AVM Fritz! FRITZ!WLAN Repeater 300E WiFi-toegangspunt review

Reikwijdte draadloos netwerk eenvoudig vergroten

10
Het signaal van een draadloze router of draadloos toegangspunt (AP) is niet overal even sterk. Met de AVM Fritz!Wlan Repeater 300E verbeter je eenvoudig het bereik van je WiFi-verbinding, zowel bij 2,4 GHz als bij 5 GHz WLAN-netwerken. Wij hebben deze nieuwe dualband draadloze repeater of extender getest.

De AVM Fritz! FRITZ!WLAN Repeater 300E vervult dezelfde functie als de eerder door DiskIdee geteste AVM Fritz!Wlan Repeater N/G, maar is er geen opvolger van: het oudere apparaat blijft te koop. Wat is dan het verschil tussen beide? Beide repeaters kunnen WiFi-signalen in 2,4 GHz en de 5 GHz frequentiebanden versterken, net zoals de eerder door ons geteste Cisco Linksys RE1000 extender. Maar de Repeater N/G heeft als extra ook nog een ingebouwde audiobrug en FM-zender waarmee je digitale muziek van je computer naar een stereosysteem of naar een willekeurige FM-radio kunt verzenden. AVM FRITZ!WLAN Repeater 300EVerder heeft hij ook een eenvoudig aanraakscherm, waarmee je allerlei configuratietaken kunt uitvoeren. Die bijkomende functies ontbreken op de Repeater 300E. Die heeft als extra wel aan de onderkant een gigabit Ethernet-poort waarmee je een netwerkapparaat (bijvoorbeeld een tv of een mediaspeler) via een kabel toch op je draadloze netwerk kunt aansluiten.

 
Design

De  AVM Fritz! FRITZ!WLAN Repeater 300E kun je net zoals zijn voorganger gewoon in een stopcontact pluggen. Hij is nog iets compacter dan zijn voorganger, maar bij de Repeater 300E is het aanraakscherm verdwenen en zitten er alleen nog maar status-ledjes en een WPS-knop op. Met die laatste kun je het apparaat automatisch configureren, op voorwaarde dat jouw router natuurlijk ook Wireless Protected Setup (WPS) ondersteunt, wat bij zowat alle recente routers het geval is.

10 REACTIES

 1. ik heb een fritz repreater 300e geplaatst,en ingesteld.
  De led lichtjes branden alle 5 kontinu,als ook wlan en power.maar als ik de hem wil verplaatsen naar een andere kamer moet ik hem volledig terug instellen.Is dit normaal.

  GROETJES ADRIAAN

 2. Ik heb een kpn experia box, en kan maar beperkt signaal ontvangen in huis en erbuiten, is de fritz wifi repeater aan te sluiten op de kpn box om het probleem te verhelpen.

  Vriendelijke groet,
  Piet Dorleijn

 3. De belangrijkste drie mogelijkheden zijn:
  1. Kabels trekken of leggen. Dit is het beste uiteraard maar soms niet mogelijk.
  2. Wifi repeater maar wel halvering snelheid.
  3. Powerline modem (homeplug) kan maar dan moet je wel weten hoe je koperkabels in je huis liggen en op welke fase ze hangen (als j driefasig hebt). Hier is ook de plaatsing van de powerline plug belangrijk, diverse toestellen zoals TV’s maar ook wasmachines en microgolfs, vervuilen je koperkabels en als je pad tussen twee plugs langs zo’n stoorzender loopt, verlies je enorm aan snelheid. Er bestaan wel filters om de vervuiling te filteren maar ik heb de indruk (kan fout zijn) dat ze niet zo makkelijk te vinden zijn online.
  Thuis heb ik de drie gecombineerd om toch overal internet access te hebben maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost :-).

  • Ik heb thuis geen drie-fase stroom, maar mijn powerline modem werkt niet in huis, althans waar ik het wil. Wel op dezelfde (stoppen)groep, maar daar heb je toch weinig aan. Hoe zit dat precies?

 4. Wij hebben een bedrijf. Ons draadloos internet heeft geen bereik in het hele pand. Op kantoor zit een FritzBox die het draadloze signaal doorgeeft (zijkant van het pand). Kunnen we nu met zo’n repeater 300E het bereik vergroten? Heeft het invloed op de situatie dat alle stopkontakten in het bedrijf verschillende “groepen” in de meterkast zijn? Of is het echt zo simpel als het lijkt: repeater in het stopkontakt en het bereik is vergroot!? Indien dit bij ons mogelijk is, zou het kunnen dat we misschien 2 repeaters nodig zouden hebben, en kan dit?

  • Een voorzichtig ja op alle vragen. De stroomgroepen hebben geen invloed, want dit is geen Powerline maar een volledig draadloze oplossing: er wordt dus een draadloze “brug” gemaakt met uw router. Als die aan de zijkant van het bedrijf staat kan het draadloze signaal uitgebreid worden door een juiste plaatsing van de 300E (dus nog binnen het bereik van de router, maar genoeg ervan verwijderd zodat de draadloze “cirkels” uitgebreid wordt, maar elkaar nog wel overlappen). En je kunt effectief meerdere van die stekkers tegelijk gebruiken.

   • Vergeet niet dat een wifi toegangspunt en een repeater ervoor zorgen dat de snelheid waarmee je laptop bijvoorbeeld connecteert maar de helft is. Stel dat je Wifi router 10 Mbps aanbiedt, dan is het de helft namelijk 5 Mbps met de repeater (en dat is dan in ideale omstandigheden). Maar zoals Jozef aangeeft is het vooral belangrijk om het stralingspatroon van de antennes te kennen zodanig dat de patronen overlappen. Sommige antennes zijn eenvoudig van richting te veranderen, wat het vinden van de ideale positie makkelijker maakt. Ook objecten zoals beton, stalen kasten, … kunnen obstakels vormen voor een goede ontvangst.

 5. “doorgaans was er op de locaties waar de router niet meer te bereiken was ook geen bruikbaar bereik meer van de repeater”.
  Wat moet ik dan doen om het signaal uit de meterkast overal in huis te krijgen???

  • Of een repeater werkt of niet, hangt volledig af van de plaatselijke situatie, dat is moeilijk op afstand te bepalen. Proberen is de boodschap. Als je meterkast bv. in het midden van de woning staat, zul je aan een repeater mogelijk minder voordeel hebben dan als ze aan een van de zijkanten staat. De zenders zenden immers 360 graden in het rond. Je moet dus een overlapping vinden, maar het signaal dat je versterkt moet natuurlijk in de “juiste” richting worden versterkt. Bij een router in het midden en een repeater aan de zijkanten wordt het signaal 360 graden versterkt, maar overlapt dan het middelste deel en heb je mogelijk versterking “buiten” je woning waar je niks aan hebt. Elke situatie is uniek… Eventueel kun je het probleem verhelpen met een homeplug die je aan je router koppelt (netwerk via het stroomnet), evt. met ingebouwde wifi: waar de homeplug dan wordt neergezet, is er een nieuw draadloos toegangspunt en dat werkt misschien wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.