Home Hardware

Stabielere mesh-wifi dankzij Powerline-technologie

devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit review

2

devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit

€ 257,-
7.5

Diskidee Rating

7.5/10

Pros

 • Easy to install
 • Secure
 • Stable performance

Cons

 • Fairly large plugs
 • Plugs get hot
Devolo heeft een opvolger van zijn eerder geteste Powerline en wifi-meshcombinatie Magic 2 WiFi. De belangrijkste nieuwigheid in de ‘next’ versie is verbeterde ‘multi-user mimo’ en de toevoeging van ‘band steering’, twee technologieën die vooral het videostreamen en -chatten verbeteren. Presteert de nieuwe versie even goed of beter als de vorige? Wij zochten het uit.

We testen de devolo Magic 2 WiFi next Multiuser Kit, een alles-in-éénverpakking met drie stekkers. Daarmee creëer je een draadloos netwerk met een dekking tot 180 vierkante meter.

Uiterlijk verschillen de glanzend witte, vrij fors uitgevallen stekkers niet van de eerder geteste vorige versie van dit product.

 
Kenmerken

De multi-user kit bevat twee WiFi/Powerline 2-1 stekkers (met vier geïntegreerde antennes) en één (kleinere) LAN Powerline  (PLC) 1-1 stekker, allemaal met geïntegreerd stopcontact.

Een goede PLC-verbinding is maar gegarandeerd wanneer je de devolo-stekkers rechtstreeks in een stopcontact steekt. Andere apparatuur of een verdeeldoos steek je vervolgens in de ingebouwde contactdoos.

Net zoals de vorige generatie combineert de ‘next’-versie Powerline G.hn met AC1200 mesh-wifi. De wifisnelheid blijft hetzelfde, namelijk in theorie maximaal 300 Mbit/s in de 2,4 GHz- en 867 Mbit/s in de 5 GHz-frequenties.

Ook de stroomnetsnelheid is hetzelfde: onderling communiceren de stekkers aan maximaal 2,4 Gbit/s over een drie-aderige stroomkabel.

Zoals de G.hn-standaard voorschrijft is alle netwerkverkeer daarbij standaard versleuteld met 128-bit sterke AES-encryptie. Die encryptie gebeurt ‘peer to peer’ tussen elke stekker; elke plug gebruikt een unieke encryptiesleutel die niet gedeeld wordt met een andere plug in hetzelfde netwerk.

De wifipluggen ondersteunen op hun beurt de nieuwere en veiligere wpa3 personal-versleuteling, al blijven ze ook compatibel met de oudere wpa2-beveiligingsstandaard.

De wifiadapters zijn afzonderlijk (voor 90 m2), per twee (Starter Kit, voldoende voor 120 m2) of per drie (Multiroom Kit voor 180 m2) verkrijgbaar.

De lan-adapter moet uiteraard wel eerst geïnstalleerd zijn, dus minimaal start je met de starter kit die je dan verder kan uitbreiden met afzonderlijke wifiadapters. Devolo vermeldt nergens het maximaal aantal adapters dat wordt ondersteund.

devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit

devolo Magic 2 WiFi next Multiroom Kit (© ; licentie: devolo )

 
‘AP steering’

Dankzij de verbeterde mu-mimo en de toevoeging van ‘access point steering’ wordt het draadloze netwerk efficiënter gebruikt. Clientapparatuur pikt automatisch het beste wifisignaal op en meerdere multimediastreams gaan storingsvrij naar meerdere apparaten.

Je kan in principe met je draadloos verbonden apparaat vrij rondlopen binnen het bereik van het wifinetwerk zonder dat er haperingen optreden tijdens bijvoorbeeld een Netflix-stream of videochat.

Hoe goed dit werkt, hangt echter ook af van de wifichip in het apparaat. Hoe recenter diens wifichip, hoe groter de kans dat alles hapervrij functioneert. (Technisch komt het erop neer dat de client de wifistandaarden IEEE 802.11k (automatisch ontdekken van het beste AP) en 802.11v (automatische uitwisseling van informatie over de kwaliteit van het draadloze signaal) dient te ondersteunen).

