Reikwijdte draadloos netwerk eenvoudig vergroten

10
226

De ledjes geven aan over de reperater stroom krijgt en of het wlan- en lan-gedeelte actief zijn. Verder zijn er vijf ledjes die de sterkte van de draadloze verbinding met de router tonen.

 
Bediening

Je koppelt de repeater aan je router via WPS. Dat kan natuurlijk ook manueel, maar via WPS is het een werkje van twee minuten. Eerst druk je op de WPS-knop van je router, daarna op die van de repeater en dan verbinden ze automatisch met elkaar. Wij hebben dit succesvol getest met een AVM Fritz! FRITZ!Box Fon WLAN 7390 draadloze router. De Fritz!Wlan Repeater 300E krijgt een eigen ip-adres. Vervolgens kun je zijn configuratiescherm via een webbrowser openen. Standaard gebruikt de Repeater hetzelfde SSID (identificatienaam) als de router waarop hij is aangesloten. Het is echter beter dit via het configuratiescherm te wijzigen in een unieke naam.

AVM Fritz! Repeater 300E configuratiescherm

AVM Fritz! Repeater 300E configuratiescherm (© ; licentie: )

Niet alle computers schakelen immers automatisch over op het sterkste WiFi-signaal. Door de Repeater een ander SSID te geven, los je dit probleem op en kun je zelf de beste verbinding kiezen. Vaak zal de computer dit daarna wel automatisch voor je doen als je buiten het bereik van je gewone router raakt, maar wel nog binnen het bereik van de repeater bent.
Via het configuratiescherm kun je desgewenst alle leds uitschakelen. Ook kun je de repeater in- en uitschakelen volgens een tijd- of weekschema. Uiteraard kies je hier ook welke WiFi-frequentie moet worden versterkt: 2,4 GHz of 5 GHz. De repeater bevat maar één zender en kan dus niet beide frequenties tegelijk versterken.

1
2
3
Vorig artikelRuisvrij muziek beluisteren onderweg
Volgend artikelQR-codes hebben weinig impact op shoppers
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

10 REACTIES

  1. ik heb een fritz repreater 300e geplaatst,en ingesteld.
    De led lichtjes branden alle 5 kontinu,als ook wlan en power.maar als ik de hem wil verplaatsen naar een andere kamer moet ik hem volledig terug instellen.Is dit normaal.

    GROETJES ADRIAAN

  2. Ik heb een kpn experia box, en kan maar beperkt signaal ontvangen in huis en erbuiten, is de fritz wifi repeater aan te sluiten op de kpn box om het probleem te verhelpen.

    Vriendelijke groet,
    Piet Dorleijn

  3. De belangrijkste drie mogelijkheden zijn:
    1. Kabels trekken of leggen. Dit is het beste uiteraard maar soms niet mogelijk.
    2. Wifi repeater maar wel halvering snelheid.
    3. Powerline modem (homeplug) kan maar dan moet je wel weten hoe je koperkabels in je huis liggen en op welke fase ze hangen (als j driefasig hebt). Hier is ook de plaatsing van de powerline plug belangrijk, diverse toestellen zoals TV’s maar ook wasmachines en microgolfs, vervuilen je koperkabels en als je pad tussen twee plugs langs zo’n stoorzender loopt, verlies je enorm aan snelheid. Er bestaan wel filters om de vervuiling te filteren maar ik heb de indruk (kan fout zijn) dat ze niet zo makkelijk te vinden zijn online.
    Thuis heb ik de drie gecombineerd om toch overal internet access te hebben maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost :-).

    • Ik heb thuis geen drie-fase stroom, maar mijn powerline modem werkt niet in huis, althans waar ik het wil. Wel op dezelfde (stoppen)groep, maar daar heb je toch weinig aan. Hoe zit dat precies?

  4. Wij hebben een bedrijf. Ons draadloos internet heeft geen bereik in het hele pand. Op kantoor zit een FritzBox die het draadloze signaal doorgeeft (zijkant van het pand). Kunnen we nu met zo’n repeater 300E het bereik vergroten? Heeft het invloed op de situatie dat alle stopkontakten in het bedrijf verschillende “groepen” in de meterkast zijn? Of is het echt zo simpel als het lijkt: repeater in het stopkontakt en het bereik is vergroot!? Indien dit bij ons mogelijk is, zou het kunnen dat we misschien 2 repeaters nodig zouden hebben, en kan dit?

    • Een voorzichtig ja op alle vragen. De stroomgroepen hebben geen invloed, want dit is geen Powerline maar een volledig draadloze oplossing: er wordt dus een draadloze “brug” gemaakt met uw router. Als die aan de zijkant van het bedrijf staat kan het draadloze signaal uitgebreid worden door een juiste plaatsing van de 300E (dus nog binnen het bereik van de router, maar genoeg ervan verwijderd zodat de draadloze “cirkels” uitgebreid wordt, maar elkaar nog wel overlappen). En je kunt effectief meerdere van die stekkers tegelijk gebruiken.

      • Vergeet niet dat een wifi toegangspunt en een repeater ervoor zorgen dat de snelheid waarmee je laptop bijvoorbeeld connecteert maar de helft is. Stel dat je Wifi router 10 Mbps aanbiedt, dan is het de helft namelijk 5 Mbps met de repeater (en dat is dan in ideale omstandigheden). Maar zoals Jozef aangeeft is het vooral belangrijk om het stralingspatroon van de antennes te kennen zodanig dat de patronen overlappen. Sommige antennes zijn eenvoudig van richting te veranderen, wat het vinden van de ideale positie makkelijker maakt. Ook objecten zoals beton, stalen kasten, … kunnen obstakels vormen voor een goede ontvangst.

  5. “doorgaans was er op de locaties waar de router niet meer te bereiken was ook geen bruikbaar bereik meer van de repeater”.
    Wat moet ik dan doen om het signaal uit de meterkast overal in huis te krijgen???

    • Of een repeater werkt of niet, hangt volledig af van de plaatselijke situatie, dat is moeilijk op afstand te bepalen. Proberen is de boodschap. Als je meterkast bv. in het midden van de woning staat, zul je aan een repeater mogelijk minder voordeel hebben dan als ze aan een van de zijkanten staat. De zenders zenden immers 360 graden in het rond. Je moet dus een overlapping vinden, maar het signaal dat je versterkt moet natuurlijk in de “juiste” richting worden versterkt. Bij een router in het midden en een repeater aan de zijkanten wordt het signaal 360 graden versterkt, maar overlapt dan het middelste deel en heb je mogelijk versterking “buiten” je woning waar je niks aan hebt. Elke situatie is uniek… Eventueel kun je het probleem verhelpen met een homeplug die je aan je router koppelt (netwerk via het stroomnet), evt. met ingebouwde wifi: waar de homeplug dan wordt neergezet, is er een nieuw draadloos toegangspunt en dat werkt misschien wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.