CHIP: “Sony Cyber-shot’s zijn beste geotagging-camera’s”

0
30
Het Duitse computerblad CHIP testte een groot aantal digitale camera’s met ingebouwde gps-chip en ondersteuning voor geotagging, zodat je met behulp van software zoals Photoshop Lightroom, Aperture of ACDSee achteraf precies kunt zien waar een foto gemaakt is. Drie van de vijf beste geotagging-camera’s zijn Sony Cyber-shot’s. In de top vijf staan ook nog camera’s van Canon en Panasonic.

Je moet een onderscheid maken tussen digitale camera’s die via WiFi de gps-chip van een smartphone of tablet kunnen gebruiken voor geotagging en toestellen die een eigen gps-chip aan boord hebben. In het eerste geval moet je altijd een extra apparaat meesleuren als je de precieze geografische locatie van een foto wil vastleggen. In het tweede geval heb je naast de camera onderweg niets extra’s nodig en kun je achteraf met gespecialiseerde software de fotolocatie opzoeken.Digitale camera's

Sommige digitale camera’s, zoals de recentste van Panasonic, hebben tegenwoordig zelfs twee localiseringschips: eentje om te verbinden met het Amerikaanse GPS-systeem en een andere die verbinding maakt met het Russische GLONASS. Voordeel is een nog grotere precisie bij het vastleggen van de plaats waar een foto gemaakt is (zogenaamde ‘geotagging’).

Het Duitse CHIP publiceert een top tien van digitale camera’s met eigen geotagging-chip. Het duurste toestel kost bijna 400 euro, maar er is ook al een goed apparaat voor net geen 200 euro. Vlotte geotagging van je foto’s hoeft dus niet veel te kosten. CHIP beoordeeld natuurlijk alle aspecten van de camera, ook de beeldkwaliteit, die natuurlijk toch nog het allerbelangrijkste blijft.

De CHIP top tien van geotagging camera’s ziet er zo uit:

CHIP geotagging camera’s test 2013 
Rang Produkt Prijs Score
1 Sony Cyber-shot DSC-HX200V €319 82,6
2 Canon Powershot S100 €325 82,0
4 Sony Cyber-shot DSC-HX20V €270 80,4
4 Panasonic Lumix DMC-TZ41 €380 79,8
5 Sony Cyber-shot DSC-HX10V €210 79,8
6 Panasonic Lumix DMC-FT5 €399 77,3
7 Panasonic Lumix DMC-TZ31 €264 77,2
8 Canon PowerShot SX260 HS €198 75,5
9 Fujifilm FinePix F770EXR €226 74,7
10 Leica V-Lux 40 €610 74,1
Vorig artikelToshiba Camileo Full HD camcorder voor de enthousiaste amateurfilmer
Volgend artikelBelgische onderzoekers downloaden Blu-ray schijf in slechts 5 seconden
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.