Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner review

Compacte en snelle Fujitsu desktop-scanner

0
Er is steeds meer vraag naar stille, supersnelle documentscanners voor gebruik in werkgroepen of door individuele kenniswerkers. Die markt groeide de afgelopen jaren fors in Europa. Met de introductie van de Z-Generation desktopscanners speelt Fujitsu PFU in op die groeiende vraag. Wij testten het compactste scannermodel in de reeks, de fi-6130Z.

PFU, een dochteronderneming van Fujitsu, is gespecialiseerd in imaging, scanning en documentbeheer. Het bedrijf bestaat al sinds 1960 en heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 50% in de scannermarkt. De nieuwe Z-Generation scanners van PFU zijn ontworpen om in te spelen op de groeiende vraag naar compacte, snelle en veilige desktopscanner die centraal kunnen worden beheerd. Een moderne scanner moet zijn werk niet alleen snel doen, maar moet ook van alle markten thuis zijn en liefst ook nog zoveel mogelijk alles automatisch kunnen uitvoeren. Voldoet de fi-6130Z, het compactste model in de PFU Z-Generation, aan die vereisten? Wij zochten het uit.

Fujitsu PFU fi-6130Z

Fujitsu PFU fi-6130Z (© ; licentie: )

 
Software

Je begint met de software-installatie. De software kan worden geïnstalleerd in Engels of Frans, maar niet in Nederlands. De Fujitsu fi-6130Z wordt geleverd met TWAIN- en ISIS-drivers voor Windows (XP, Vista, Windows 7). Daarnaast wordt een uitgebreide selectie software meegeleverd, maar je kunt kiezen wat je daarvan wil installeren. Kofax VRS 5.0 is software die vervormde scans automatisch kan rechtzetten en zelfstandig andere fouten in het origineel kan herstellen. ABBYY ScandAll PRO 2.0.1 is een scanapplicatie die zowel de TWAIN- als ISIS-drivers ondersteunt en scannen “met één knop” toelaat. Scan to Microsoft SharePoint is daar een onderdeel van en laat toe scans rechtstreeks naar een SharePoint-server te sturen. ABBYY FineReader for ScanSnap is een OCR-programma dat geïntegreerd kan worden in Microsoft Office (Word en Excell). Verder worden ook nog probeerversies meegeleverd van QuickScan Pro, een ISIS-compatibele scanapplicatie van EMC2 die intensieve scantaken kan automatiseren, onder andere door het gebruik van steepjescodes. Je kunt deze versie dertig keer gratis gebruiken. Image Processiong Software Option kan gescande beelden binair bewerken zodat ze bijvoorbeeld beter herkend worden door OCR-programma’s.

Als je alle meegeleverde software installeert dan duurt dit ruim een kwartier, maar het proces verloopt wel volledig automatisch; je hoeft geen codes of iets dergelijke in te vullen. Je moet de pc wel herstarten na afloop van de installatie.

 
Hardware

Eens de software geïnstalleerd, kun je de fi-6130Z op je pc aansluiten via de meegeleverde usb-kabel. Die kabel is trouwens 2 meter lang, wat toelaat om de scanner op enige afstand van de computer te plaatsen. De fi-6130Z neemt relatief weinig ruimte in beslag. De rechtopstaande scanner is 15,8 cm hoog, 16 cm diep en 30 cm breed in gesloten toestand. Als je de afneembare ADF (Automatic Document Feeder) op de bovenkant bevestigt en de lade op de voorkant uitklapt, heb je een werkplek van 38 x 70 x 40 cm nodig om vlot te kunnen scannen. De (compacte) voeding wordt extern aangesloten. De pc waarop de software is geïnstalleerd en de scanner is aangesloten, herkent het apparaat zodra je op de Power-knop op de voorkant drukt. Die knop licht trouwens groen op en in het ronde “Function Number Display” erboven verschijnt het nummer 1 om aan te geven dat de scanner correct werkt. In dat kleine schermpje verschijnen status- en foutboodschappen indien van toepassing. De betekenis van alle codes vind je terug in de elektronische handleiding.Fujitsu PFU fi-6130z kleine afbeelding