Let op: dit automatisch richten van het draadloze signaal functioneert alleen als de 5 GHz-frequentie van het AP geactiveerd is en wanneer de SSID en beveiligingsinstellingen identiek zijn aan die van het 2,4 GHz-signaal. Dit is overigens de standaardconfiguratie van de devolo Magic 2 next kit.

 
Installatie

De installatieprocedure, die helder wordt uitgelegd in de kleine, meertalige installatiebrochure, is identiek aan die van de vorige versie (die hebben we eerder al uitgebreid beschreven).

Kort gezegd komt het erop neer de stekkers in volgorde te activeren, te wachten tot ze onderling een PLC-verbinding maken, de lan-adapter met je internetmodem of -router te verbinden met behulp van de meegeleverde netwerkkabel en dan eventueel de configuratie verder te verfijnen met de devolo Home Network app, al is dit laatste niet echt nodig, want in principe werkt de kit recht uit de doos perfect.

De gegevens van het bestaande wifinetwerk kan je desgewenst van je router kopiëren naar de devolo-kit zodat alles hetzelfde wachtwoord en dezelfde netwerknaam gebruikt. Dit kan via een druk op de knop (wps-functie), of met behulp van de app.

Lukt de automatische configuratie onverhoopt toch niet, dan kan je de verbinding ook manueel in orde brengen. Hoe dat moet staat uitgelegd op pagina 41 van de installatiegids, die ook Nederlandstalig is.

We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

Mesh-WiFi met devolo Magic next

Mesh-WiFi met devolo Magic next (© ; licentie: devolo )

 
Firmware

Tijdens firmware-updates mag je de devolo-app niet stoppen, noch overschakelen naar een andere app.

De updateprocedure duurt ongeveer negen minuten en al die tijd zorgt de devolo-app ervoor dat je smartphone of tablet niet in slaap valt. Je zorgt dus best voor een goed opgeladen batterij voor je de update doorvoert. (Wij vernieuwden de firmware van de wifi-adapters van v5.4.0 naar 5.6.0 en van  de lan-adapter van v7.8.3.24 naar 7.8.5.61.)

 
Praktijk

Met de (Nederlandstalige) devolo Home Network app beheer je de Magic 2. In het startscherm zie je de bestaande configuratie. Door op het pictogram van één van de stekkers te drukken, vraag je gedetailleerde configuratie-informatie op (bijvoorbeeld ip-adres, verbonden apparaten, wifi-configuratie).

Wil je een stekker aan het Magic-netwerk toevoegen, druk je op het plusteken of kies je ‘Toevoegen’ in de software en volg je de instructies.

De huidige versie van de app werkt gestroomlijnder dan de oudere versie die we vorig jaar testten. De geavanceerde opties zijn nu rechtstreeks in de app bereikbaar en worden niet meer via een webinterface geopend.

devolo Magic 2 next app

devolo Magic 2 next app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 next functioneert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten netwerkrouter of internetmodem.

De stekkers worden achteraan (de kant die aan het stopcontact zit) behoorlijk warm. In de app kan je de temperatuur zelf controleren. Tijdens onze test rapporteerde die temperaturen tot 60 °C voor de wifi- en tot 80 °C voor de lan-stekkers. Dit bij een omgevingstemperatuur in de testruimte van 22 °C.

 
Prestaties

Het hangt sterk af van het stopcontact en de afstand tot de lan-adapter welke draadloze doorvoersnelheid je krijgt: goed testen om de ideale locatie(s) in huis te vinden is de boodschap. Je krijgt in ruil wel een zeer stabiele en veilige verbinding.

De devolo Magic 2 next is in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, gemiddeld ruim 23% sneller dan de vorige versie.

Afhankelijk van de locatie noteren we realistische draadloze doorvoersnelheden tussen 129 Mbit/s en 384 Mbit/s. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 235 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De devolo Magic 2 next levert op elke etage ongeveer dezelfde gemiddelde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark.

Deze oplossing is vooral interessant in een modern gebouw met veel dempende bouwmaterialen, die het draadloze netwerksignaal beïnvloeden.

