Belgische onderzoekers downloaden Blu-ray schijf in slechts 5 seconden

0
39
In een testopstelling slaagden Belgische onderzoekers van de UCL in Louvain-la-Neuve erin om met behulp van recente hardware en Multipath TCP een enkele datastroom te verzenden met een snelheid van 51,8 Gbit per seconde. Met die snelheid kan je een Blu-ray schijfje downloaden in slechts 5 seconden.

Snel gegevens transfereren is belangrijk in datacenters. Daar worden nu al 10 Gigabit/s Ethernet interfaces op high-end servers geïnstalleerd. De volgende stappen zijn 40 Gigabit/s en 100 Gigabit/s, maar deze technologie is nog duur. Een alternatief is Multipath TCP (MPTCP) waarbij meerdere interfaces gebruikt worden voor een enkele TCP connectie.

De testopstelling van ICTEAM

De testopstelling van ICTEAM (© ; licentie: )

Het Institute of Information and Communication Technologies, Electronics and Applied Mathematics (ICTEAM) van de Université Catholique Louvain (UCL) testte de prestatielimieten van Multipath TCP in een testopstelling. Het gebruikte twee HP DL380p G7 servers, waarbij elke server drie Intel dual-port 10 Gig NICs (Intel 82599EB 10Gb Ethernet) bevatte. Op elke server draaide Linux Kernel met hun Multipath TCP implementatie.

Ze gebruikten netperf en opende een enkele TCP connectie tussen de twee servers. Bij het starten werd Multipath TCP enkel op één Ethernet-poort ingeschakeld. Vervolgens schakelden ze Multipath TCP in op de andere Ethernet-poorten. Multipath TCP past zich automatisch aan aan de beschikbare bandbreedte en profiteert van de nieuwe paden. De datastroom bereikte met Multipath TCP een snelheid van 51,8 Gbit per seconde wat overeenkomt met het downloaden van een volledige Blu-ray-schijf (25 GB) in slechts 5 seconden!

In de video zie je de toenemende snelheid van de datastroom in de testopstelling van ICTEAM:

Vorig artikelCHIP: “Sony Cyber-shot’s zijn beste geotagging-camera’s”
Volgend artikelZelf te configureren All-in-One met solide basis en upgrade-mogelijkheden
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.