 
Technische snufjes

Deze scanner heeft een ultrasonische multifeedsensor die papierdikte en -formaat kan detecteren en in de meeste gevallen automatisch vaststellen wanneer  er twee vellen tegelijk worden gescand, zelfs in een gemengde stapel papier met verschillende papierdiktes en formaten. Zo kan er snel in batches worden gescand, zelfs van stapels papier met verschillende formaten en diktes. Het scannen stopt vanzelf wanneer de scanner een probleem detecteert, zodat de operator dit kan verhelpen en dit zonder dat de volledige batch opnieuw dient te worden gescand. Bovendien beschermt deze optie documenten ook tegen beschadiging door de scanner.
De fi-6130Z kan verder automatisch het onderscheid maken tussen monochrome en kleurdocumenten. In de scansoftware kun je dan instellen hoe er op deze situatie door de software moet worden gereageerd. Zo kun je bijvoorbeeld monochrome documenten automatisch in zwartwit en kleurendocumenten automatisch in kleur scannen in één en dezelfde scanopdracht. Ook kan deze scanner de meeste perforaties automatisch verwijderen uit de scan. Tot drie plastic ID-kaarten kunnen tegelijk worden gescand.

Verder kun je ook een kleur automatisch verwijderen via de Dropout Color-optie. Moet je bijvoorbeeld documenten scannen met een groene achtergrond dan kun je groen automatisch verwijderen, zodat alleen de zwarte letters worden gescand. De primaire kleuren Rood, Groen, Blauw (RGB) kunnen als dropout-kleur worden gekozen. Witte pagina’s kan men automatisch overslaan, zodat ze niet worden gescand.
Fujitsu PFU heeft ook beheersoftware voor organisaties die meerdere PFU-scanners gebruiken. Met de Scanner Central Admin Agent kan bijvoorbeeld de software van elke scanner in de organisatie centraal worden vernieuwd. Deze software kan tot duizend scanners beheren.

 
Snel scannen

Je kunt de Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner als een gewone Windows-scanner gebruiken, zowel met de eigen Windows-scanapplicatie als met de meegeleverde Fujitsu-applicatie ScandAll Pro. Maar als je snel iets wil scannen, dan kun je via software de ScanSnap Mode activeren. Die probeert alles zoveel mogelijk automatisch te detecteren en in te stellen. Je drukt gewoon op de Scan-knop op de voorkant van de scanner om het document of de documenten in de ADF direct te scannen. Daarna opent een softwaredialoog die je toelaat om te kiezen wat je met de uitvoer wil doen. Je kunt nu bepalen wat je met je document(en) verder wil doen. De mogelijkheden zijn: scannen naar een folder, printer of e-mail; scannen naar MS Word, PowerPoint of Excel; scannen naar ScanAll PRO om een pdf verder te bewerken; en ten slotte een foto opslaan in een folder, indien je een foto hebt gescand. De mogelijkheden zijn iets beperkter dan bij de ScanSnap Mode van de eerder door ons geteste Fujitsu PFU SnapScan 1100 Color draagbare scanner. Zo is er hier geen optie om direct naar Google-documenten of naar Evernote-notities te scannen.
Gebruik je niet al deze opties, dan kun je er ook een aantal uit het ScanSnap Manager menu verwijderen, zodat het menu overzichtelijk blijft. Optioneel kun je de SnapScan Mode automatisch laten activeren telkens wanneer Windows start. Zolang deze modus actief is, kun je wel geen andere TWAIN- of ISIS-software gebruiken. Wil je dat toch, dan moet je de SnapScan Mode eerst uitschakelen.

fujitsu scansnap mode waarschuwing

Zolang ScanSnap actief is, kun je geen andere scansoftware gebruiken (© ; licentie: )

 
Uitgebreid scannen

Voor uitgebreidere scantaken kun je een eigen TWAIN- of ISIS-scanapplicatie gebruiken, of het meegeleverde Fujitsu ScandAll Pro, software die eigenlijk afkomstig is van ABBYY dat ook voor de OCR-optie zorgde.
Deze scansoftware biedt heel wat mogelijkheden, waaronder ook batchverwerking, die zelfs geautomatiseerd kan worden door documenten te voorzien van streepjescodes. Je kunt instellingen bewaren in presets en die toewijzen aan de functieknop op de scanner. Voor archiveringsdoeleinden kunnen documenten ook automatisch genummerd en benoemd worden.

fujitsu scandall

fujitsu scandall (© ; licentie: )