Je kan de stekkers eens ze geconfigureerd zijn naar hartenlust verplaatsen, want ze verbinden zichzelf automatisch zonder dat je verder iets in de software hoeft te doen. Dit is echt een installeren-en-vergeten netwerkproduct zoals er helaas te weinig bestaan.

Het werkt trouwens vrij energiezuinig. De stekkers verbruiken maximaal 12 W, maar het typische verbruik draait rond de 9 W. Als er geen netwerkverkeer is, schakelen de stekkers terug naar een energiebesparende stand en verbruiken ze 3,4 W. Dit is exact hetzelfde als bij de vorige versie van dit netwerkproduct.

Conclusie
Devolo Magic 2 next presteert nog beter dan de vorige versie van dit product. Het werkt vooral goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om voorbij betonnen muren en plafonds te raken. Of op locaties die te ver van een wifi-router of -toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. Dit op voorwaarde dat het elektriciteitsnet in orde en overal drie-aderig uitgevoerd is. Eens geïnstalleerd en geconfigureerd heb je geen omkijken meer naar de Magic 2 next.

Gemiddelde prijs
€ 257,- (multiroom kit, 1x lan en 2x wifi); starterkit: € 179,90 (1x lan en 1x wifi); wifi-adapter: € 109.
Foto van devolo
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

2 REACTIES

 1. Ik kocht dit product enkele maanden terug om de 3 jaar oude en kapotte dLAN500 te vervangen. De dLAN500 kochten we om wifi te hebben in de tuin. Dat was vóór onze verbouwing geen probleem, maar de uitbreiding heeft driedubbel glas met 4 folies en isolatie met alufolie in de spouwen, niks gaat daar door. De dLAN500 werkte perfect als oplossing, maar toch veel te kort van levensduur.

  De Magic 2 Next werkt zoals geadverteerd. Wij halen op 1 punt een snelheid van 1716 Mbps volgens Devolo Cockpit. Die is maar drie meter verwijderd van de PLC, maar die zit daar omdat ik er geen UTP heb om mijn scanner op aan te sluiten. De andere haalt 460 Mbps. Die zit op de eerste verdieping in ons tweede thuiswerkbureau. Daar is ook geen UTP en de wifi van de BBOX3 geraakt er niet. In de tuin nog niet geprobeerd.

  De WIFI is zeer sterk. Mesh werkt echt. En als ik de hond vermaak op het speelplein aan de overkant van de straat staat mijn iphone nog steeds op mijn huis wifi met vier van de vijf strepen signaal. Schitterend voor hackers.

  Ik maak me inderdaad zorgen om de hoge temperatuur, vooral ook dat die veel verloopt, die temperatuur. Verschillen van 20 tot 30 graden meermaals per dag kan niet goed zijn voor de levensduur. Een ander gegeven is dat die plugs maar op 230 Volt gespecificeerd zijn. Wijzelf en de mensen in onze wijk zijn fans van PV panelen en de netspanning loopt hier regelmatig op tot boven 240 Volt in de zomer. Het was ook in de zomer dat de dLAN500 de geest gaf.

  Ik gaf DEVOLO te kennen dat ik niet was opgezet met de levensduur van de dLAN500 en hun antwoord leek te suggereren dat ik het verkeerd gebruik. Ik test zelf ook apparatuur – industriële dan – en heb van Duitsers wel vaker zo’n reactie gehad. Soms onterecht, zo bleek, maar mij niet onbekend in die cultuur. Met ontkenning kan ik niets, dus ben ik er maar mee gestopt en hoop ik dat de Magic 2 langer meegaat. Want er is niks beter op de markt vandaag.

  De Magic 2 is dé oplossing als je niet overal UTP hebt liggen. Beter dan de mesh wifi oplossingen volgens mij. Mijn switchen zijn 1GBe, de Magic 2 bij de scanner gaat zelfs sneller… maar ja, die heeft een 100 MBps poort, veel helpen doet het niet. En de PLC is met de BBOX verbonden doorheen een 1GBe switch. Dus die 1716 MBps haal ik in de praktijk toch niet. Maar laten we wel wezen: daar is de Magic 2 niet de bottleneck en dat is op zich toch best merkwaardig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.