Home Hardware

Drie jaar printen, kopiëren en scannen

Brother Draadloze inkjetprinter DCP-J1100DW All-In-Box bundel review

0
775

Brother Draadloze inkjetprinter DCP-J1100DW All-In-Box bundel

€ 339,-
6.3

Diskidee Performance Rating

6.3/10

Pros

  • Print quality
  • Functionality
  • User friendly

Cons

  • Wifi connection only
We testen de Brother Draadloze inkjetprinter DCP-J1100DW All-In-Box bundel, een compacte A4-all-in-one geleverd met voldoende inkt om drie jaar te printen, scannen en kopiëren.

De All-in-Box bundel bevat de compacte DCP-J1100DW multifunctionele inkjetprinter en vier XL-inktcartridges (zwart, geel, cyaan en blauw). Dat volstaat volgens Brother om drie jaar ongestoord te printen. Voor het benodigde papier moet je wel zelf zorgen.

Die berekening is gebaseerd op een maandelijks afdrukvolume van ongeveer tweehonderd pagina’s, met een verhouding van zestig procent zwart- en veertig procent kleurenafdrukken (volgens de ISO/IEC-247111-standaard).

Brother geeft tegelijk drie jaar garantie op deze bundel, waarvan het eerste jaar zelfs met pick-up & return.

Dat klinkt aantrekkelijk, zeker voor een thuisgebruiker. Maar is de DCP-J1100DW ook een goede multifunctional? Dat zochten we uit.

 
Design

Dankzij een gewicht van net geen negen kg kan één persoon deze mfp gemakkelijk uitpakken en installeren.

De matwitte behuizing wint geen designprijzen, maar zit ergonomisch in elk geval goed in elkaar, omdat lades, kleurenaanraakscherm en bedieningsknoppen in het chassis zijn geïntegreerd. Aan de rechterzijde is er omwille van de papiertrein een kleine uitstulping die het rechthoekige ontwerp een klein beetje doorbreekt. Dit ontwerp hebben we meer Brother-inkjetprinters en -multifunctionals.

Het bedieningspaneel met het kleine aanraakscherm kun je in drie standen schuin zetten voor een betere zichtbaarheid als je recht voor de printer staat.

Handig is de manier waarop de vier apart verwisselbare inktpatronen ingebracht worden. Rechts is er een klep die je opentrekt en die direct toegang geeft tot de inkt. Je hoeft de printer in tegenstelling tot bij de andere fabrikanten dus niet volledig open te klappen om de inkt te verwisselen. Duidelijke instructies op het touchscreen en extra merktekens op de printer zelf tonen je welke kleur wáár precies past.

Brother dcpj1100dw

Brother dcpj1100dw (© Brother; licentie: Brother)

Na het inbrengen van de startcartridges duurt de initiële printersetup ongeveer zeven minuten; die tijd is vooral nodig om het inktreservoir te vullen.

Via een testprint met patronen controleer je of alle spuitmondjes goed werken. Optioneel print de mfp een blad met installatie-instructies. Deze staan echter ook in de meegeleverde papieren installatiehandleiding en op het scherm.

Deze draadloze mfp ondersteunt B/G/N-wifi, eventueel via de WPS-functie. Andere connectiviteit zoals USB is er niet, maar links vooraan zijn er wel USB- en SD-Card-poorten. Je kan scannen naar geheugenstaafjes, externe schijven en geheugenkaartjes.

Foto’s printen van een extern geheugen is eveneens mogelijk, maar het printen van documenten wordt via die weg niet ondersteund. Foto’s kan je via het aanraakscherm selecteren en omdraaien, een index van een selectie foto’s printen of een portretfoto in paspoortformaat afdrukken.

Hetzelfde apparaat is ook verkrijgbaar in een ‘professionele’ uitvoering met als extra’s usb- en ethernetpoorten, faxmodule en NFC-connectiviteit (MFC-J1300DW; meerprijs ca. € 30,-).

 
Inkt

De Brother Innobella-inkt geeft volgens de fabrikant de beste resultaten op Brother Innobella-papier: rijkere kleuren en foto’s en documenten die minder snel verbleken.

Omwille van de kleine inktdruppels van 1,5 picoliter (een inktbolletje van 0,0142 mm) zijn prints volgens de fabrikant ook scherper.