 
Ondersteunde uitvoerformaten

Je kunt scannen naar tif (ook multipage formaat), jpeg 2000 (j2k), jpeg (jpg) en pdf en pdf/a (enkele of meerdere pagina’s). Op pdf’s kun je onmiddellijk OCR (tekstherkenning) uitvoeren, zodat ze doorzoekbaar worden. Je kunt pdf’s ook tijdens het scannen van een vooraf gedefinieerd wachtwoord voorzien. De pdf-ocr ondersteunt verschillende talen zoals Engels, Frans en Duits, maar het Nederlands ontbreekt merkwaardig genoeg. Je kunt echter wel  Nederlandse teksten ocr’en via de ScanSnap Mode (optie Scan to Office en vervolgens Scan to searchable PDF). Dit zou gebruiksvriendelijker mogen: Nederland zou ook ondersteund moeten zijn bij de courante ocr-optie…

 
Ondersteunde resoluties en formaten

De Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner kan scannen in resoluties van 75 x 75 tot 1200 x 1200 pixels. De standaardresolutie is 300 x 300 pixels. Scans zijn naar keuze in 24-bit kleur, 256 kleuren, 8 kleuren, grijswaarden, 4-bit grijswaarden, halftoon of zwartwit. In de ADF passen de papierformaten A4, A5 en B5. De ADF heeft een capaciteit van 50 vellen A4-papier van 80 g/m2. Het apparaat kan pagina’s in één keer aan de twee zijden scannen. Met een meegeleverd Carrier Sheet kun je grotere documenten scannen dan het A4-formaat dat deze scanner fysiek maximaal aankan. Het Carrier Sheet is een mapje gemaakt van doorzichtige plastic waarop speciale markeringen staan die door fi-6130Z worden herkend zodat die weet dat je een grotere document wil scannen. Een A3-document plooi je in tweeën en steek je in het draagvel. Je scant het dan aan de twee kanten en de software reconstrueert het A3-formaat. Dit mechanisme werkt niet altijd perfect, maar het volstaat om bijvoorbeeld een artikel uit een krant of een groter tijdschrift mee te scannen.

 
Imprint optie

Als optie is een Post Imprinter verkrijgbaar. Die module kan codes printen op gescande documenten. Dit is bij grote digitale archiveringsopdrachten vaak nodig voor het verificatie, documentbeheer etc.

Op de laatste pagina van deze review vind je alle technische specificaties van de Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner.

 
Prestaties

We scanden een enkelzijdig tekstverwerkingsdocument van 54 pagina’s naar een pdf-bestand (in zwartwit, op een resolutie van 300 dpi). De fi-6130Z deed hier 90 seconden over, dus 1,6 s per pagina. Ditzelfde document dubbelzijdig scannen duurde exact even lang en resulteerde in 108 gescande pagina’s. Dat is alleszins erg snel, al het hangt de snelheid natuurlijk af van het soort document en de uitvoerbestemming. Fujitsu geeft zelf een snelheid op van 30 pagina’s per minuut wanneer gescand wordt naar jpg’s aan 300 dpi of 40ppm aan 200 dpi (ofwel 80 inches per minuut, ipm). De verwerking door de software zoals bijvoorbeeld OCR voegt daar natuurlijk ook nog wat seconden aan toe, maar je kunt ondertussen gewoon verder scannen. De scanner heeft immers ook een klein buffergeheugen. Op die manier kun je zelfs een dik document bestaande uit losse vellen vrij vlot in computertekst omzetten of gewoon optisch archiveren.

Fujitsu PFU fi-6130Z

Fujitsu PFU fi-6130Z (© ; licentie: )

Het grotere model in de serie, de fi-6140Z, kan volgens Fujitsu  60ppm scannen aan 200 dpi, ofwel 120ipm (inches per minuut).

 
Stroomverbruik

De voeding vertoont geen sluipverbruik. In uitgeschakelde toestand, is het verbruik minder dan 0,1 W. In ruststand verbruikt de Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner 19,1 W. Tijdens het scannen stijgt het stroomverbruik tot 35 W. Als de scanner 15 minuten lang niet wordt gebruikt, valt hij automatisch in slaap en verbruikt dan 4,4 W.

Conclusie
De Fujitsu PFU fi-6130Z Image Scanner is gebruiksvriendelijk, compact en snel. Als je vaak moet scannen, kan je met deze desktopscanner heel wat tijd winnen. Het is wel een vrij duur apparaat.

(93/100)

Straatprijzen
Van 818,71 € tot € 950,81.
Foto van Fujitsu
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.