte pagina’s per maand. Honderd pagina’s per maand kost 4,99 euro, driehonderd pagina’s 9,99 euro. Print je minder in een maand dan blijven de kosten gelijk, want niet gebruikte pagina’s worden meegenomen.

Print je extra pagina’s dan kost dit iets meer, bv. een euro voor tien pagina’s extra bij de eerste abonnementsformule, tot twintig pagina’s extra bij de duurste formule.

In de verpakking zitten twee HP Instant Ink-startercartridges met slechts voldoende inkt voor honderd zwartwit- en 75 kleurenpagina’s.

Op het eerste zicht kan je het inktabonnement niet overslaan in de app, maar als je de optie ‘Ontvang inkt tegen een reguliere prijs’ onderaan aanvinkt, sla je HP Instant Inkt over (weliswaar na nog eens een waarschuwing te krijgen of dit wel een goed idee is).

Los gekochte inktcartridges zijn er in gewoon en XL-formaat. Maar omgerekend kost printen dan wel meer per pagina dan wanneer je een van de duurdere HP-inktabonnementen neemt.

Met los gekochte XL-cartridges kost een zwartwit pagina gemiddeld 4,6 eurocent; een kleurenpagina kost dan 32,43 eurocent.

Vooral als je veel in kleur print, komt het abonnement misschien goedkoper uit. Maar dit hangt ook weer af van hoeveel pagina’s je in een jaar tijd print.

Print je niet zo vaak dan zijn de losse cartridges vermoedelijk je beste keuze. Print je relatief veel dan komt een van de abonnementen misschien goedkoper uit. Het feit dat je op die manier nooit zonder inkt komt te zitten en dat de cartridges degelijk gerecycleerd worden, kan een extra argument zijn om toch voor het inktabonnement te kiezen.

In elk geval is een gratis Instant Ink-proefabonnement inbegrepen van drie maanden voor de Envy Pro 6420 en van vier maanden voor de Envy Pro 6430. Je kan dit dus gewoon uitproberen en achteraf beslissen of je ermee doorgaat, want opzeggen kan elke maand.

 
Software

Als de configuratie voltooid is, maakt de printer een geluidje om aan te geven dat hij volledige gebruiksklaar is. Dit geluidje weerklinkt ook na elke succesvol uitgevoerde taak. Je kan dit via de app uitschakelen. Ook de sterkte van de leds kan je daar bijregelen.

De HP Smart app bevat functies voor scannen en kopiëren vanaf de camera van de smartphone of tablet.

Onder de knop ‘Printbare documenten’ vind je voorgekauwde sjablonen voor het afdrukken van kalenders, leerrijke opdrachten, spelletjes etc., maar het is wel allemaal Engelstalig en dus minder bruikbaar bij ons.

Eveneens aanwezig is een mobiele faxfunctie die je twee jaar gratis kan gebruiken. Maar deze functie werkt uitsluitend voor het versturen van faxen, niet voor het ontvangen!

De app heeft verder een knop om direct pdf’s en foto’s te printen, lokaal of vanaf Google Drive, Dropbox, Google Foto’s en Facebook.

Afdrukken vanaf andere apparaten kan door software te installeren via 123.hp.com; de HP Smart app bezorgt je de benodigde link. Daarmee is de Envy Pro ook bruikbaar vanaf andere mobiele apparaten en computers.

De app verwijst Windows 10-gebruikers door naar de HP Smart Windows-app die je in de Microsoft Store vindt. Via die app installeer je de benodigde printerdriver. Vervolgens heeft de Windows-app hetzelfde uitzicht en werking als de Android- en iOS-apps, met inbegrip van het verplicht inloggen bij HP Cloud Services voor taken zoals het scannen van documenten.

 
Softwareproblemen

De mobiele app beweert dat de scanfunctie niet compatibel is met onze printer. De Windows-app zegt dat er een probleem is met de scanfunctie, nadat het te scannen document half in de automatische documentinvoer getrokken is. Het verwijderen van een vastgelopen vel uit de ADF is overigens wel gebruiksvriendelijk; maar waarom werkt het scannen niet?

HP ENVY Pro 6420 scanproblemen

HP ENVY Pro 6420 scanproblemen (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Dergelijke problemen los je op met behulp van de HP Print and Scan Doctor-software voor Windows. Die meldt om te beginnen dat er een recentere softwareversie beschikbaar is en of we die willen installeren. Deze installeert een klassieke TWAIN-driver en speciale HP Scan Windows-software voor de ENVY Pro 6400 Series. Daarmee lukt het scannen wel probleemloos.

Dit is op zijn minst slordig te noemen. Waarom werd die software niet direct geïnstalleerd via 123.hp.com? Waarom werkt de scanknop in de mobiele en Windows-app niet?

HP heeft nog wel wat werk om de software die bij deze Envy Pro hoort volledig probleemloos te laten werken.

Dat je via de mobiele app alleen kunt ‘scannen’ en ‘kopiëren’ door een document te fotograferen, terwijl de printer toch wel degelijk een ingebouwde scanner heeft, is merkwaardig.

Hopelijk lost HP dit en andere kleine oneffenheden in de gebruikservaring die we tijdens het testen tegenkwamen snel op.

Kopiëren werkt overigens probleemloos wanneer je dit uitvoert via de aanraakknoppen op het toestel zelf. Ze lichten automatisch op zodra je document(en) in de ADF steekt.

Maar door het ontbreken van een scherm kan je op die manier maar een enkele kopie in kleur of zwartwit maken, weliswaar van alle documenten die in de ADF steken. Evenmin kan je de kopiekwaliteit aanpassen. Kopiëren gebeurt altijd aan 300 x 300 pixels, terwijl de scanner toch 1200 dpi resolutie ondersteunt.

In de Windows-app is er geen kopieknop en in de mobiele app activeert die gewoon de fotofunctie van je smartphone. Dat maakt de kopiefunctie wat ons betreft maar beperkt bruikbaar.

 
Prestaties

Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de eigenschappenscore voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor dertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor twintig procent.

De HP Envy Pro 6420 print in de gebruikte benchmarks zwartwitpagina’s aan gemiddeld 9,8 ppm (pagina’s per minuut); dat stemt bijna exact overeen met wat HP zelf vermeldt.

De gemeten kleurafdruksnelheid varieert tussen 1,2 en 4,9 ppm afhankelijk van het documenttype en of er al dan niet dubbelzijdig wordt geprint. Dat is wat trager dan HP zelf beweert (nl. 7 ppm).

Een A4-kleurenfoto in de beste kwaliteit op fotopapier randloos afdrukken gebeurt erg traag aan 0,1 pagina’s per minuut (met andere woorden, de Envy Pro 6420 heeft voor deze test iets meer dan elf minuten nodig).

A4 scannen aan driehonderd dpi gaat met een gemiddelde snelheid van 1,8 ipm (beelden per minuut). De door ons gemeten kopieersnelheid is 3,38 ipm.

De afdrukkwaliteit is goed; HP scoort uiteindelijk 78/100 punten in onze kwaliteitsbenchmarks.

Conclusie
Print je (zeer) weinig dan zijn de geteste HP Envy Pro 6420 en de vrijwel identieke HP Envy Pro 6430 interessante alles-in-één printers. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over uitgedroogde inktcartridges, je weet exact wat een print kost en de lege cartridges worden milieuvriendelijk door HP gerecycleerd. Er is wel nog wat werk aan de kwaliteit van de software-integratie, vooral dan voor wat betreft het scangedeelte.
Foto van HP
Website: Visit Website Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.