We geven het mee voor wat het waard is. In tegenstelling tot andere fabrikanten vermeldt Brother trouwens nergens op zijn website de exacte levensduur voor documenten en foto’s die je met zijn Innobella-‘consumables’ print. Er staat alleen dat de prints “een lange houdbaarheid” hebben.

Volgens onze berekeningen kosten zwartwitprints gemiddeld 0,48 eurocent en kleurenprints gemiddeld 5,57 eurocent. Dat is erg betaalbaar.

 
Software

De Mac- en Windows-drivers en hulpsoftware worden meegeleverd op cd-rom. Ze staan ook als download op solutions.brother.com/windows of /mac.

Het 6,8cm-kleurenaanraakscherm toont een gebruiksvriendelijke, smartphoneachtige interface. Er staan vier fysieke bedieningsknoppen naast het scherm: stroomknop, menuterugkeerknop, thuisknop en stopknop.

Met deze all-in-one scan je rechtstreeks naar e-mail, (s)ftp, OneNote, OneDrive, Dropbox, Google Drive, Evernote en Box.

Mobiel printen en scannen gebeurt met behulp van de Brother iPrint&Scan app voor Android en iOS. Op de bovenkant van de printer zit er trouwens een sticker met de qr-code waarmee je deze apps direct downloadt.

Direct draadloos printen zonder draadloos toegangspunt (‘Wi-Fi Direct’) wordt ondersteund.

iPrint & Scan is er ook in een desktopuitvoering voor zowel Windows als macOS en biedt dan extra beeldverwerkingsmogelijkheden vanaf je pc of laptop.

Verder is Nuance Paperpot 14 inbegrepen in de aankoopprijs. Met deze software creëer je pdf’s, orden je je elektronische documenten en deelt ze eenvoudig met derden. De ocr-functie creëert automatisch een leesbare bestand in pdf-formaat. Blanco pagina’s in scans worden automatisch herkend en verwijderd. Verder creëer je met behulp van de Paperport-stapelfunctie eenvoudig één pdf-bestand op basis van meerdere scans.

Nuance Paperport

Nuance Paperport wordt gratis meegeleverd. (© DTL; licentie: CC BY-SA)

De aio detecteert zelf wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is. Je kan die dan direct toepassen via het aanraakscherm. Dit duurt een drietal minuten.

Vervelend: als je een kopieeropdracht vroegtijdig annuleert, trekt de adf alle klaarliggende vellen door de machine zonder ze te kopiëren in plaats van de kopieeropdracht direct te stoppen. (Dit doen wel meer goedkopere multifuntionele printers, ook van andere merken.)

Meer details over de DCP-J1100DW All-in-box vind je op de website van Brother.

 
Prestaties

Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore weegt de eigenschappenscore voor vijfendertig procent door, de snelheidsscore voor dertig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor dertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor twintig procent.

De DCP-J1100DW en MFC-J1300DW printen in de gebruikte benchmarks zwartwitpagina’s aan gemiddeld negen ppm (pagina’s per minuut). De gemeten kleurafdruksnelheid varieert tussen vijf en 8,5 ppm afhankelijk van het documenttype en of er al dan niet dubbelzijdig wordt geprint. Dat verschilt niet dramatisch van de opgegeven snelheden door Brother: twaalf ppm voor z/w en tien ppm voor kleur.

Een A4-kleurenfoto in de beste kwaliteit op fotopapier randloos afdrukken doet deze aio aan een trage 0,2 ppm.

A4 scannen aan driehonderd dpi gebeurt met een gemiddelde snelheid van 1,4 ipm (beelden per minuut). De kopieersnelheid (‘beste kwaliteit’) is eveneens 1,4 ipm.

De gemiddelde afdrukkwaliteit is zeer goed met een kwaliteitsscore van 88/100. Vooral monochrome afdrukken zijn van uitstekende kwaliteit en bijna niet te onderscheiden van die van een laserprinter.

Conclusie
De Brother Draadloze inkjetprinter DCP-J1100DW All-In-Box bundel is interessant voor wie redelijk veel print en zich niet te veel zorgen wil maken over printkosten en verbruiksartikelen. Deze multifunctionele inkjetprinter biedt een goede gemiddelde afdrukkwaliteit, waarbij monochrome afdrukken van uitstekende kwaliteit zijn (ze zijn bijna niet te onderscheiden van die van een goede laserprinter).
Foto van Brother
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.